Zinātnieki atklāj vienkāršu veidu, kā mājas apstākļos novērtēt savu novecošanās pakāpi

Spēja nostāties uz nedominējošās kājas ar vecumu samazinās visstraujāk. Jaunajā pētījumā zinātnieki apgalvo, ka tas, cik ilgi cilvēks spēj nostāvēt uz vienas kājas, ir labāks novecošanās rādītājs nekā spēka vai gaitas izmaiņas.
Neviena dalībnieka gaitas parametri līdz ar vecumu nemainījās.

FOTO: Shutterstock.com

Neviena dalībnieka gaitas parametri līdz ar vecumu nemainījās.

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka labs līdzsvars, muskuļu spēks un stabila gaita palīdz cilvēkiem saglabāt neatkarību vecumdienās. Neplānoti kritieni ir galvenais traumu cēlonis 65 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem, un lielākā daļa kritienu ir saistīti ar līdzsvara zudumu.
 

Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “PLoS ONE”, zinātnieki pārbaudīja 40 veselu cilvēku, kas vecāki par 50 gadiem, staigāšanas, līdzsvara un satvēriena spēku.
 

Puse dalībnieku bija jaunāki par 65 gadiem, bet otra puse - 65 gadus veci vai vecāki. Veicot līdzsvara testus, dalībnieki vairākās situācijās 30 sekundes stāvēja uz vienas vai abām kājām. Vienā situācijā viņi stāvēja uz abām kājām ar atvērtām acīm, otrā - uz abām kājām ar aizvērtām acīm, trešajā situācijā viņi stāvēja uz nedominējošās kājas ar atvērtām acīm, bet pēdējā - uz dominējošās kājas ar atvērtām acīm.

 

Zinātnieki izmantoja arī pielāgotu ierīci, lai izmērītu satvēriena spēku. Lai pārbaudītu ceļgalu spēku, viņus nosēdināja sēdus un lika pēc iespējas spēcīgāk izstiept katru ceļgalu.

 

Gājiena testā dalībnieki paši savā ātrumā staigāja turp un atpakaļ pa 8 m garu līdzenu celiņu.
 

Zinātnieki secināja, ka, stāvot uz vienas kājas - konkrēti uz nedominantās kājas - ar vecumu visstraujāk samazinājās spēks.

Reklāma
Reklāma

 

“Līdzsvara izmaiņas ir ievērības cienīgas. Ja jums ir vājš līdzsvars, pastāv risks nokrist neatkarīgi no tā, vai kustaties vai ne. Kritieni ir nopietns risks veselībai ar nopietnām sekām,” teica pētījuma vecākais autors Kentons Kaufmans.

 

Līdzsvars ir svarīgs vecumposma rādītājs, jo tam papildus muskuļu spēkam ir nepieciešams arī redzes, kā arī signāli no iekšējās auss un citiem maņu orgāniem.
Lai gan, šķiet, ka desmit gadu laikā dalībnieku satvēriena un ceļgalu spēks ievērojami samazinājās, šo spēju zudums nebija tik liels kā līdzsvara zudums, teikts pētījumā.
 

Neviena dalībnieka gaitas parametri līdz ar vecumu nemainījās. Zinātnieki arī nenovēroja nekādas dzimumu atšķirības gaitas un līdzsvara testos, norādot, ka šo faktoru pasliktināšanās ar vecumu varētu vienlīdz ietekmēt abus dzimumus.

 

Avots: Independent

Saistītie raksti