Tavām aknām nepatīk pārēšanās!
Pārmērīga un neadekvāta uztura uzņemšana ir pārslodze ne tikai kuņģim, zarnām, aizkuņģa dziedzerim, kuru funkcijās ietilpst apēsto produktu transportēšana, sašķelšana, un nogādāšana asinīs, bet arī aknām, kas tālāk visu, organismā nonākušo, pārveido tieši cilvēka organismam vajadzīgā „formātā”. Vairāk stāsta diētas ārsts Andis Brēmanis.
No vielmaiņas procesos iegūtajām izejvielām aknās tiek sintezēti gan tauki, gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas. Piemēram, visi ogļhidrāti (ciete no graudaugiem un kartupeļiem, laktoze no piena produktiem, saharoze no augļiem un dārzeņiem) gremošanas traktā fermentu darbības rezultātā tiek sadalīti līdz monosaharīdiem, bet aknās dažādie monosarīdi – fruktoze, galaktoze tiek pārveidoti organismam derīgā formā – glikozē, kas tālāk tiek piegādāta visām organisma šūnām.
Aknās arī tiek sintezēts un uzkrāts glikogēns. Tas ir glikozes molekulu polimērs, kas enerģijas krīzes apstākļos atkal tiek sašķelts glikozē. Tādējādi tiek nodrošināts normāls glikozes līmenis asinīs gan pēc ēšanas, gan ēdienreižu starplaikos. Tik pat sarežģīti un kompleksi procesi aknās norisinās arī tauku un olbaltumvielu pārstrādē.
FOTO: Akna ar cirozi.
Aknas ir arī vitamīnu aktīvo formu veidošanās un uzkrāšanās
vieta, kā arī minerālvielu un mikroelementu krātuve. Bez tam aknu
uzdevums ir padarīt nekaitīgas, ar pārtiku uzņemtās un organisma
vielmaiņas procesos radušās, bīstamās vielas. Aknas producē žulti
(diennaktī 800-1000 ml). Arī šis ir sarežģīts process, kura
rezultātā no aknām un tālāk caur zarnu traktu no organisma tiek
izvadītas nevajadzīgas vielas. Bez tam žultij ir svarīga loma
gremošanas procesos, tā emulģē ar uzturu uzņemtos taukus un padara
tos pieejamus gremošanas trakta fermentiem, veicina taukos šķīstošo
vitamīnu uzsūkšanos.
Kas nepatīk
aknām?
• Retas, bet apjomīgas maltītes.
• Trekns uzturs, kūpinājumi, pārlieku sāļi un asi ēdieni.
• Taukos gatavoti t.i. cepti ēdieni ar brūngani zeltainu
garoziņu.
• Rafinētiem produktiem pārbagāts uzturs.
• Produkti, kas satur ķīmiskas vielas.
• Alkohols, īpaši, ja uzņemts lielās devās.
• Daudzi medikamenti.
• Mazkustīgs dzīvesveids.
• Kombinācija – alkohols ar medikamentiem.
Ilgstošu nelabvēlīgu faktoru ietekmē aknu šūnās pastiprināti
uzkrājas tauki, kas var aizņemt pat līdz 50% no aknu šūnu apjoma un
ievērojami apgrūtināt aknu šūnu funkcijas. Šādu stāvokli sauc par
taukaino hepatozi. Mazinoties nelabvēlīgo faktoru ietekmei, aknas
ir spējīgas normalizēt stāvokli, bet ja aknu audu vietā sāk
veidoties saistaudi, tad process ir neatgriezenisks un rezultāts ir
aknu ciroze.
Kas patīk aknām?
• Biežas, bet ne pārāk apjomīgas maltītes (4-6 reizes
dienā).
• Maigi ēdiena gatavošanas paņēmieni – vārīts, sautēts,
tvaicēts, folijā gatavots.
• Pilnvērtīgas olbaltumvielas (piena produkti, olas, gaļa,
zivis).
• Nekarsēti tauki, īpaši, polinepiesātinātās taukskābes
saturoši.
• Vitamīni, minerālvielas, mikroelementi.
• Pilngraudu produkti.
• Balastvielām bagāts uzturs.
• Šķidrums, īpaši, ūdens.
• Uztura bagātinātāji, kas satur vitamīnus, minerālvielas,
fosfolipīdus, polinepiesātinātās taukskābes.
Katrā ziņā atseviškus
pāridarījumus aknas mums piedos, bet ja "grēka darbi" tiks darīti
regulāri un lielos apjomos, tad arī šī orgāna izturībai un
pacietībai var pienākt gals. Un tas var izrādīties diezgan
nepatīkami, pašam grēkotājam.
Tādēļ gan ikdienā, gan svētku svinēšanā centīsimies ievērot mērenību, ko puslīdz veselam cilvēkam nav vajadzības aizstāt ar pilnīgu atturību!
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI!