Bērnu slimnīcā būs pieejama inovatīva iekārta redzes pārbaudei! Piemērota pat jaundzimušajiem

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) tagad pieejamas redzes izmeklēšanas iespējas, izmantojot jaunākās paaudzes elektrofizioloģijas iekārtu. Šī tehnoloģija iegādāta, pateicoties BluOr Bank ziedojumam 130 500 eiro apmērā.
Ar acu ārsta nosūtījumu šie izmeklējumi būs pieejami bērniem ar sarežģījumiem redzes fiksācijā, smagiem neiroloģiskiem traucējumiem, vājredzību un neizskaidrojamiem redzes defektiem, kas līdz šim bija grūti diagnosticējami.

FOTO: Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS)

Ar acu ārsta nosūtījumu šie izmeklējumi būs pieejami bērniem ar sarežģījumiem redzes fiksācijā, smagiem neiroloģiskiem traucējumiem, vājredzību un neizskaidrojamiem redzes defektiem, kas līdz šim bija grūti diagnosticējami.

Lielākā daļa ziedojuma — gandrīz 80 000 eiro tika novirzīta acu elektrofizioloģijas iekārtas iegādei, kas kopš oktobra pieejama mazajiem pacientiem Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikā, kas atrodas nesen atklātajā Ambulatorās veselības centrā.
 

Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnika ir specializējusies sarežģītu oftalmoloģisku slimību izmeklēšanā, diagnostikā un ārstēšanā. Acu elektrofizioloģiskie izmeklējumi ir būtiski bērnu redzes problēmu agrīnā diagnostikā. Jaunā iekārta un programmatūras ļaus šos izmeklējumus veikt bērniem arī pirmajā dzīves gadā un pirmsskolas vecumā, ievērojami paātrinot un uzlabojot izmeklējumu procesu, salīdzinot ar iepriekšējo iekārtu, kas gan nodrošināja izmeklējumus, taču bija lēnāka un mazāk piemērota maziem bērniem.
 

Ar acu ārsta nosūtījumu šie izmeklējumi būs pieejami bērniem ar sarežģījumiem redzes fiksācijā, smagiem neiroloģiskiem traucējumiem, vājredzību un neizskaidrojamiem redzes defektiem, kas līdz šim bija grūti diagnosticējami. Jaunā iekārta ļauj precīzāk noteikt redzes problēmas, kas īpaši svarīgi ģenētisko slimību diagnostikā, norāda Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikas oftamologi un optometristi.
 

Pirms jaunās iekārtas iegādes Bērnu slimnīcā tika izmantota elektrofizioloģijas iekārta, kas bija tehnoloģiski novecojusi un piemērota izmeklējumiem vecākiem bērniem, sākot no 6-7 gadu vecuma. Savukārt jaunā “Espion Diagnosys” iekārta piedāvā ievērojami uzlabotu funkcionalitāti, pateicoties īpaši izstrādātai programmatūrai. Tā ļauj veikt izmeklējumus daudz ātrāk, bez anestēzijas, izmantojot bērniem draudzīgus elektrodus un bez nepieciešamības paplašināt acu zīlītes. 

 

Vienlaicīgi iespējams reģistrēt vairākas izmeklējumu līknes, kas agrīnā stadijā palīdz
diagnosticēt iespējamās slimības vai norādīt uz nepieciešamajiem turpmākajiem izmeklējumiem.
 

Reklāma
Reklāma

Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikā ar jauno iekārtu plāno izmeklēt aptuveni 200-250 bērnu gadā, ievērojami uzlabojot diagnostikas pieejamību un precizitāti. Sadarbībā ar Stradiņa slimnīcu tiks veidots un paplašināts pacientu saraksts, kuri cieš no retām acu slimībām, piemēram, iedzimtas tīklenes distrofijas. Tiks sekots līdzi slimības attīstībai un salīdzināti dažādu izmeklējumu rezultāti, piemēram, elektrofizioloģiskie izmeklējumi, kas palīdz novērtēt acu un redzes nervu darbību ar
ģenētisko testu rezultātiem.
 

“Mēs ceram palielināt šo izmeklējumu skaitu, gūt vairāk pieredzes reto slimību izpētē un sadarboties ar citiem speciālistiem Latvijā un ārvalstīs. Tas palīdzēs uzlabot piekļuvi izmeklējumiem pacientiem un dziļāk saprast šīs retās slimības, kā arī piedalīties starptautiskos pētījumos,” uzsver Sanda Valeiņa, Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikas vadītāja.
 

Papildus jaunajai acu izmeklējumu iekārtai, daļa no BluOr Bank ziedojuma — 20 000 eiro novirzīti funkcionāla intensīvās terapijas pacientu trenažiera iegādei. Šī terapijas iekārta palīdz mobilizēt pacientus, kuri ilgstoši atrodas gultas režīmā pēc operācijām vai smagiem nelaimes gadījumiem, paātrinot atveseļošanos un samazinot komplikāciju risku. Atlikusī ziedojuma summa tika izlietota defibrilatora iegādei un Jaundzimušo intensīvās terapijas un Neonatoloģijas klīnikas vecāku
atpūtas telpu labiekārtošanai, radot komfortablāku vidi ģimenēm, kuru bērni saņem ārstēšanu.

Saistītie raksti