Kā rūpēties par iegurņa veselību (un reizē par savu seksualitāti)

Faktori, kas ietekmē sievietes mazā iegurņa orgānu un muskulatūras stāvokli, ir dažādi. Biežāk minētie ir dzemdības, palielināts ķermeņa svars, menopauze, pārmērīga fiziskā slodze vai gluži pretēji – mazkustīgs dzīvesveids, sēdošs darbs. Atceries! Problēmas, kas saistītas ar sievietes iegurņa veselību, piemēram, urīna nesaturēšana, pašas no sevis atrisināties nemēdz!
“Perifit” ir Francijā ražota un patentēta bioatgriezeniskās saites algoritma iegurņa pamatnes muskuļu vingrošanas ierīce, kas vingrošanu padara par jautru spēli. Proti, viedtālrunī ir pieejama spēļu sērija, ko var spēlēt… izmantojot iegurņa pamatnes muskuļus.

FOTO: Publicitātes foto

“Perifit” ir Francijā ražota un patentēta bioatgriezeniskās saites algoritma iegurņa pamatnes muskuļu vingrošanas ierīce, kas vingrošanu padara par jautru spēli. Proti, viedtālrunī ir pieejama spēļu sērija, ko var spēlēt… izmantojot iegurņa pamatnes muskuļus.

Sievietes iegurņa pamatnes muskulatūras galvenās funkcijas ir: 

  • dzemdes, taisnās zarnas, urīnpūšļa, dzimumorgānu, kā arī vēdera dobuma iekšējo orgānu balsts;
  • nodrošināt urīna un fēču saturēšanu (sfinkteru darbību) ne tikai ikdienā un miegā, bet arī klepus un šķaudīšanas - reizēs, skrienot un lecot;
  • nodrošināt rumpja dziļās muskulatūras pareizu darbību, balstot visu ķermeni un nodrošinot pareizu stāju (šīs muskulatūras vājums ietekmē stāju);
  • vēdera dobuma iekšējā spiediena kontrole un uzturēšana;
  • nodrošināt seksuālo funkciju.

Iegurņa apakšējo daļu veido muskulatūra, un tā ir jātrenē, lai ne tikai baudītu veselīgu sievišķību, bet arī izvairītos vai tiktu galā ar dažādām problēmām, piemēram, urīna nesaturēšanu, hemoroīdiem, dzemdes noslīdējumu. 

Kā rūpēties par iegurņa veselību? 

Būtiski ir rūpēties par veselīgu dzīvesveidu. Tā pamatā ir regulāras un optimālas fiziskās aktivitātes, sabalansēts uzturs, veselīga ķermeņa svara uzturēšana, atpūtas režīmu ievērošana un kvalitatīvs miegs, svaigs gaiss, kā arī rūpes par savu garīgo atpūtu. 


Katrai sievietei jāatrod sava aktivitāte. Kādai tās būs dejas, citai fizioterapija un iegurņa muskuļu trenēšana, vēl kādai tā būs joga, pilates, ūdens aerobika vai elpošanas prakses. Galvenais ir kustība. Dažkārt sievietēm iesaka veikt Kēgela vingrojumus. Taču ne vienmēr sievietes tos veic pareizi. Tāpēc vērtīgi būtu doties pie speciālista, kurš pārliecināsies, vai tiek ievērota pareiza vingrojumu tehnika. 


Ieguvumi no pareizas iegurņa muskulatūras trenēšanas: 

  • tiek uzlabota visa iegurņa un tā orgānu asinsrite un vielmaiņas procesi;
  • atjaunojas maksts dabīgā mikroflora;
  • palielinās jutība, libido un jutekliskums;
  • izzūd vai mazinās pirmsmenstruālā sindroma simptomi;
  • sieviete sāk pilnīgāk sajust savu ķermeni u.c.
     

Iegurņa pamatnes muskulatūra ir daļa no rumpja dziļajiem muskuļiem (elpošanas diafragma, vēdera un muguras dziļie muskuļi, iegurņa pamatne). Veseliem cilvēkiem pirms kādas ekstremitātes kustības uzsākšanas visas rumpja dziļās muskulatūras ieslēdzas spontāni. Ja kāda no tās daļām ir vāja vai saspringta, vai nepieslēdzas pilnībā, tas ietekmē visas rumpja muskulatūras darbību un līdz ar to arī mazā iegurņa orgānu darbību. Būtisks ir ne tikai pareizs dziļās muskulatūras saslēgšanās modelis un darbība, bet arī virspusējā muskulatūra.
 

Tāpēc, pirms aktivizēt un trenēt iegurņa pamatnes muskulatūru, ir ārkārtīgi svarīgi izvērtēt visa ķermeņa un iegurņa stāvokli. Kaulu struktūras, novietojumu, locītavu, muskulatūras stāvokli utt. Ja iegurņa normālais stāvoklis pirms vingrojumu uzsākšanas ir izmainīts, tad jārēķinās, ka, neapdomīgi pildot šos muskulatūras vingrinājumus, var panākt pretēju vai pat negatīvu trenēšanas efektu. 

Pētījumos ir noskaidrota sakarība starp iegurņa pamatnes muskulatūras spēku un seksuālo funkciju veselām sievietēm, un dati liecina, ka sievietēm ar spēcīgāku iegurņa pamatnes muskulatūru ir labāka seksuālā funkcija.

 

Reklāma
Reklāma

Iegurņa trīs iespējamās problēmas:

  1. Pārāk novājināta
  2. Pārāk saspringta
  3. Disbalanss: viena puse saspringusi, otra – atslābusi

Visos gadījumos simptomātika ir vienāda, tāpēc izlemt, kā labāk trenēties, var kopā tikai ar fizioterapeitu, kas var veikt situācijas novērtēšanu un piemērot atbilstošu treniņu programmu.

 

Simptomi, kas signalizē par iegurņa veselības problēmām:

  • urīna nesaturēšana fiziskas slodzes laikā, piemēram, lecot, skrienot,
  • smaguma sajūta ķermeņa lejasdaļā,
  • sāpes dzimumakta laikā, 
  • bieža urinācija, 
  • nespēja urinēt, 
  • noslīdējuma veidošanās.

 

Spēlē spēles viedtālrunī, izmantojot… iegurņa pamatnes muskuļus

Ir ļoti svarīgi, lai problēmu gadījumā sievietei atbalstu sniedz pieredzējis speciālists, kuram viņa uzticas. Nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos – arī populāros Kēgela vingrinājumus nevajadzētu pildīt bez speciālista konsultācijas, jo, lai arī tie šķiet vienkārši, var tikt izpildīti nepareizi, problēmu saasinot. Piemēram, intīmpreču veikals SEXYSTYLE sievietēm rīko meistarklases, kurās sertificēts fizioterapeits stāsta un ierāda iegurņa vingrinājumu pareizu veikšanu (skati nodarbību “Sievietes ķermeņa balsts”). Mūsdienās ir iespējams iegādāties dažādas ierīces, kas paredzētas iegurņa muskulatūras stiprināšanai, piemēram, “Perifit Biofeedback”. “Perifit” ir Francijā ražota un patentēta bioatgriezeniskās saites algoritma iegurņa pamatnes muskuļu vingrošanas ierīce, kas vingrošanu padara par jauku un arī jautru spēli. Proti, viedtālrunī ir pieejama spēļu sērija, ko var spēlēt… izmantojot iegurņa pamatnes muskuļus. Katru spēles līmeni rūpīgi izstrādājuši pasaules speciālisti iegurņa pamatnes veselības jomā.

 

Izmantotā literatūra:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24628380)
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080302150723.htm

Saistītie raksti