Svini dzīvi jeb pieci padomi, kā ikdienā kļūt laimīgākam

Ja palūkojaties apkārt uz saviem draugiem un ģimeni, ir skaidrs, ka dažiem cilvēkiem glāze jau ir līdz pusei pilna, kamēr citu skatījumā tā ir līdz pusei tukša. Daži cilvēki vienkārši ir laimīgāki par citiem, uzskata sociālpsiholoģe Sonja Ļubomirska.
Laimīgiem cilvēkiem mēdz būt noteikti ieradumi.

FOTO: Shutterstock.com

Laimīgiem cilvēkiem mēdz būt noteikti ieradumi.

“Šiem cilvēkiem pie laimes nav jāstrādā. Viņi vienkārši tādi ir,” pauda sociālpsiholoģe, salīdzinot viņus ar dabiski tieviem cilvēkiem.

 

“Laimei ir divas sastāvdaļas,” sacīja Ļubomirska. “Pozitīvu emociju izjūta - tātad cilvēki, kas ir laimīgi, biežāk izjūt, piemēram, prieku, entuziasmu, mieru, zinātkāri, mīlestību, lepnumu - tā ir viena sastāvdaļa. Otrs komponents ir sajūta, ka tava dzīve ir laba, ka esi apmierināts ar savu dzīvi.”

 

Pēc viņas sacītā, cilvēkiem ir nevis noteikts laimes punkts, bet gan noteikts diapazons. Lielais jautājums pētniekiem ir, vai jūs varat mainīt savu iestatīto diapazonu, lai kļūtu laimīgāks cilvēks? Zināmā mērā tas ir iespējams.

 

“Tu nevari mainīt savu ģenētiku,” sacīja psiholoģe, kura sarakstījusi vairākas grāmatas par laimi. Viņa arī norādīja, ka cenšoties mainīt dzīves apstākļus, piemēram, atrast jaunu darbu vai uzsākt attiecības, var nonākt tikai noteikti tālu.

“Un kas mums atliek? Mēs varam mainīt savu domāšanu un uzvedību,” viņa teica. “Mēs varam mainīt savus ieradumus. Mēs varam attīstīt jaunus ieradumus.”

 

Viņa un citi pētnieki ir novērojuši, ka laimīgiem cilvēkiem mēdz būt noteikti ieradumi. Lūk, laimīgu cilvēku ieradumi:

 

Ļauj, lai tevi nes straume

“Kad esi pilnībā iesaistīts tajā, ko dari, tu nepamani, kā paiet laiks. Tu atrodies stāvoklī, ko sauc par “plūdumu” un kas ir saistīts ar prieku,” sacīja Ļubomirska. “Mēģini ikdienā palielināt šīs plūsmas pieredzi, kurā tu “pazaudē” sevi, - pieredzi, kas ir izaicinoša un aizraujoša.”

 

Tev nav jāsacenšas augsta līmeņa tenisa spēlē vai jāuzkāpj Everestā, bet izmēģini kaut ko tik vienkāršu kā grupas projekta pabeigšana birojā, spēle ar bērniem vai hobija baudīšana kopā ar partneri.

 

Praktizē labestību

Atvēli brīdi, lai visas dienas laikā izdarītu kādu jauku lietu citiem. “Labestība pret citiem cilvēkiem rada pozitīvu rezultātu kaskādi. Tā liek tev justies dāsnam un spējīgam, liek justies pateicīgam par savu situāciju un sniedz lielāku savstarpējās saiknes sajūtu ar pasauli,” saka Ļubomirska.

 

Tas sniedz prieku arī citiem cilvēkiem un liek viņiem tevi vairāk iecienīt un atbildēt tev grūtos brīžos, kas savukārt palīdz stiprināt tavu pašvērtējumu. Tādējādi, praktizējot laipnību, aktivizējas tas, ko pozitīvie psihologi sauc par “augšupejošu spirāli”.

 

Reklāma
Reklāma

Viņa piebilda, ka šie labestības darbi var būt vērsti pret draugiem vai svešiniekiem, tie var būt gan tieši, gan anonīmi, gan spontāni vai plānoti.

 

Rūpējies par savām attiecībām

Runājot par laimes līmeni, personīgajām attiecībām ir lielāka ietekme nekā naudai, amatam vai pat veselībai.

 

“Kvalitatīva laika pavadīšana ar partneri, laulāto vai bērniem vai senas draudzības atjaunošana ir drošs veids, kā paaugstināt savu un citu cilvēku vidējo prieka līmeni.

 

Šonedēļ izvēlies attiecības, kuras nepieciešams stiprināt, un ieguldi laiku un enerģiju, lai tās izārstētu, izkoptu, nostiprinātu un izbaudītu,” iesaka psiholoģe.

 

Izsaki pateicību

Pateicība ir lielisks veids, kā novērtēt pozitīvās lietas savā dzīvē.

 

“Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir atvēlēt laiku, lai apdomātu trīs vai piecas lietas, par kurām šobrīd esi pateicīgs. To var darīt, kad vakarā ej gulēt vai braucot uz darbu, rakstot dienasgrāmatā vai daloties savās pateicības domās ar kādu tuvu cilvēku,” pauž psiholoģe.

 

Vēl viena ideja ir piezvanīt vai uzrakstīt pateicības vēstuli kādam svarīgam cilvēkam savā dzīvē, kuram nekad neesi pienācīgi pateicies. “Pateicības izteikšana mudinās tevi novērtēt savu laimi,” norādīja Ļubomirska.

 

Nosvini labas ziņas

Dalīšanās panākumos un sasniegumos ar citiem ir saistīta ar lielāku prieku un labklājību.

 

“Tāpēc, kad tu, tavs laulātais, brālēns, māsīca vai labākais draugs lepojas ar kādu sasniegumu, apsveic viņus un nosviniet,” teica Ļubomirska. “Priecāšanās par labām ziņām liek izbaudīt pašreizējo brīdi, kā arī stiprināt saikni ar citiem.”

 

Viņa atgādina, ka šī dinamika būtu jāattiecina arī uz sevi: “Nevairieties no lepnuma - pastāsti sev, cik smagi esi strādājis, lai šis brīdis pienāktu."

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti