Kairinātās zarnas sindroms. Var palīdzēt īpaša diēta!
Kairinātu zarnu sindroms (KZS) pieder pie funkcionālo gremošanas traucējumu grupas, un šo diagnozi uzstāda gastroenterologs, izslēdzot citas slimības, kurām varētu būt līdzīgi simptomi.
KZS simptomi var būt līdzīgi tādām slimībām kā, piemēram,
aizkuņģa dziedzera mazspējai, endometriozei, vairogdziedzera
slimībām, iekaisīgo zarnu slimībām, divertikulozei un pat
onkoloģijai. Visām šīm saslimšanām var būt līdzīgi simptomi:
pastiprināta vēdera pūšanās, sāpes vēdera lejasdaļā, vēdera izejas
biežuma un konsistences izmaiņas, tādēļ bez papildu izmeklēšanas
diagnozes uzstādīšana nav iespējama.
“Konkrēts iemesls, kāpēc attīstās KZS, nav zināms, bet viens no
pieņēmumiem ir izmaiņas zarnu trakta mikrobiotā (mikroorganismu
kopa attiecīgajā vidē). Iespējams, izmaiņas rodas KZS dēļ, bet
pastāv varbūtība, ka izmainīta mikrobiota varētu arī būt par
cēloni. Zarnu mikrobiota ir atkarīga no mūsu emocionālā stāvokļa,
fiziskās aktivitātes, dažādu medikamentu lietošanas un uztura”,
skaidro Veselības centra Vivendi uztura speciāliste Jeļena Pavlova.
Viņa piebilst, ka nelabvēlīgu ietekmi uz mikrobiotu rada arī
uzturs, kas ir bagāts ar cukuru, rafinētiem produktiem, pārāk lielu
tauku vai olbaltumvielu daudzumu. Savukārt, labvēlīga ietekme
piemīt skābpiena un fermentētiem produktiem, piemēram, skābētiem
kāpostiem, šķiedrvielas saturošiem produktiem (dārzeņiem,
pilngraudu produktiem, pākšaugiem, sēklām, riekstiem). Taču, ja
problēma jau ir attīstījusies, tad daļa no produktiem uz kādu
laiku būs jāizslēdz no uztura vai jāsamazina to deva, lai nekaitētu
savai veselībai.
J. Pavlovai ir jau plaša praktiska pieredze, strādājot ar KZS
pacientiem, ko vēl papildinājusi Monašas universitātes (Austrālijā)
teorētiskajā kursā, apgūstot zināšanas par FODMAP diētu KZS
pacientiem, kas ievērojami uzlabo pašsajūtu un dzīves
kvalitāti.
“FODMAP ir diēta ar samazinātu fermentējamo ogļhidrātu (oligo-,
di-, monosaharīdu un poliolu) saturu. Tie ir ogļhidrāti, kuri tiek
lēni vai netiek nemaz uzsūkti tievajā zarnā, tie saista ūdeni un
nonāk resnajā zarnā. Tur tos fermentē zarnu baktērijas, radot
gāzes, sāpes, vēdera izejas biežuma un konsistences izmaiņas
(aizcietējumus vai šķidru vēdera izeju),” diētas būtību skaidro
uztura speciāliste. Tā kā KZS gadījumā cilvēka zarnas ir ļoti
jutīgas, parasta vēdera pūšanās pēc noteiktu produktu, piemēram,
pupiņu ēšanas, var pārvērsties par izteiktu gāzu veidošanos un
sāpēm. Ierobežojot šo ogļhidrātu uzņemšanu, var panākt pašsajūtas
uzlabošanos līdz pat 80%.
Tā kā KZS gadījumā cilvēka zarnas ir ļoti jutīgas, parasta vēdera pūšanās pēc noteiktu produktu, piemēram, pupiņu ēšanas, var pārvērsties par izteiktu gāzu veidošanos un sāpēm. Ierobežojot šo ogļhidrātu uzņemšanu, var panākt pašsajūtas uzlabošanos līdz pat 80%.
Fermentējamie ogļhidrāti atrodas daudzos produktos – piena
produktos, riekstos, graudaugos, pākšaugos, dārzeņos un augļos.
Taču tas nebūt nenozīmē, ka no uztura būtu jāizslēdz visi graudaugi
vai dārzeņi. Šādā gadījumā var palīdzēt uztura speciālists, kurš
ieteiks tos produktus, kuri neradīs negatīvu ietekmi uz pašsajūtu
un veselību kopumā. Piemēram, nebūtu ieteicams pastiprinātā
daudzumā uzturā lietot Indijas riekstus vai pistācijas, savukārt,
valriekstos fermentējamo ogļhidrātu daudzums ir salīdzinoši
niecīgs. Jāņem vērā arī apēstā produkta daudzums un pagatavošanas
veids.
“Daudz fermentējamo ogļhidrātu satur: āboli, bumbieri, arbūzi,
žāvēti augļi, visi kauliņaugļi (piemēram, aprikozes, persiki,
mango, ķirši utt.), augļu sula, ziedkāposti, sēnes, pākšaugi (īpaši
pupas), Indijas rieksti, pistācijas, ķiploki, sīpoli, kvieši,
rudzi, mieži un to produkti, piens, jogurts, saldējums, medus,
kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes saturu, kā arī bezcukura
saldumi. Šie produkti, visdrīzāk, būs jāizslēdz no ēdienkartes līdz
brīdim, kad mazināsies KZS simptomi. Savukārt, pēc tam uztura
speciālists palīdzēs saprast, kurš no produktiem jāturpina izslēgt,
bet kurus var atsākt iekļaut savā ēdienkartē,” uzsver speciāliste.
Aizliegto un atļauto produktu saraksts gan var mainīties, ņemot
vērā cilvēka ēšanas paradumus, simptomu smagumu un veselības
stāvokli kopumā. Citi produkti, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt
pašsajūtu, ir kofeīnu saturoši dzērieni, alkoholiskie dzērieni,
asi, taukaini un kūpināti ēdieni.
Iespējams, ka pavisam no KZS izvairīties nevarēs, tomēr J. Pavlova
min vairākus faktorus, kas būtiski var uzlabot gan pašsajūtu, gan
arī dzīves kvalitāti: “Svarīga ir ne tikai produktu izvēle un
daudzums, bet arī ēšanas režīms un ātrums, kādā tiek notiesāta
maltīte. Ēdiens ir rūpīgi jāsakošļā, jābūt vismaz trim regulārām
ēdienreizēm. Tāpat ieteicams neēst 2–3 stundas pirms gulētiešanas.
Ļoti nozīmīga loma ir arī uzņemtajam šķidruma daudzumam, vidēji
1,5–2 litri dienā. Nedrīkst aizmirst par sevi, tāpēc jāvelta laiks
atpūtai un pilnvērtīgam miegam.”
“Ja ikdienā ir paaugstināts stresa līmenis, vēlams meklēt
psihoterapeita palīdzību, jo, uzlabojot savu emocionālo stāvokli,
visdrīzāk, arī gremošanas sistēmas veselība uzlabosies. Ne velti
zarnas (zarnu nervu sistēma) tiek dēvētas par mūsu otrajām
smadzenēm. Interesanti, ka, uzlabojot gremošanas sistēmas veselību,
var uzlabot arī emocionālo pašsajūtu,” piebilst Jeļena Pavlova. Tas
pierāda vien to, ka ikdienā mums ir jārūpējas ne vien par savu
emocionālo labsajūtu, bet jāseko līdzi arī citu organisma sistēmu
darbībai un to izmaiņām, problēmu gadījumā laikus vēršoties pēc
palīdzības pie speciālistiem.