D vitamīns un bērna attīstība: uztura padomi un vienkāršas receptes
D vitamīna nozīmīgums bērna attīstībā
“Tā kā D vitamīna sintēze ādā galvenokārt notiek, pateicoties UV stariem, bet rudens un ziemas periodā saules Latvijā ir ļoti maz, Latvijas ģimenēm D vitamīna līmenis asinīs ir pārāk zems,” teic “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina. Taču šim vitamīnam ir ļoti būtiska loma ķermeņa attīstībā. Tāpēc, lai novērstu tā iespējamo deficītu, jau bērnam piedzimstot, ģimenes ārsti rekomendē lietot D vitamīnu profilaktiskajā devā, jo mātes pienā tā saturs ir zems.
- D vitamīns spēlē būtisku lomu kaulu un zobu veselībā, veicinot kalcija uzsūkšanos. Ja ir konstatēts smags D vitamīna deficīts, bērnam tas var draudēt ar rahīta attīstības risku, kura gadījumā rodas smagas kaulu deformācijas un tiek kavēta bērna augšana un attīstība.
- D vitamīnam ir nozīmīga loma hormonālās sistēmas darbībā.
- D vitamīns uzlabo insulīna jutību pret glikozi. “Jaunāko pētījumu dati liecina, ka zems D vitamīna līmenis var būt saistīts ar 2. tipa cukura diabēta attīstības risku,” skaidro uztura speciāliste.
- D vitamīns ietekmē arī imūnās sistēmas darbību, palīdzot organismam cīnīties pret vīrusiem un baktērijām. Tas stimulē antivielu ražošanu un var samazināt elpceļu infekciju risku, kas ziemas mēnešos ir īpaši svarīgi bērnu veselībai.
Produkti, kas satur D vitamīnu lielākā koncentrācijā
“Pietiekamā daudzumā ar uzturu uzņemt D vitamīnu izdodas reti, tomēr ir pārtikas produkti, kas šo vitamīnu satur lielākā koncentrācijā nekā citi,” stāsta Olga Ļubina. Piemēram, D vitamīnu satur tādas treknās zivis kā lasis, siļķe un skumbrija. D vitamīns vairāk ir arī olu dzeltenumā. Tāpat arī piena produktos – pienā, sierā, sviestā. Arī daudzās sēnēs ir augstāka šā vitamīna koncentrācija, piemēram, šitaki un austersēnēs. “Var lietot arī produktus, kas ir bagātināti ar D vitamīnu, piemēram, augu dzērieni – mandeļu, sojas un citi –, augu jogurti, bagātinātās brokastu pārslas un sulas.”
Ar D vitamīnu bagātu ēdienu receptes
Laša sacepums
Sastāvdaļas:
- 270 g laša filejas
- 140 ml saldā krējuma
- 90 g rīvēta siera
- 1 sīpols
- Sāls, melnie pipari un citas garšvielas pēc izvēles
Gatavošana:
- Laša fileju nosusina, sagriež, liek cepamtraukā un pārkaisa ar garšvielām.
- Uz laša kārto plānās ripās sagrieztu sīpolu.
- Pārlej ar saldo krējumu un pievieno rīvētu sieru.
- Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 25 minūtes (līdz zivs gatava).
Kabaču omlete
Sastāvdaļas:
- 200 g kabaču
- 2 vistu olas
- 50 ml piena
- 30 g siera
- Augu eļļa pannas ietaukošanai
- Sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles
Gatavošana:
- Olas sakuļ ar pienu un garšvielām.
- Kabaci sarīvē uz rupjās rīves un pievieno olu masai.
- Cepamtrauku ieziež ar eļļu, tajā pilda omletes masu un pārkaisa ar sieru.
- Cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes (līdz omlete ir pufīga un zeltaini brūna).
- Pasniedz ar jogurtu vai krējumu un zaļumiem.