Izgatavo zāļu vannu relaksācijai un veselībai
Tā ir lieliska veselību un sirdsmieru veicinoša procedūra, ko var sagatavot ikviens, kurš to vēlas.
Galvenais, lai ir silts laiks un smaržīgi pļavu augi, plūkti tālu prom no lielceļiem un miglotām lauksaimniecības zemēm. Atrodi pietiekami lielu toveri, kurā var ērti atlaisties vai vismaz sēdēt (ideāli, ja tas ir koka vai emaljēts, bet derēs arī skārda vanna). Ja vēlies, lai zāļu vanna būtu tikai tikai patīkama ūdens procedūra, bet šajā spa atpūstos arī ķermenis un prāts, nāksies pastudēt augu enciklopēdiju.
Starp citu, mediķi uzskata, ka aromātiskā zāļu vanna ir arī emocionāli atveseļojoša, jo smarža zemapziņā liek atminēties piesātinātas dabas ainavas, bērnību un jaunību, kad bijām bezbēdīgi un dzīvojām viegli. Piemēram, timiāna (mārsila) vai raudenes (oregano) smarža atsauc atmiņā saules piesildītās vasaras, kad paēnā gulējām zem bērza un zaru žužināšana ieaijāja laiskā snaudā...
Jāpiebilst gan, lai panāktu dziedinošu efektu, vanna jāgatavo no augu uzlējumiem, kas nereti prasa ilgāku laiku sagatavošanai (parasti augu maisījumi jāuzvāra un vismaz divas stundas jānostādina).
Svaigus augus vannā vari samest romantiskai noskaņai un aromātam. Lieki teikt, ka pēc šādām zāļu vannām nemēdz dušoties, lai no ādas neaizskalotu visus dabas labumus, ko šī procedūra devusi.
Augu uzlējumu pagatavošana:
100-150 g kaltētu augu vai augu maisījuma vai 600-800 g svaigu augu traukā aplej ar verdošu ūdeni (aptuveni 3 l), bet rupjākas augu daļas (zarus, pumpurus, saknes) uz mazas uguns vāra 15 līdz 30 minūtes. Pēc tam uzlējumu vismaz stundu nosēdina, izkāš un pievieno siltam vannas ūdenim.
Atslābinošu vannu gatavo no ārstnieciskā izopa, lavandas, piparmētras, mārsila (timiāna), kumelītes, estragona lakstiem un dārza diļļu sēklām.
Imunitāti nostiprinošai vannai noderēs bērzu un upeņu lapas, lielās nātres, lakača un maura sūrenes laksti, svaigas auzu skaras.
Tonizējošai vannai ņem vībotnes, madaru, baldriāna, piparmētras, izopa, kumelītes, rozmarīna lakstus, kalmes, salvijas, pīlādža lapas, priežu skujas, biškrēsliņu, liepu, melnā plūškoka ziedus.
Aromātisku vannu taisa no melisas, pelašķa, vībotnes, raudenes, piparmētras lakstiem, kalmes lapām vai saknēm, priežu pumpuriem vai jaunajiem dzinumiem (pa 20 g katra auga noslēgtā traukā 5 litros ūdens 30 minūtes karsē uz lēnas uguns, izkāš un pievieno 37 līdz 38 grādus siltam vannas ūdenim). Izmēģini arī piparmētru lakstu un priežu pumpuru jaukumu, kā melisas, vībotņu, raudeņu un pelašķu lakstu maisījumus!
Avots: žurnāls "100 Labi Padomi", 2011/07