Vecāku čati: kaitinošākie māmiņu tipi, un kā ar viņām komunicēt, lai pati nesajuktu prātā

Klases čats ar skolotāju, klases čats bez skolotāja, bērna pulciņu čati – ja paveicas un ikdienā tie iepīkstas salīdzinoši maz, tad ap svētku laiku vai pirms kāda cita kopīgi gaidāma notikuma nudien sanāk telefonā vien dzīvot, lasot un atbildot neskaitāmajām vecāku ziņām. Un ja vēl ir vairāki bērni...
Bieži labākais risinājums ir nolikt telefonu uz dažām stundām. Skaidrs, ka tuvākajā laikā nesaņemsi neko noderīgu.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži labākais risinājums ir nolikt telefonu uz dažām stundām. Skaidrs, ka tuvākajā laikā nesaņemsi neko noderīgu.

Katrā čatā ir mammas, kas par jebkuru tēmu steidzas izteikt savu viedokli. Apskatīsim dažādus vecāku tipus un kā vislabāk reaģēt uz viņu ziņām, lai čats nepārvērstos par mēslaini. 

 

Panikotāja: visizplatītākais un bīstamākais tips

  • “Kāpēc skolā izsniedz atļaujas gripas vakcinācijai? Es esmu pret! Vai ārsti vispār zina, ka vakcīnā ir dzīvsudrabs/cinks/svins/alva/stroncijs/kadmijs?!” 
  • “Kā jūsu bērni tiek uz skolu? Patstāvīgi?! Vai jums ir rezerves bērni?”
  • “Lūkasamšausmīgi sāp vēders, es izsaucu ātro palīdzību. Ar ko vispār bērnus baro skolas ēdnīcā?” 

 

Turpmāk seko trīs stundu ilgas satrauktu māmiņu diskusijas, kas sāk ar skolas ēdiena kritizēšanu, pēc tam sūta sūdzību sanitārajiem dienestiem, vēlāk nolemj pāriet uz mājas ēdienu un čatā nosūta plastmasas konteineru un termosu modeļus. 

 

Kad diskusija nonāk līdz zupu receptēm, Lūkasa mamma paziņo: “Atsaukums par ēdnīcu. Viņam vēders sāpēja no čipsiem – bija ciemos un apēda četras paciņas.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Nekādā gadījumā nemēģiniet pārliecināt, iesaistīties strīdā vai sūtīt saites uz Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem – jūs sagaida daudzu stundu ilga sarakste. Labākais, ko var izdarīt, kad redzat šādu ziņojumu, ir nolikt telefonu uz dažām stundām. Skaidrs, ka tuvākajā laikā nesaņemsiet neko noderīgu.

 

Aktīviste: sastopama visur

  • “Steidzami vajag pelēna kostīmu izrādei. Kādam ir? Atnesiet uz piekto stundu.”
  • “Māmiņas, atgādinu – meistarklase par Ziemassvētku bumbiņu apgleznošanu notiks 31. decembrī pulksten 19:00! Dalība obligāta!!!”
  • “Piedāvāju svētkiem izrotāt klasi austrumu stilā. Vajadzēs 50 metrus bordo atlasa un 70 metrus mežģīņu. Vai kādam ir mājās? Vēl vajag izgriezt un uzlīmēt 65 eglītes uz kreisās sienas un 90 pārsliņas uz labās. Viena netikšu galā, vajadzīgi palīgi. Līdz 17.00 nāciet, šķēres izsniegšu, papīru nesiet savu.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Ja jums patiešām ir mājās pelēna kostīms, rakstiet viņai privātajā sarakstē. Parasti aktīvistes privātajā sarakstē ir saprātīgākas un pat piekrīt aizstāt 70 metrus mežģīņu ar 10 mežģīņu salvetēm.

 

Brīnumbērna māte

Visindīgākā. Viņa sakarsē čatu līdz vārīšanās temperatūrai pat ātrāk nekā panikotāja.

  • “Astrofizikas olimpiādei visi ir reģistrējušies? Mēs piedalāmies kopš otrās klases. Viņi sadarbojas ar Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu, ja kāds saprot līmeni.”
  • “Vai kādam vēl klasē ir desmitnieks bioloģijā? Tikai Ralfam? Tas bija vienkāršs pārbaudes darbs!”
  • “Kāpēc uzdod tik maz mājasdarbus? Lūgsim papildu uzdevumus.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Vislabāk ir ignorēt šādas ziņas. Visi šādi supemāmiņas vēstījumi ir mēģinājums pašapliecināties uz pārējo vecāku rēķina. Ja viņai nebūs auditorijas, vēlme lielīties ar bērna panākumiem izzudīs.

 

Reklāma
Reklāma

Sklerotiķe – nekaitīga, bet tikpat kaitinoša

  • “Vajag tērpu nodarbībām sporta zālē vai ārā?”
  • “Cikos rīt beidzas nodarbības? Un parīt? Un cikos piektdien ir sapulce?” 
  • “Ko uzdeva lasīšanā? Kādā mācību grāmatā? Tā ir pirmā vai otrā daļa? Mums tādas nav. Kad to izsniedza? Manējam atkal neko neiedeva, kā vienmēr. Ak, viss kārtībā, atradu, atvainojiet par traucējumu.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Atbildiet īsi un precīzi. Agrāk vai vēlāk viņa pati atradīs pazaudēto maiņas apavu pāri vai matemātikas kontroldarbu burtnīcu un nomierināsies.

 

Garlaikotā māte – ziņojumu avots pat tad, kad nav ko rakstīt

  • “Meitenes, vai tests ģeogrāfijā visiem atveras? Mums neizdodas piekļūt. Dīvaini.”
  • “Padalieties, kur sūtīsiet bērnus brīvlaikā?”
  • “Šodien e-klase nedarbojas. Vai visiem tā ir?”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Sarakstē iesaistieties tikai tad, ja arī jums nav, ko darīt.

 

Neattapīgā – vissmieklīgākā

  • “Lauris atnāca no skolas ar dažāda izmēra apaviem. Pārbaudiet sava bērna apavus un dodiet ziņu, samainīsim uz īstajiem izmēriem. Laurim 31. izmērs ļoti spiež.”
  • “Nopērc kartupeļus, putru, vafeles un paketes. (Pēc pusstundas). Ne tur aizsūtīju, atvainojos, nevaru izdzēst ziņu pie visiem, jo izdzēsu tikai pie sevis.”
  • Uz skolotājas jautājumu, kāpēc Emīlija nav skolā, viņas mamma vienkārši atbild: “Piedodiet, biju pārliecināta, ka šodien ir svētdiena.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Apmainieties apaviem un turpmāk turieties pa gabalu.

 

Humoriste: parādās reti – par laimi vai nelaimi

  • “Uz bioloģiju otrdien jānes putnu būrīši? Novembris gandrīz klāt. Ja iedomājamies, ka mūsu rajonā kokiem vienlaikus piekar 100 putnu mājiņas, vai tas nesajauks prātu migrējošajiem putniem? Varbūt putni pārdomās lidot uz siltajām zemēm… Pievērsīsimies jautājumam apdomāti. Piedāvāju putnu būrīšu sagādi atlikt līdz pavasarim.”

 

Kā ar viņu komunicēt?

Pietiks ar smejošu emocijzīmi.

 

ATCERIES!

Ir tikai viens veids, kā nezaudēt veselīgo saprātu sarakstes dēļ vecāku čatos – neko neņemt tuvu sirdij un atbildēt tikai tad, kad patiešām nav iespējams neatbildēt. 

Parasti labi darbojas divu stundu likums: ielūkojies čatos ne biežāk kā divas vai trīs reizes dienā. Šādā veidā pastāv liela iespējamība, ka strīdīgas diskusijas tiks atrisinātas bez tavas dalības, un tā ietaupīsi savu laiku, kā arī saglabāsi veselas savas nervu šūnas.

Saistītie raksti