Kompresijas zeķes nogurušām kājām

Mūsdienu pasaulē ir vairākas saslimšanas, kas kļuvušas teju vai par ikdienu. Šādas modernās slimības ir ne tikai dažādas muguras problēmas un depresija, bet arī kāju vēnu problēmas. Ko darīt, lai novērstu varikozu vēnu rašanos, konsultē SIA Moda speciālisti.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kā darbojas kompresijas zeķes?
Vēnu saslimšanām ir vairākas stadijas, kurām piemēro dažādu visbiežāk kompleksu ārstēšanu, tajā skaitā arī operāciju. Lai tik tālu nenonāktu, speciālisti iesaka savlaicīgi ievērot izmaiņas kāju stāvoklī veikt dažādus profilaktiskus pasākumus, piemēram, vingrot, nesēdēt bez pārstājas ilgāk par stundu, dzert vismaz 2 litrus šķidruma dienā, izvairīties no pārkaršanas. Varikozes ārstēšanas metožu zelta standarts – ir kompresijas terapija, kas paredz kompresijas zeķu pastāvīgu valkāšanu. Saspiežot kāju audus mēs sablīvējam atslābušos saistaudus, tādējādi kompensējot dabas doto (mantoto) vai mazskustīgā dzīves veidā iegūto saistaudu vājumu un atslābumu. Kā viena no ārstēšanas un profilakses metodēm ir kompresijas zeķu valkāšana. Speciālisti stāsta, ka ar tās palīdzību var apturēt komplikāciju veidošanos un nepieļaut slimībai progresēt. Kāpēc? Valkājot zeķes, paaugstinās spiediens uz audiem, un tas samazina tūsku.

Profilaktiska kompresijas zeķu valkāšana ir ieteicama, ja darbs saistīts ar ilgstošu stāvēšanu.

Reklāma
Reklāma

Samazinās arī vēnu šķērsgriezums, tas nozīmē, ka vārstules labāk noslēdzas, nepieļaujot asins atpakaļplūsmu, bet asins kopējā plūsma palielinās, tā aizkavējot trombu veidošanos. Kompresijas zeķēm un zeķbiksēm ir spiediena pāreja no stiprāka pie potītes uz vidēju pie ikriem un vājāku pie augšstilba un gurniem. Tādas zeķes neļauj veidoties venozām stāzēm apakšstilbos, tās būtiski uzlabo venozo asinsplūsmu. Zeķu radītais spiediens uz kāju palīdz virzīt asinis virzienā uz sirdi. Regulāri valkājot kompresijas zeķes, var novērst pietūkumu un smagumu kājās. Lai arī kompresijas zeķu atbilstošo izmēru piemeklēt ir viegli, par ārstniecisko kompresijas terapiju labāk konsultēties ar speciālistu.

Kad valkāt kompresijas zeķes?
Profilaktiska kompresijas zeķu valkāšana ir ieteicama, ja darbs saistīts ar ilgstošu stāvēšanu. Tāpat ieteicama tiem, kuriem karstā laikā parādās tūskas, kā arī cilvēkiem ar iedzimtu saistaudu vājumu un, protams, grūtniecēm. Kompresijas zeķes ieteicamas arī tad, kad parādījušās pirmās varikozo vēnu paplašināšanās pazīmes, kā arī ja ir tūska grūtniecības laikā un pēdzemdību periodā. Stiprākas kompresijas zeķes lieto, ja ir pirmās pakāpes ādas zemādas vēnu zaru varikoze un pēc vēnu operācijām un zeķu lietošanu nosaka ārsts. Lai izvēlētos atbilstoša blīvuma kompresijas zeķes, ir svarīgi zināt vai esi riska grupā. Un to noskaidrot ir pavisam vienkārši  - ja esi skolotāja/skolotājs, oficiante/oficiants, friziere/frizieris, pārdevēja/pārdevējs, pavāre/pavārs un citu „uz kājām” esošu darbu darītāja vai darītājs, sāc domāt laicīgi par vēnu varikozas profilaktiskiem pasākumiem. Arī sēdoša darba veicēji un īpaši grūtnieces ir riska grupā. Ir dažas pazīmes, kas liek vērst uzmanību uz to, ka ar vēnu veselību kaut kas nav īsti kārtībā – ātrs nogurums kājās, sāpes ikros, tirpšanas sajūta, tūska, naktskrampji, varbūt vēnas jau ir redzamas un paplašinātas, veidojas pigmentācija vai pat čūla. Vēnu speciālista konsultācija būtu ieteicama  arī tad, ja  ir liekais svars.

Vai tas nav pārāk dārgi?
Svarīgi ir atcerēties, ka gan pēc kāju vēnu operācijas, gan arī ikdienā medicīnas kompresijas zeķu valkāšana ir obligāts priekšnoteikums veiksmīgam rezultātam. Latvijā ir pieejamas dažādu ražotāju kompresijas zeķes, diemžēl ne visas atbilst ārstniecības  prasībām. Nekvalitatīva zeķe nenodrošina pareizu kompresiju un ārstnieciskais efekts izpaliek. Turklāt lētākas uz zemākas kvalitātes zeķes kalpo vidēji 2-3 reizes īsāku laiku un rezultātā izmaksā dārgāk. Ne mazāka nozīme ir kompresijas zeķu un zeķbikšu kopšanai. Tās nedrīkst mazgāt vairāk kā 30 grādu temperatūrā, turklāt vēlams mazgāt ar rokām. Ieteicams izmantot saudzīgus mazgāšanas līdzekļus, kas nesatur mīkstinātājus vai optiskos balinātājus. Zeķes nedrīkst izgriezt, žāvēt ar gaisa sildītājiem un veļas žāvētājā, jo tad tās zaudēs kompresijas spējas. Kompresijas zeķes jāglabā sausā vietā, sargājot no tiešiem saules stariem. Ja zeķēm gadījušies bojājumi labāk gādāt jaunas, jo pēc labošanas tām var zust pareizā kompresija. Kompresijas zeķes ir ļoti izturīgas un kaut gan garantijas laiks zeķēm nav noteikts, to valkāšanas ilgums vidēji ir līdz pat dažiem mēnešiem. Un zeķes vidēji maksā no 8 līdz 18 latiem.