Kas jāzina pelmeņu mīļotājiem?
No saldētavas izņemta apsarmojusi pelmeņu paka sola laika ietaupījumu, bet ne īpaši veselīgu maltīti. Lietas, kas jāzina, vakariņās izvēloties pelmeņus.
Pelmeņmīļiem topa augšgalā, visticamāk, ir mājās ar rokām gatavotie spilventiņi ar pildījumu. Ne tiem gaļa noskausta, ne arī mīkla par biezu — ar mīlestību gatavoti, par savu un tuvinieku vēderiem domājot. Veikalos nopērkamais saldētais pusfabrikāts savukārt noder reizēs, kad izšķirošs ir ātrums: produkts ir ātri pagatavojams un apēdams — steidzīgam ēdājam viens pelmenis nozīmē vienu kumosu. Taču gatavos pelmeņus dietologi nezin kāpēc nemin veselīgo ēdienu vidū. Kāpēc tā?
Uzpeld tauki
Kā pusfabrikāts pelmeņi tiek ierindoti līdzās citiem līdzīgiem ātri
pagatavojamiem ēdieniem — saldētām picām, saldētiem pīrādziņiem,
hinkaļiem un vareņikiem. Uzvāra ūdeni un verdošā saber pelmeņus!
Kad uzpeld, — gatavs. Taču pelmeņūdenī paliek aizdomīgi tauku
rimbuļi, bet pēc maltītes spiež pakrūtē. Daļēji nepatīkamajās
izjūtās vainojams ātrums, kādā maltīte notiesāta, kā arī
tradicionālā, bet treknā piedeva — krējums. Arī paši pelmeņi,
iespējams, bijuši ne īpaši kvalitatīvi, tāpēc, lai vai kāda arī
nebūtu steiga, pirms pirkšanas vai vismaz pirms vārīšanas jāpalasa,
kas rakstīts uz iepakojuma.
Sastāva ziņā pelmeņu gaļas pildījums ir tuvs desu un cīsiņu līdzinieks. Gan par vieniem, gan otriem mēdz ironizēt, sak, ēd, bet nejautā, no kā tas tapis.
Kā pārliecinājāmies, izpētot uz veikalos nopērkamo pelmeņu
iepakojuma nodrukāto, sastāva ziņā pelmeņu gaļas pildījums ir tuvs
desu un cīsiņu līdzinieks. Gan par vieniem, gan otriem mēdz
ironizēt, sak, ēd, bet nejautā, no kā tas tapis. Pildījumā var būt
vairāk vai mazāk gaļas (attiecīgi augstāka vai zemāka ir produkta
cena). Nākamā būtiskākā sastāvdaļa, kuras proporcijas ar pārējām
sastāvdaļām bieži vien nav norādītas, ir dzīvnieku izcelsmes
(galvenokārt cūku) tauki: tradicionāli desu un cīsiņu slēptais
drauds, par ko nebeidz brīdināt uztura speciālisti. Te arī
izskaidrojums, kāpēc pēc šķietami lieso mīklas pīrādziņu
novārīšanas ūdens izskatās pēc taukaina buljona. Pārējās
sastāvdaļas var atšķirties, bet lielākoties tā ir soja un dažādas
garšvielas, sīpoli, paprika, kā arī garšas pastiprinātāji,
piemēram, E621 (mononātrija glutamāts). Šo piedevu nereti izmanto
produktos ar ilgu glabāšanas termiņu, piemēram, sausajās zupās,
konservos, saldētajās maltītēs. Mākslīgā viela nav aizliegta, tomēr
to iesaka lietot ar apdomu: tā var negatīvi ietekmēt gremošanas
sistēmu, plaušas, kā arī acis, vēsta www.dabatev.lv.
Pelmeņu pildījuma masā var būt arī augu šķiedrvielas — šķietami
veselīga piedeva. Kā skaidro pārtikas tehnologi, šīm šķiedrvielām
gan var būt ļoti zema uzturvērtība, toties tās produktu padara
apjomīgāku un smagāku. Atsevišķi parasti izklāstīts arī pelmeņu
mīklas sastāvs, kur pamatā ir kviešu milti, taču pēc receptūras
grūti uzminēt, kāda būs mīklas un pildījuma attiecība.
Ne uz viena pelmeņu iepakojuma, ko apskatījām veikalā, neizdevās
atrast jebkādas norādes, ka produkts būtu noderīgs veselībai –
nebija ne vitamīnu, ne minerālvielu uzskaitījuma, nedz arī
aprēķinātas kalorijas. Iespējams, gluži vienkārši mums
nelaimējās.
Kad pelmeņi izņemti no saldētavas, tie nav jāatlaidina, bet jāvāra uzreiz: kamēr tie atkusīs, mikrobi atkal sāks vairoties.
Saldēts nav mūžīgs
Vēl kāds risks veselībai, kas saistās ar pelmeņiem, ir to šķietamā
ilgmūžība. Varētu domāt — kas iemests saldētavā, tas būs labs arī
pēc mēneša, pusgada vai gada. Zināms taču, ka mūžīgajā sasalumā vēl
šobaltdien atrod pa iesaldētam mamutam itin ciešamā izskatā, kaut
gan kopš to došanās uz labākiem medību laukiem pagājuši gadu
tūkstoši. Taču ar pelmeņiem un citiem saldētiem produktiem tā vis
nav. Sasaldēts — tas nenozīmē, ka sterils un veselībai absolūti
nekaitīgs. Gaļas produktos mājo dažādas baktērijas, tāpēc tos
pieskaita augsta riska pārtikai. No tām lielākā daļa temperatūrā,
kas zemāka par +5 grādiem, sastingst un nevairojas vai arī vairojas
palēnināti (šī iemesla dēļ ir tik svarīgi tūdaļ pēc izslaukšanas
dzesēt pienu). Tomēr ir arī tādi mikroorganismi, kas spēj vairoties
arī tad, ja ir ļoti auksts, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests
neiesaka ilgi glabāt arī saldētus produktus. Jāievēro noteiktais
derīguma termiņš. Kad pelmeņi izņemti no saldētavas, tie nav
jāatlaidina, bet jāvāra uzreiz: kamēr tie atkusīs, mikrobi atkal
sāks vairoties.
Uzmanību! Pelmeņi, kā arī citi saldētie produkti
parasti ir noteikta dizaina iepakojumā, uz kura minēts gan ražotāja
nosaukums, gan importētājs, gan sastāvs, gan derīguma termiņš. Ja
pelmeņi vienkārši iesvērti maisiņos, bet nav marķēti, tiem nav
norādīts termiņš un nav iespējams noteikt, kur tie ražoti, šādu
produktu nevajadzētu izvēlēties — kaut gan tas varētu likties ļoti
pievilcīgs zemās cenas dēļ. Varbūt tirgotājs šādi cenšas izpārdot
produktu, kam beidzies derīguma termiņš un kas būtu jānogādā
izgāztuvē, taču nevēlas ciest zaudējumus, tāpēc iefasē no jauna.
Šāda prece nav drošs pirkums: ja to ēdīsi un saslimsi, īsti nebūs,
kam prasīt atbildību.
Kā nevilties pelmeņos
Pelmeņi ir populārs un iecienīts ēdiens — no tiem atteikties, bet
nepārtraukti ilgoties nebūtu veselīgi. Tāpēc, ja uznāk kāre pēc
mazajiem pīrādziņiem, bet sirdsapziņa nemitīgi čukst: “Ātri
pagatavojams — slikts!”, ņem vērā dažus ieteikumus!
* Pērkot pelmeņus, rūpīgu lasi, kas rakstīts uz iepakojuma.
* Vāri, nevis cep! Cepot taukiem jau tā bagātos pelmeņus ar eļļu
vai margarīnu, padarīsi tos vēl treknākus. Izeja ir cept pelmeņus
cepeškrāsnī uz cepampapīra.
* Vārot ūdenim pievieno garšvielas, bet gatavus pelmeņus ēd kopā ar
zaļumiem — lociņiem, dillēm, pētersīļiem, puraviem. Tā gūsi kaut
nedaudz vitamīnu.
* Ja vien spēj, neēd pelmeņus ar krējumu vai iztiec bez siera
uzrīvēšanas. Garšīgi ir arī pelmeņi ar balzametiķi vai sinepēm, kas
nav tik treknas piedevas.
* Iemācies pelmeņus gatavot pats! Mīklu parasti
gatavo no miltiem un ūdens (vai piena) attiecībās 2 : 1 (piemēram,
2 tases miltu, 1 tase ūdens), olas un sāls. Plāni izveltnē un ar
glāzi izspied vēlamā lieluma aplīšus. Pildījumam var izmantot maltu
vārītu gaļu (ar sīpoliem un garšvielām vai bez), sieru, dārzeņus,
bet, kad ir iedvesma, pamēģini arī lasi vai, piemēram,
mellenes.
*Paredzot, ka ne vienmēr būs laiks pelmeņus gatavot, kādu porciju pašdarināto iesaldē.
* Neaizmirsti, kas atrodas tavā saldētavā – nākamās paaudzes
droši vien gribēs ēst sava laikmeta pelmeņus.
Lai arī pelmeņi pieskaitāmi ātri pagatavojamajiem, tie obligāti nav
arī ātri jāēd.
Autore: Zane Zālīte-Kļaviņa, žurnāls
Veselība