No kuriem gardumiem jāatsakās, ja sapņo par žilbinoši baltu smaidu
Žilbinoši balti zobi ir gandrīz ikviena cilvēka sapnis. Tādēļ aizvien biežāk tiek piedāvātas pēc iespējas efektīvākas zobu baltināšanas metodes, kas zobus padara gaišākus īsā laika posmā, taču ilgtermiņā šīs metodes izraisa zobu veselības problēmas. Pirms ķerties pie nopietnām zobu balināšanas metodēm, atsakies no septiņu ikdienas produktu lietošanas, kuriem piemīt zobus krāsojošas īpašības.
Pamatā, cilvēka zobi ir balti, taču laika gaitā zobu virskārta
gan dabīgi, gan dažādu produktu lietošanas un procesu dēļ noārdās,
un atklāj dzeltenākas nokrāsas slāni – dentīnu. Jo vairāk slāņu
tiek noārdīts, jo dzeltenāki kļūst zobi.
Ikdienā biežāk lietotie produkti, kuri iekrāso zobus, ir:
Melna kafija un melna tēja – jo tumšāks ir
produkts vai dzēriens, ko lietojam, jo lielākas pēdas tas atstāj uz
mūsu zobiem. Lai mazinātu kafijas un melnās tējas nokrāsu uz
zobiem, ieteicams pievienot dzērieniem nedaudz piena, kas atšķaidīs
tumšo krāsu un tādējādi padarīs to maigāku arī zobiem.
Vīns – lai arī var šķist, ka sarkanvīns ir tas
dzēriens, kas krāso zobus, arī baltvīns atstāj savu iespaidu.
Sarkanvīns savas tumšās krāsas dēļ krāso zobus gluži kā nokļūstot
uz balta krekla, bet baltvīna sastāvā ir skābes, kas zobu emaljā
izraisa mikroplaisas, kas atstāj nopietnāku iespaidu uz zobu
veselību ilgtermiņā.
Gāzētie, saldinātie dzērieni – pateicoties to
sastāvā esošajam lielajam cukura un skābju daudzumam, saldinātie,
gāzētie dzērieni, īpaši enerģijas dzērieni ir vieni no zobu
lielākajiem nelabvēļiem. Rūpējoties par saviem zobiem, slāpju
remdēšanai ieteicams izvēlēties ūdeni.
Mellenes, avenes, dzērvenes, ķirši un citas tumšās
ogas – lai arī ļoti veselīgas un uzturā ieteicamas, tomēr
arī ogas spēj iekrāsot zobus. Lai mazinātu to atstātās pēdas, pēc
ogu ēšanas ieteicams izskalot muti ar ūdeni.
Karijs, sojas un tomātu mērce – ir pierādīts,
ka arī mērces, kurām piemīt izteikta krāsa, spēj iekrāsot zobu
virsmu. Lai no tā izvairītos, ieteicams uzturā iekļaut tvaicētus
brokoļus vai ziedkāpostus. Ir pierādīts, ka tie izveido zobiem
aizsargkārtu un mazina krāsojošo produktu ietekmi.
Vīnogu, dzērveņu, granātābolu un citu tumšu ogu vai
augļu sulas – kā jau iepriekš minētās tumšās ogas, arī to
sulas un augļu sulas atstāj iespaidu uz zobiem. Lai izvairītos no
krāsojuma, ieteicams dzert sulas, izmantojot plastmasas salmiņu un
pēc tam izskalot muti ar ūdeni.
Konfektes, ledenes un citi krāsaini saldumi –
tie krāso zobus, pateicoties to sastāvā esošajām krāsvielām. Tāpat
kā krāsaina mēle pēc sūkājamās konfektes nobaudīšanas vai
želejokonfekšu notiesāšanas, arī zobi izjūt krāsu efektu. Būtisku
ietekmi uz zobiem atstāj arī saldumu sastāvā esošais lielais
daudzums cukura, kas, kā visiem zināms, spēlē savu lomu zobu
veselībā.
Protams, dramatiski sevi ierobežot nav ieteicams, bet reizi pa
reizei piedomāt, ko un kā ēdam gan būtu veselīgi. Tāpat būtu
jāizvērtē kādu zobu pastu ikdienā izvēlamies, vai tā atbilst zobu
stāvoklim un tās sastāvā ir fluorīds. Jāatcerās, ka zobus
nepieciešams tīrīt vismaz divas reizes dienā un regulāri, reizi
pusgadā jādodas vizītēs pie zobārsta un zobu higiēnista.
Konsultēja zobu pastas "Signal" zīmola vadītāja Marita
Soha, sadarbībā ar Latvijas Zobu Higiēnistu asociāciju