Gēla manikīrs grūtniecības laikā – jā vai nē?

Grūtniecība nav īss periods un nereti topošās māmiņas aizdomājas, vai ierastās rutīnas procedūras, kas piekoptas pirms īpašā dzīves notikuma iestāšanās, ir drošas arī grūtniecības laikā. Pašaprūpe var izpausties dažādos veidos, un dažām grūtniecēm atslābinoša manikīra vai pedikīra procedūra palīdz atgūt spēkus un justies labāk.
Gēla manikīri parasti noturas ilgāk nekā tradicionālais nagu lakas manikīrs, un spīdums saglabājas ilgāk.

FOTO: Shutterstock.com

Gēla manikīri parasti noturas ilgāk nekā tradicionālais nagu lakas manikīrs, un spīdums saglabājas ilgāk.

Viens no populārākajiem nagu kopšanas veidiem mūsdienās ir gēla manikīrs. Bet vai gēla manikīrs ir drošs grūtniecības laikā? Daudzās nagu laku sastāvdaļas un komponenti var likt grūtniecei aizdomāties.

 

Sākot ar potenciālo ultravioletās gaismas iedarbību un beidzot ar ķīmiskām vielām, ir dažas lietas, kuras būtu vēlams ņemt vērā, lemjot, vai veikt gēla manikīru grūtniecības laikā. Lūk, ko saka eksperti.


Kas ir gēla manikīrs?

“Gēla manikīrs parasti noturas ilgāk nekā tradicionālais nagu lakas manikīrs, un spīdums saglabājas ilgāk,” dalās Jin Soon Choi, manikīre no Ņujorkas.


Profesionāli gēla manikīri ietver ilgstoša nagu pārklājuma uzklāšanu, kas bieži tiek nostiprināti ar UV vai LED gaismu. Mājas apstākļos lietojamie "gēla" lakas produkti bieži balstās uz ķīmiskajām sastāvdaļām.


Atšķirības starp salona un mājas gēla manikīriem

Ir svarīgi ņemt vērā, ka frāze "gēla manikīrs" var nozīmēt daudzas dažādas lietas, jo nagu zīmoli turpina radīt jaunas "gēla" formulas, kurās ir dažādas sastāvdaļas, saka Džindžera Kinga, kosmētikas ķīmiķe. 

 

Dažādām formulām var būt nepieciešami dažādi soļi, lai nostiprinātu laku, piemēram, gaismas avots, īpaša bāze vai virsējā kārta.


Gēla manikīrs salonā 

Lai nodrošinātu vienu no lielākajām gēla manikīra priekšrocībām – ātru žūšanas laiku, salona profesionāļi parasti uzklāj gēla formulas, kas sacietē zem LED vai UV gaismas. Dažu minūšu laikā nagu pārklājums sacietē un izveido spīdīgu, pret lobīšanos izturīgu virsmu.


Gēla manikīrs mājās 

Mājas apstākļos gēla manikīram ir "gēla" formulas, kas sacietē un žūst bez UV gaismas palīdzības. Šīs formulas parasti izmanto ķīmiskās vielas un polimēru veidotājus, lai dažu minūšu laikā izveidotu cietu, pret lobīšanos izturīgu virsmu. 


Vai gēla manikīrs ir drošs grūtniecības laikā? 

Lai gan frāze "gēla manikīrs" var nozīmēt dažādas lietas, kopumā liela daļa ekspertu uzskata, ka gēla manikīrs grūtniecības laikā ir drošs. 

 

Reklāma
Reklāma

Tā kā sastāvdaļas netiek uzņemtas iekšķīgi, un nags darbojas kā sava veida absorbcijas barjera, nav iemesla domāt, ka grūtniecības laikā būs problēmas, dalās Ilina D. Pluym, MD, sertificēta dzemdību un ginekoloģijas ārste.

 

Var parādīties arī bažas par acetona bāzes noņēmējiem, kas bieži tiek izmantoti gēla formulu noņemšanai. Bet atkal, eksperti parasti uzskata, ka drošības ziņā ir svarīgi, cik ilgi un kādās devās tiks izmantotas ķīmiskās vielas.


"Bīstami iedarbības gadījumi būtu sagaidāmi potenciāli to ieelpojot lielos daudzumos ilgstoši," saka Maikls Beninati, kurš praktizē mātes un augļa medicīnu Medisonā.


"Es teiktu, ka komerciāli pieejamā gēla vai akrila laka grūtniecības laikā ir uzskatāma par drošu un ideālā gadījumā tā jāuzklāj labi vēdināmā telpā," saka Dr. Beninati.


Salīdzinoši, kad gēla laka ir uzklāta uz nagiem, tiem nepieciešama mazāk kopšana. Gēla laka ir izturīgāka pret lobīšanos nekā tradicionālās nagu lakas, un tā nelobīsies pēc trauku mazgāšanas. Spīdums arī saglabājas, veicot ikdienas darbus.


Taču grūtniecība ir laiks, kad jāuzdod jautājumi un jābūt nedaudz kritiskākam par to, kas tiek lietots uz sava ķermeņa, tāpēc ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes sniedzēju pirms gēla manikīra veikšanas. 

 

Tikmēr dermatoloģe Dr. Kristīne Kalniņa uzsver, ka grūtniecības laikā pašas gēla lakas aizliegtas nav, taču jāņem vērā, kā tās tiek noņemtas no nagiem. “Tie ir putekļi gaisā, joprojām ir vietas, kur šo laku noņemšanai izmanto acetonu. Tad rodas tas pats elpceļu kairinājuma risks, kā matu balināšanas laikā. Tāpat jāņem vērā sterilitātes jautājums. Grūtniecības laikā imūnā sistēma ir pazemināta un risks gan uz vīrusinfekcijām, gan sēnīšu infekcijām palielinās,”teic daktere.


Ja veic gēla manikīru grūtniecības laikā, vari ievērot dažus papildu piesardzības pasākumus:

 

  • Izvēlieties uzticamu salonu – vislabāk tā būtu atklātu telpa ar labu vēdināšanu.
  • Apdomā noņemšanas procesu – gēla lakām bieži izmanto 100% acetonu, kas padara nagus sausus un var būt kaitīgs, ja to neizmanto pareizi, saka Choi. Ja tas rada bažas, veikalā nopirktie "gēla" produkti parasti var tikt noņemti ātrāk un ar mazāku acetona daudzumu.
  • Apdomā sacietēšanas procesu – ultravioletās lampas, kas var tikt izmantotas, lai laka sacietētu (īpaši salonos), izstaro UV starus un radiāciju. Lai gan eksperti no Ādas vēža fonda norāda, ka iedarbība parasti ir minimāla, vari apsvērt iespēju uzklāt saules aizsargkrēmu pirms manikīra.

 

Avots: Parents.com

Saistītie raksti