Skaistuma procedūru saraksts, kuras nekādā gadījumā nedrīkst veikt grūtniecības un krūts barošanas periodā! Uzskaita ārstes

Grūtniecība ir laiks, kad sieviete dabiski uzplaukst, taču tas ir arī izaicinājumiem pilns dzīves posms, kad nereti saskaramies ar apjukumu, ko tad īsti drīkstu, bet ko nedrīkstu darīt, lai nekaitētu bērniņam un pati sev. Ir lietas, par kurām jautājumi nerodas un diskusiju nav – ir skaidrs, ka grūtniecības un zīdīšanas laikā ir jāuzmanās ar medikamentu lietošanu, tāpat strikti jāatsakās no nelabvēlīgajiem ieradumiem, ja tādi ir bijuši, bet, kā ar skaistuma procedūrām?
Grūtniecība un bērna barošana ar krūti ir kontrindikācija ne vien dažādu medikamentu lietošanai, bet arī manipulāciju veikšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecība un bērna barošana ar krūti ir kontrindikācija ne vien dažādu medikamentu lietošanai, bet arī manipulāciju veikšanai.

Topošās māmiņas bieži vaicā – vai drīkstu iet pirtī, apmeklēt kosmetologu, veikt vaksāciju, krāsot nagus, veikt lāzerepilāciju un darīt citas lietas, kas parasti uztraukumu neraisa, bet grūtniecības laikā liek aizdomāties. Par to, kuras skaistuma procedūras ir aizliegtajā sarakstā, bet kuras drīkst droši veikt, stāsta ārste-rezidente dermatoloģijā, veneroloģijā Dr. Anete Erta un dermatoloģe Dr. Kristīne Kalniņa.

 

Grūtniecība un bērna barošana ar krūti ir kontrindikācija ne vien dažādu medikamentu lietošanai, bet arī manipulāciju veikšanai. Rakstā aplūkosim populārākās estētiskās procedūras, ar tām saistītos riskus, kā arī ādās kopšanas pamatprincipus, lai topošās un jaunās māmiņas gūtu nepieciešamās zināšanas un spētu patstāvīgi pieņemt uz zināšanām balstītu lēmumu.

 

Procedūras, kas ir “aizliegtajā sarakstā”

“Grūtniecības un zīdīšanas laiks saistīts ar hormonu svārstībām un ķermenī notiekošām fizioloģiskām pārmaiņām. Šo iemeslu dēļ āda var reaģēt citādāk kā ierasts uz dažādām dermatologa kabinetā bieži veiktām procedūrām, radot ne tikai potenciālu risku savai vai augļa veselībai, bet arī tādas estētiskas problēmas kā piemēram hiperpigmentācija. 

Barojot ar krūti, galvenais jautājums ir, vai uz māmiņas ādas lietotās vai injicētās ķīmiskās vielas, medikamenti rada sistēmisku absorbciju un sekojošu nonākšanu mātes pienā, kas varētu radīt bērniņa augšanas un attīstības traucējumus,” skaidro Dr. Anete Erta.

 

“Ētisku apsvērumu dēļ trūkst klīnisko pētījumu un datu par to, cik drošas vai riskantas ir procedūras grūtniecēm vai ar krūti barojošām māmiņām. Lai arī potenciāli dažādas ārstnieciskās vielas vai procedūras varētu būt drošas grūtniecības laikā, rekomendācijas nevar tikt sniegtas, jo trūkst datu, kas apstiprinātu pretējo. Apzināties risku esamību ir būtiski, lai izdarītu drošu izvēli par labu vai sliktu kādai procedūrai,” piebilst ārste.

 

Injekcijas: botulīntoksīns, pildvielas

 

“Tas, ko noteikti nedrīkst darīt grūtnieces, domājot par estētisko medicīnu, ir veikt botulīna toksīna injekcijas, fillerus, principā jebkāda veida injekcijas, tai skaitā hialuronskābi, biorevitalizāciju. Tas pats attiecas arī uz krūts barošanas laiku,”skaidro Dr. Kristīne Kalniņa.

 

Arī Dr. Anete Erta uzsver: “Lai arī teorētiski botulīna toksīna lielā molekulārā masa un tā lokālā darbība, visticamāk, nevar šķērsot placentu vai nonākt mātes pienā, ņemot vērā datu trūkumu, kas apstiprinātu tā drošumu, botulīna toksīna injekcijas netiek rekomendētas ne grūtniecēm, ne barojošām māmiņām. Līdzīga situācija ir ar pildvielu injekcijām. Lai arī dermālie filleri darbojas lokāli un tiem arī ir liela molekulārā masa, ņemot vērā pētījumu trūkumu, kas apstiprinātu tā drošību, vairums dermatologu neveic šīs injekcijas grūtniecības un zīdīšanas laikā.”

 

Uz enerģiju bāzētas metodes: lāzerterapija, gaismas terapija


“Lai arī lāzerterapija palīdz veiksmīgi cīnīties ar pigmentācijas traucējumiem, rētām un novecošanās pazīmēm, tās izmantošana grūtniecības laikā ir diskutējama. Nav skaidrs, vai lāzeri spēj nokļūt pārāk dziļi ādā, lai radītu potenciālu risku mazulim, līdz ar to vairums dermatologu nerekomendē veikt lāzerprocedūras grūtniecības laikā,” stāsta Dr. Anete Erta.

Lielākā daļa dermatologu arī nerekomendē veikt lāzerepilāciju un iesaka nogaidīt līdz bērniņa nākšanai pasaulē un laikam, kad hormonu līmenis būs nostabilizējies.

Dr. Kristīne Kalniņa uzsver, ka pēc būtības lāzers principā ir gaisma un pati lāzerprocedūra nekādu sliktumu nerada, bet tā kā tā ir termiska procedūra un šādu procedūru laikā var izjust sāpes, jebkura sāpīga procedūra var stimulēt tonusu. Savukārt pēc dzemdībām, krūts barošanas laikā, lāzerprocedūras drīkst veikt. Tas ir īpaši svarīgi tām sievietēm, kas vēlas sākt kaut ko darīt ar strijām, uzlabot ādas tonusu un tamlīdzīgi.

 

“Zīdīšanas periodā lāzerterapijai nevajadzētu radīt negatīvu ietekmi uz laktāciju, piena produkciju vai tā kvalitāti, līdz ar to šīs procedūras būtu pieļaujamas,” piebilst Dr. Anete Erta.

 

Tāpat noteikti vajadzētu izvairīties no jebkura veida ādas traumatizācijas – permanentā grima, tetovējumiem, pīrsingiem. “Šīs ir tās aizliegtās procedūras, par kurām nediskutējam. Ja sieviete ir stāvoklī, tad patiešām kategoriski neveicam,” uzsver Dr. Kristīne Kalniņa.

 

Ķīmiskie pīlingi

 

Ķīmiskie pīlingi tiek izmantoti ādas novecošanās pazīmju mazināšanai, aknes un pigmentācijas traucējumu ārstēšanā, kā arī rētu korekcijā. Ķīmiskajos pīlingos tiek izmantotas dažādas vielas, kas izraisa kontrolētu ādas bojājumu, kam seko ādas atjaunošanās. Virspusējie pīlingi salīdzinot ar dziļākajiem, tiek uzskatīti par drošākiem.

 

Reklāma
Reklāma

“Pīlingi, kas satur retinoīdus, trihloretiķskābi, salicilskābi ir kontrindicēti grūtniecības laikā. Glikolskābe un pienskābe, ņemot vērā to virspusējo darbību, teorētiski tiek uzskatītas par drošām, taču arī trūkst pētījumu datu, kas to apstiprinātu, līdz ar to profesionālos pīlingus ieteicams veikt pēc bērniņa piedzimšanas. Tirgū pieejamie pīlingi mājas lietošanai, kas satur zemāku koncentrāciju glikolskābes vai pienskābes, kopumā tiek uzskatīti par drošiem. Lietojot pīlingu, būtiski, lai tas nenokļūtu uz gļotādām, uzmanību pievēršot mutes apvidum, plakstiņiem, kur notiek vieglāka absorbcija,” stāsta Dr. Anete Erta.

 

Aizliegts nav, bet ar mēru

 

Pirtis un masāžas

 

“Tas par ko vēl bieži diskutē pirmajā trimestrī, ir ļoti intensīvas masāžas, vakūmmasāžas, limfodrenāžas. Nav tā, ka šīs procedūras ir aizliegtas, bet teorētiski tās var stimulēt tonusu,” stāsta Dr. Kristīne Kalniņa.

 

Tāpat daktere aicina uzmanīties ar pirtīs iešanu, īpaši pirmajā trimestrī. “Grūtniecības laikā palielinās cirkulējošo asiņu daudzums, ir lielāka slodze sirdij, lielāka slodze kājām, tāpēc pie intensīvas karsēšanās var būt vairāk izteikta tūska, un teorētiski tas var provocēt tonusu. Bet ja tas ir darīts regulāri, to var turpināt, mazliet samazinot temperatūru,” uzsver Dr. Kalniņa. 
 

Vaksācija

 

Tā kā lāzerepilāciju grūtniecības laikā veikt nedrīkst, rodas jautājums, kā tad droši atbrīvoties no nevēlamajiem matiņiem? Te talkā var nākt skūšanās vai vaksācija.

"Vaksāciju grūtniecības laikā drīkst veikt, bet arī jābūt uzmanīgiem, jo procedūra ir sāpīga. Tādos brīžos mēs intuitīvi aizturam elpu, sasprindzināmies, un tas arī var veicināt tonusu."

Ja sieviete nav iepriekš šādu procedūru veikusi, ir arī risks uz matiņu ieaugšanu, īpaši, ja tā ir bikini zona. Protams, šī procedūra nav aizliegta, bet es noteikti neieteiktu to uzsākt, ja vaksācija pirms tam nekad nav veikta,” teic Dr. Kalniņa.

 

Gēla nagi un matu krāsošana

 

Līdzīgi, kā ar pirtīm un masāžām, arī ar matu krāsošanu un gēla nagiem jāapzinās riski un šīs procedūras jāveic ar mēru.

Daktere Kristīne Kalniņa uzsver, ka grūtniecība, protams, nebūs īstais laiks, lai no brunetes kļūtu par blondīni, bet balināt saknes vai krāsot matus drīkst. 

“Izņēmums varētu būt, ja ļoti ilgstoši tiek balināti mati, likti ilgviļņi. Jāapzinās, ka šīs te ķīmiskās vielas ir gaistošas un teorētiski var kairināt elpceļus, var būt fokālas kairinošas reakcijas, alerģisks dermatīts, bet aiziet pie friziera nokrāsot saknes, tādā rutīnā, neko jaunu neuzsākot drīkst darīt,” skaidro ārste.

 

Līdzīgi ir arī ar gēla nagiem. Grūtniecības laikā pašas gēla lakas aizliegtas nav, taču jāņem vērā, kā tās tiek noņemtas no nagiem. “Tie ir putekļi gaisā, joprojām ir vietas, kur šo laku noņemšanai izmanto acetonu. Tad rodas tas pats elpceļu kairinājuma risks, kā matu balināšanas laikā. Tāpat jāņem vērā sterilitātes jautājums. Grūtniecības laikā imūnā sistēma ir pazemināta un risks gan uz vīrusinfekcijām, gan sēnīšu infekcijām palielinās,”teic daktere.

 

Ko grūtniece noteikti drīkst?

Dr. Anete Erta skaidro, ka jaunajām un topošajām māmiņām ir arī drošas un efektīvas alternatīvas, lai savu ādas veselību un skaistumu palīdzētu uzturēt šajā dzīves periodā.

 

“Maigi attīroši līdzekļi, mitrinātāji un saules aizsargkrēma lietošana palīdzēs uzturēt ādu veselu, mirdzošu un labā stāvoklī bez invazīvām procedūrām. Papildus ieteicamas mitrinošas un attīrošas maskas divas reizes nedēļā. Virspusēji maigi pīlingi, mikrodermabrāzija tiek uzskatīti par drošiem un var sniegt ādai papildu rūpes.”

 

“Meklējot piemērotus kosmētiskos līdzekļus jāizvairās no retinoīdiem, augstas koncentrācijas salicilskābes, hidrokvinona. Sastāvā kā drošas alternatīvas var meklēt azelaīnskābi, glikolskābi, pienskābi, C vitamīnu, niacinamīdu, peptīdus un hialuronskābi,” piebilst Dr. Erta.

 

“Savus jautājumus un neskaidrības vienmēr būtiski pārrunāt ar dermatologu, kā arī nepieciešamības gadījumā iesaistīt ginekologu/dzemdību speciālistu vai pediatru. Dienas beigās drošība ir pirmajā vietā un pārējais var pagaidīt,” aicina Dr. Erta.

 

Arī daktere Kristīne Kalniņa uzsver, ka no kopjošajām procedūrām baidīties nevajag, bet, protams, speciālists būtu jāinformē par to, ka sieviete ir gaidībās, tad arī tiek ņemts vērā, ko lietot, ko nelietot, kas ir produkti ar kaut kādu potenciālu kairinājumu.  

Saistītie raksti