Uztura speciāliste skaidro, vai tiešām mikroviļņu krāsns bojā ēdiena vitamīnus
Vai tas ir iespējams, ka miljoniem cilvēku upurē savu veselību ērtību dēļ, ko sniedz mikroviļņu krāsnis? 1976. gadā PSRS tās tika aizliegtas... Gan tāpēc, ka mikroviļņi ievērojami mazina ēdiena uzturvērtību, gan tāpēc, ka ietekmē cilvēka veselību.
„Mikroviļņu krāsnī (MK) gatavots ēdiens nav veselīgs, jo, šādi to karsējot, mainās ēdiena sastāvs un cilvēks saņem "mirušu ēdienu". Mikroviļņu krāsni vajadzētu aizvietot ar elektrisko cepeškrāsni, kas gan ir ilgāk, taču ēdiens būs veselīgāks,” teic uztura speciāliste Inga Pūce.
Krūts piena sildīšana mikroviļņu krāsnī bojā piena olbaltumus un imunoglobulīnu A (IgA), kas pasargā bērnu no dažādām saslimšanām.
Kā MK darbojas?
Mikroviļņi ir elektromagnētiskās enerģijas veids, līdzīgi kā
gaismas un radioviļņi. Mūsdienās mikroviļņus izmanto arī, lai
pārraidītu telefona, TV un interneta signālus.
Katra MK ir iebūvēts magnetrons — kamera, kurā ar
elektriskā un magnētiskā lauka palīdzību elektroni veido 2.45 GHz
(Giga Hertz) mikroviļņu radiāciju, kas mijiedarbojas ar uztura
molekulām.
Mikroviļņi izmaina molekulu polaritāti no pozitīvā uz negatīvo
katrā viļņu ciklā, kas notiek miljons reižu sekundē. Uztura
molekulām, īpaši ūdenim ir pozitīvie un negatīvie poli, kuri tiek
mainīti ar magnēta palīdzību, kam ir ziemeļu un dienvidu poli.
Visa šī nemitīgā polu mainīšana rada molekulu „rīvēšanos”, kas
uzsilda uzturu. Šī neparastā sildīšana ievērojami bojā apkārtējās
molekulas, tās pārbīdot un deformējot.
Salīdzinājumam — mikroviļņi, ko izstaro saule,
tiek saņemti pulsējošas līdzstrāvas veidā, kas nerada molekulu
rīvēšanos, MK enerģijas radīšanai tiek izmantota maiņstrāva, kas
rada molekulu nepārtrauktu grozīšanos.
MK nav piemērotas bērnu pārtikas sildīšanai
Izņemot pudelīti ar ēdienu no MK, no ārpuses pudelīte var šķist
vēsa, bet saturs var būt ļoti karsts un var pat apdedzināt bērna
muti un kakla gļotādu. Tāpat sildīšanas procesā tiek bojāti
vitamīni. Krūts piena atsildīšana MK bojā piena olbaltumus un
imunoglobulīnu A (IgA), kas pasargā bērnu no dažādām saslimšanām,
jo tie vairs nav bioloģiski aktīvi. Vēl vairāk, viena aminoskābe
L-prolīns pārveidojas par D-isomēru, kas ir neirotoksisks (bojā
smadzenes) un nefrotoksisks (bojā nieres). Ja mazulis kādu iemeslu
dēļ nesaņem mātes pienu, bet piena maisījumu, tad, to sildot, tiek
bojāti tur esošie vitamīni, kuru maisījumā, protams, tāpat ir
krietni mazāk, nekā mātes pienā.
Zinātniskie pierādījumi un fakti
Zinātnieki Raum & Zelt 1992. gadā publicēja datus par
ēdiena morfoloģiskajām izmaiņām, kas rodas, tos gatavojot MK vai
tradicionālā veidā. Pamatā ir atšķirība starp enerģijas veidu, kas
tiek izmantota MK — maiņstrāva un sildot
— līdzstrāva. Šī būtiskā atšķirība MK gadījumā
pārveido ēdiena molekulas, kas ilgtermiņā var bojāt cilvēka
veselību.
Šveices profesora Dr. Hans Ulrihs Hertels (Dr. Hans Hans Ulrich
Hertel) 1991.gadā un krievu zinātnieku 1976. gadā veiktie pētījums
medicīniski pierādīja, ka tai cilvēku grupai, kas lieto MK sildītu
vai gatavotu ēdienu, bija novērots:
1) samazinājās hemoglobīna daudzums
(mazasinība),
2) paaugstināts leikocītu daudzums (kas liecina
par iekaisuma procesiem),
3) palielināts holesterīna daudzums(ZBL
— sliktā frakcija),
4) samazināts limfocītu daudzums (aizsargā
organismu no saslimšanām)
5) izmainīts bakterioloģiskais fons (traucēta
vitamīnu aktivizācija)
6) aerobā audu elpošana nomainījās uz
anaerobo!
7) hronisks simpātiskās nervu sistēmas
uzbudinājums (stress, paaugstināts asinsspiediens, galvassāpes,
reibonis, acu sāpes, bezmiegs, uzbudināmība, nemiers, kuņģa sāpes,
zemas, koncentrēšanās spējas, matu izkrišana, paaugstināta
apendicīta iekaisuma risks, katarakta, samazinātas reprodukcijas
spējas).
10 iemesli, kāpēc mikroviļņu krāsni vajadzētu pārtraukt
lietot, nomainot to pret cepeškrāsni vai citām
sildierīcēm:
1) Tiek bojāta smadzeņu darbība „saīsinot” to impulsus, jo smadzeņu
audi tiek de- magnetizēti.
2) Ķermenis nevar noārdīt un uzņemt pārtikas vielas, jo neatpazīst
izmainītās molekulas.
3) Sieviešu un vīriešu hormonālā sistēma tiek „aizvērta”
4) MK gatavoto produktu ietekme uz organismu ir ilgstoša.
5) Minerālvielas, vitamīni un uzturvielas zaudē 60 – 90% savas
bioloģiskās vērtības.
6) Minerālvielas, kas atrodamas dārzeņos, tiek pārveidotas par
kancerogēniem brīviem radikāliem.
7) MK gatavots ēdiens var būt par iemeslu kuņģa un zarnu audzējiem,
ko īpaši apstiprina to lielais pieaugums ASV.
8) Ilgstoša MK gatavota ēdienu lietošana palielina vēža šūnu
attīstību cilvēka ķermenī.
9) Izmaina imūnsistēmas spēju aizsargāt organismu, samazinot
limfātisko audu un asins seruma normālu darbību.
10) Pasliktinās atmiņa un koncentrēšanās spējas, vērojama
emocionāla nestabilitāte un intelektuālā kapacitāte.