Vai skolas izlaidumā puišiem vajag vilkt uzvalku, bet meitenēm – garo kleitu? Atbild stiliste Indra Salceviča

Pamatskolas un vidusskolas izlaidumu laiks jau pavisam tuvu. Kā puišiem un meitenēm saposties šim svinīgajam brīdim? Kas šogad modē? Ieteikumos dalās stiliste Indra Salceviča.
Izvēloties izvēloties izlaiduma tērpu, ieteicams ņemt vērā, kādai subkultūrai bērns vēlas piederēt, kam seko līdzi, kādu mūzikas stilu klausās, kāda ir viņa gaume.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties izvēloties izlaiduma tērpu, ieteicams ņemt vērā, kādai subkultūrai bērns vēlas piederēt, kam seko līdzi, kādu mūzikas stilu klausās, kāda ir viņa gaume.

Neliec savu bērnu rāmī!

Šobrīd aktualitāte ir personība, jautāta par modes tendencēm, saka I. Salceviča. Tāpēc vecākiem nevajadzētu censties ielikt savu bērnu noteiktā rāmī arī svinīgos brīžos. Uzspiest vilkt to, ko izvēlētos paši – klasiskus uzvalkus un balles kleitas. 

“Es varu ieteikt vecākiem ļaut bērniem izpausties, lai pašiem patīk, kā izskatās, bet, protams, neignorējot to, ka apģērbam jābūt svinīgam,” uzsver stiliste. Kas tērpam piedod svinīguma “garšu”? 

  • Greznāki audumi.
  • Lakoniskākas formas.
  • Anturāžas elementi.

 

Zināšanai

Anturāža – apkārtējā sociālā vide, apstākļi, cilvēki.

 

Ko tomēr nevajadzētu pieļaut?

Skolēnu sava izlaiduma tērpa izvēlē vajadzētu ierobežot tikai tiktāl, lai tas neizskatītos vulgāri, norāda I. Salceviča. “Jārēķinās, ka ejam uz izlaidumu, kur vide diktē noteikumus. Mācību iestādēs jau pēc noklusējuma ir aizliegts izskatīties vulgāri. Cienām skolu, skolotājus un visus pārējos!”

Tērpu vulgāru padara apģērbs, kurš nav piemērots pasākumiem, kas notiek dienas laikā:

  1. kleitas ar dziļu dekoltē;
  2. mini kleitas vai svārki;
  3. tīkliņzeķubikses (ja vien tas nav stila elements, kas pārliecinoši iederas koptēlā).

Tāds apģērbs saistītās ar izklaidi un ballītes sajūtu, tāpēc vairāk piemērots pasākumiem vēlās nakts stundās. “Tiklīdz meitene izskatās stereotipiski pēc vieglākas uzvedības sievietes, varam runāt, ka tas nav okey,” paskaidro stiliste. 

 

Vai svinīgam pasākumam dienas laikā ir piemērota garā kleita? 

“Garā kleita piemērota, ja dizains neliecina, ka tā paredzēta, teiksim, operas apmeklējumiem un inaugurācijas ceremonijām,” atbild stiliste. “Bet no otras puses – ja meitene grib būt kā princese, beidzot devīto klasi, kāpēc ne? Lai ir kā tāds ledlauzis!”

Izlaidumam piemērotāka ir garā kleita, kas gatavota no viegla, gaisīga, rotaļīga materiāla. Tāda varētu būt, piemēram, slip dress jeb slīpajā diegā piegriezta zīda vai viskozes kleita, ko var kombinēt ar oversize žaketi. 

 

Piemērs, kā izskatās slip dress kopā ar žaketi. Foto – Shutterstock.

 

Var izvēlēties arī bikškostīmu, lai gan klasiskajā garderobē tādus valkā augsta līmeņa darbinieces. 

 

Ko ieteikt puišiem?

Puišiem patlaban aktuāls ir 70. gadu stila apģērbs. Apģērbu veikalos plaši pieejamas platās bikses ar ielocēm, ko var papildināt ar Oxford stila kurpēm un kreklu, ko liek biksēs, stāsta stiliste. 

Bet tikpat labi var vilkt:

  • klasiskas bikses, kreklu un vesti;
  • klasiskas bikses, polo vai T-kreklu un sporta apavus;
  • klasiskas bikses un kurpes, T-kreklu;
  • klasisku kreklu, uzlocītas bikses, krāsainas zeķes.
Reklāma
Reklāma

 

Piemērs, kā izskatīties svinīgi un vienlaikus mūsdienīgi. Foto – Shutterstock.

 

“Šajā vecumā noteikti var spēlēties,” uzskata I. Salceviča. Tomēr nevajadzētu izlaidumā ierasties sporta tērpā, pat ja tas izgatavots no velūra. Tas nebūs svinīgi!

 

Ieteikums

Labs piemērs, kā izskatīties mūsdienīgi, stilīgi un joprojām klasiski, ir Tblisi pilsētas mērs, bijušais sportists Kaha Kaladze. “Viņš filigrāni spēlējas ar to, kā var būt iederīgs formālā vidē, bet tajā pašā laikā super stilīgs,” komentē I. Salceviča.

 

Vai noteikti vajag kaklasaiti vai tauriņu?

Ja izlaiduma tērps ir casual smart manierē, piemēram, gaišāka žakete, tumšākas bikses kombinācijā ar baltu kreklu, kaklasaite obligāti nav nepieciešama. Tās vietā var žaketes kabatā ielikt lakatiņu. Ja puisim patīk, tikpat labi var likt krelles. 

 

Kādus apavus izvēlēties?

Izvēloties apavus, vajadzētu pievērst uzmanību tam, kur tieši notiek izlaiduma pasākums:

  • kultūras namā,
  • skolas aktu zālē,
  • sporta zālē,
  • laukā.

Ja izlaidums notiek laukā, zālienā, meitenēm noteikti nebūs piemērotas augstpapēžu kurpes ar smailiem papēžiem. To vietā vajadzētu izvēlēties apavus uz stabila papēža, kas negrimst zemē. 

Savukārt, ja pasākums risināsies sporta zālē, var atkāpties no klasiskām vērtībām un izvēlēties sportiska stila apavus. 

Tie ir klasiskāki, elegantāki apavi, piemēram, baltas “Converse” kedas, nevis raibas vai lielas formas botas. 

Pati būdama mamma, I. Salceviča zina, cik svarīgi ģimenes budžetu tērēt apdomīgi. Tāpēc, izvēloties svētku apģērbu, iesaka padomāt, vai bērns būs gatavs to vilkt arī turpmāk. “Ja bērns ikdienā nestaigā klasiskās kurpēs, nevajag tērēt naudu tādu iegādei!” Citādi būs lieka naudas izšķiešana.

 

Par zeķēm un zeķubiksēm

Zeķu un zeķubikšu izvēle atkarīga no tā, kādi ir izvēlētie apavi un izvēlētais vizuālais tēls. Ja meitene ģērbjas babydoll stilā, zeķes siksniņkurpēs būs pat ļoti aktuāli. Arī Mary Jane tipa sandales paredz vilkt zeķītes – baltas, ar punktiņiem vai sirsniņām. 

 

Mūsdienās striktu noteikumu vairs nav. Ja stils paredz, apavos var vilkt arī zeķītes. Foto – Shutterstock.

 

Kas vēl svarīgi?

Vajadzētu pievērst uzmanību arī matu sakārtojumam un meikapam – tam nevajadzētu būt pārspīlētam. Bet atkal – jāatceras par koptēlu. Ja meitene pēc savas būtības ir gots, nevajadzētu likt “nomazgāt seju”. 

“Vecāki reizēm par daudz uztraucas – ko par mani padomās, ja man ir tāds bērns,” spriež I. Salceviča un iesaka: “Priecājaties: jums ir kolosāls bērns ar savu “es”, ar vēlmi izpausties. Viņš darīs lielas lietas!”

Saistītie raksti