Kā sagatavoties svētku lielajai ēšanai?
“Smaguma sajūta, vēdersāpes, vēdera uzpūšanās, kuņģa dedzināšana un gremošanas traucējumi ir visbiežāk sastopamie simptomi pēc pārēšanās. Svētku mielasti parasti sastāv no trekniem, sāļiem un saldiem ēdieniem, uz ko nelabvēlīgi var reaģēt cilvēki ar īpaši jutīgu gremošanas sistēmu. Liela nozīme ir apēstā un izdzertā daudzumam, kā arī noteiktiem produktu salikumiem. Piemēram, augļi
un gāzētie dzērieni pēc maltītes var veicināt vēdera uzpūšanos, savukārt gaļa kopā ar miltu izstrādājumiem, kartupeļiem vai makaroniem rada papildu slodzi gremošanas sistēmai.
Saldumi ar augstu cukura saturu un alkohols šo diskomfortu var vēl pastiprināt. Tomēr jāatceras, ka katrs cilvēks ir unikāls – ja pazīsti sava organisma īpatnības un ievēro veselīga uztura pamatprincipus, no daudzām kuņģa-zarnu trakta problēmām ir iespējams izvairīties,” skaidro uztura speciāliste Jeļizaveta Krasiļnikova.
Kā sagatavoties svētku lielajai ēšanai?
Lai svētku mielasts nepārvērstos par pārbaudījumu gremošanas sistēmai, svarīgi sagatavoties laikus:
- Nav ieteicams badoties visas dienas garumā, cerot, ka tas atvieglos gremošanas trakta darbību – tieši pretēji, tas bieži noved pie nekontrolētas pārēšanās. Dienā, kad ieplānotas svinības, uztura speciāliste iesaka ieturēt sabalansētu maltīti, kas bagāta ar olbaltumvielām un šķiedrvielām, piemēram, liesu
gaļu, zivis, olas, dārzeņus, pilngraudu produktus. Tas nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu un mazinās tieksmi pēc saldumiem un trekna ēdiena. - Nedrīkst aizmirst par šķidruma uzņemšanu. Pietiekams ūdens daudzums ne tikai uzlabo vielmaiņu un gremošanu, bet arī palīdz izvairīties no pārēšanās, jo bieži izsalkums tiek sajaukts ar slāpēm. Pirms mielasta var noderēt arī viegla pastaiga, kas uzlabos vielmaiņu un aktivizēs organisma darbību.
- Lai vēdera problēmas nesagādātu raizes, svētkos vai nākamajā dienā, farmaceite rekomendē līdzi paņemt: gremošanas enzīmus, kas atbalsta kuņģa darbību; skābi mazinošus līdzekļus, kas palīdz novērst dedzināšanu; simetikonu, kas mazinās vēdera uzpūšanos; aktivēto ogli vai citu adsorbentu, kas būs noderīgs, ja rodas slikta dūša vai caureja.
Kā nepārēsties svētkos?
Lai svētkos izvairītos no pārēšanās un negatīvajām sekām, ko tā var izraisīt, svarīgi ievērot četrus vienkāršus padomus, ar kuriem dalās uztura speciāliste Jeļizaveta
Krasiļnikova.
- Ēd nesteidzoties. Lai izvairītos no pārmērīgas ēšanas svētkos ir jāmēģina ēst lēni, lai, pavadot pie galda vairākas stundas, sāta sajūta rastos pakāpeniski.
- Izvēlies savu maltīti gudri. Pārāk neaizraujieties ar treknas gaļas ēšanu, salātiem ar majonēzi, kā arī miltainām piedevām. Tā vietā priekšroku dodiet vieglākām alternatīvām: putnu gaļai, zivīm, jūras veltēm un svaigiem vai ceptiem dārzeņiem. Svaigi zaļumi un salāti bez smagām mērcēm būs ne tikai veselīgāki, bet arī uzlabos gremošanu.
- Uzmanies ar alkohola daudzumu. Alkoholiskie dzērieni ne tikai veicina apetīti un kavē sāta sajūtas rašanos, bet arī liek organismam strādāt pastiprinātā režīmā. Dzeriet ūdeni starp ēdienreizēm un dzērieniem, lai uzturētu līdzsvaru un justos labi visu svinību garumā.
- Ja ievēro diētu – esi piesardzīgs. Svētki var kļūt par īstu izaicinājumu, ja pirms tiem ievērojāt diētu ar kaloriju deficītu. Pārāk stingrs ierobežojums var radīt vēl lielāku kārdinājumu un veicināt nekontrolētu ēšanu. Svarīgi ir atrast balansu un baudīt ēdienu bez vainas sajūtas.
Ieteicamā pēcsvētku ēdienkarte
Pēc svētkiem farmaceite iesaka ievērot atslodzes dienu, samazinot patērētā ēdiena daudzumu un palielinot izdzertā ūdens daudzumu līdz 2 litriem dienā, ja nav nieru vai sirds-asinsvadu problēmu. Šajā laikā uzturā iekļaujiet vieglus ēdienus, piemēram, dārzeņus, liesu gaļu vai zivi, un izvairieties no trekniem, asiem vai sāļiem ēdieniem. Tāpat ieteicams pavadīt vairāk laika svaigā gaisā un kustībā, lai ķermenis pilnvērtīgi atjaunotos.