Šīs kļūdas pieļauj ikviens! Kāpēc tavi mati neaug, lūst un ir sausi kā švamme? Lūk, skaidrojums

Mūsdienās arvien biežāk runājam par mikrobiomu, kas vairāk gan saistāms ar mūsu zarnām, taču matu veselības eksperti apgalvo, ka ir svarīgi rūpēties arī par galvas ādas mikrobiomu.
Ja galvas ādas mikrobioma darbība ir traucēta, mati var zaudēt spīdumu, biezumu, vairāk šķelties un lūzt, neaugt garumā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja galvas ādas mikrobioma darbība ir traucēta, mati var zaudēt spīdumu, biezumu, vairāk šķelties un lūzt, neaugt garumā.

“Galvas ādas mikrobioms ir mikroorganismi, tostarp baktērijas, sēnītes un raugi, kas dzīvo jūsu galvas ādā. Šiem mikrobiem ir izšķiroša nozīme galvas ādas veselības uzturēšanā, jo tie kontrolē kaitīgos patogēnus, uztur ādas barjeru un ietekmē tauku ražošanu. Līdzsvarots galvas ādas mikrobioms ir svarīgs veselīgu matu augšanai,” skaidro frizieris Vess Šarptons.

 

Ja galvas ādas mikrobioma darbība ir traucēta, mati var zaudēt spīdumu, biezumu, vairāk šķelties un lūst, neaugt garumā.

 

Lūk, pieci ikdienas ieradumi, kas bojā matu veselību:

 

1. Stingras frizūras

“Stingras frizūras, piemēram, augstas ponija astes, var izraisīt perēkļveida matu izkrišanu. Tā rodas, jo matu folikuls nepārtraukti tiek noslogots. Ilgstošā laika posmā tas var izraisīt matu līnijas atkāpšanos. Tāpat vajadzētu izvairīties katru dienu lietot matu laku, želeju vai vasku, kas noslogo matus,” skaidro “Capital Hair & Beauty” zīmola vadītāja Nikola Vilkoksa.

 

2. Gulēšana ar slapjiem matiem

Lai gan bieži vien ir vēlams ļaut matiem izžūt dabiski, gulēšana ar slapjiem matiem var vairāk kaitēt nekā palīdzēt. Kad mati ir mitri, tie ir trauslākā stāvoklī, tāpēc berze, ko rada kokvilnas spilvendrānas, var izraisīt matu pūkošanos un lūšanu.

“Kokvilnas spilvendrānu vietā, kas rada ievērojamu berzi, izmēģiniet zīda vai satīna spilvendrānas,” saka Vilkoksa.

 

3. Pārmērīga mazgāšana

Reklāma
Reklāma

Mūžīgs jautājums: cik bieži vajadzētu mazgāt matus? Runājot par matu mikrobiomu, pārāk bieža matu mazgāšana var atņemt dabiskās eļļas, kas aizsargā galvas ādas mikrobiomu, padarot matus neaizsargātus pret kairinājumu un sausumu.

 

Dabisko eļļu trūkums var izjaukt labvēlīgo mikrobu līdzsvaru, kas var izraisīt sausumu un kairinājumu. Tā vietā, lai ievērotu noteiktu rutīnas režīmu, ņemiet vērā dabas norādījumus un mazgājiet matus tikai tad, kad tie šķiet acīmredzami taukaini.

 

4. Matu žāvēšana ar dvieli

Līdzīgi kā guļot ar slapjiem matiem, agresīva berze, enerģiski žāvējot matus ar dvieli, var radīt neatgriezeniskus bojājumus. “Mitri mati ir elastīgāki un trauslāki, tāpēc rupja apiešanās ar tiem var izraisīt lūšanu un matu izkrišanu,” saka Vilkoksa.

 

Kā alternatīvu var izmantot maigu dvieļa piespiešanu pie matiem, lai uzsūktu lieko ūdeni.

“Izmantojiet mikrošķiedras dvieli vai vecu T-kreklu,” iesaka Vilkoksa. “Tie ir saudzīgāki pret matiem nekā standarta kokvilnas dvieļi, jo tie labāk uzsūc mitrumu un rada mazāku berzi.”

 

5. Pārtika, ko uzņemam

Teiciens ir patiess: jūsu zarnas patiešām ietekmē visu. Taukskābēm ir būtiska nozīme jūsu matu un galvas ādas mikrobioma darbībā. “Lai atbalstītu galvas ādas veselību kopumā, lietojiet dažādus vitamīnus, minerālvielas un veselīgos taukus. Īpaši labvēlīgi ir omega-3 taukskābēm, antioksidantiem un A un D vitamīniem bagāti pārtikas produkti.”

 

Avots: “Independent.co.uk”

Saistītie raksti