Eksperti nosauc galveno akluma cēloni Latvijā. Lielākā problēma – slimībai nav brīdinājuma pazīmju

Glaukoma ir otrs biežākais akluma cēlonis pasaulē. Ne mazāk satraucoša situācija ir Latvijā, kur redzes invaliditāte visbiežāk saistīta ar novēloti atklātu glaukomu.
Glaukoma ir acu slimība, kas bojā acs redzes nervu un var izraisīt redzes zudumu un pat aklumu.

FOTO: Shutterstock.com

Glaukoma ir acu slimība, kas bojā acs redzes nervu un var izraisīt redzes zudumu un pat aklumu.

Eksperti norāda, ka novēlotas acu veselības pārbaudes dēļ daudziem pacientiem glaukoma tiek konstatēta novēloti, kas kļūst par galveno redzes invaliditātes izraisītāju.

 

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem 2023. gada jūlijā reģistrētas 10 127 personas ar redzes invaliditāti, no kurām 9858 bija pilngadīgās personas un 273 bērni. 

Eksperti norāda, ka glaukoma jau gadiem ir izplatītākais redzes invaliditātes iemesls.

Lielākā problēma slēpjas faktā, ka daudzām glaukomas formām nav brīdinājuma zīmju.

Ietekme ir tik pakāpeniska, ka cilvēks pats var nepamanīt redzes izmaiņas, līdz slimība tiek atklāta vien vēlīnā stadijā. Sākotnēji ar glaukomu saistītās izmaiņas var skart tikai vienu aci, un, kamēr otra acs redz labi, tā var kompensēt jebkādus saslimušās acs perifērā redzes lauka defektus.

 

Rezultātā pacientam gadiem var nebūt sūdzību un tikai pēc ilgstoša perioda pacients sāk izjust redzes izmaiņas, pēc kā profilaktiskas acu veselības pārbaudes laikā viņam tiek diagnosticēta glaukoma.

 

Reklāma
Reklāma

“Neraugoties uz būtiskiem sasniegumiem oftalmoloģijā glaukoma ir kontrolējama, bet diemžēl tā nav izārstējama. Būtiski, ka pacienti bieži uz acu veselības pārbaudi vēršas novēloti tā kā nav novērojuši nekādus trauksmes simptomus, kā redzes lauka sašaurināšanos. Viņi vadās tikai pēc pašsajūtas. Tāpēc vienīgais veids kā konstatēt glaukomu ir regulāras acu veselības pārbaudes un izmeklējumi” – skaidro optikas veikalu tīkla VIZIONETTE optometriste Ilze Eriksone.

 

Viens no glaukomas riska faktoriem ir paaugstināts acu iekšējais spiediens. Tomēr glaukomas bīstamība slēpjas apstāklī, ka var būt arī normāla spiediena glaukoma.

 

Eksperte uzsver, ka starp glaukomas veicinošiem faktoriem liela nozīme ir iedzimtībai, tāpēc tiem cilvēkiem, kuru vecāki vai tuvi asinsradinieki slimo ar glaukomu, acu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība.

 

“Glaukoma ir ļoti smaga slimība.  To savlaicīgi neatklājot un neārstējot neatgriezeniski tiek zaudēta redze un iestājas aklums. 

Lai katastrofa neklauvētu pie sliekšņa cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma pilna redzes pārbaude būtu veicama reizi gadā” informē VIZIONETTE optometriste.

Saistītie raksti