Vai zivju eļļa var būt garšīga?
Ir rudens. Sācies skolas, bērnudārzu un arī vīrusu laiks. Lai pasargātu savu ģimeni no saaukstēšanās, šajā gadalaikā papildus jāpievēršas organisma stiprināšanai. Īpaša uzmanība jāvelta pilnvērtīgam uzturam, tai skaitā arī zivju vai zivju eļļas lietošanai. Un ziniet — mūsdienās zivju eļļa ir ļoti garšīga!
Kā stiprināt imunitāti?
Vasarā esam peldējušies, atpūtušies, ēduši daudz augļu un ogu, ar
sauli uzņēmuši D vitamīnu. Baudījuši vasaru un gatavojušies
rudenim. Tagad ir svarīgi nenobīdies no sliktā laika, bet gan
turpināt iesākto — pastaigas svaigā gaisā, fiziskās aktivitātes,
īpaši peldēšana, pilnvērtīga atpūta un veselīgs uzturs nepieciešamo
vitamīnu un citu barības vielu uzņemšanai. Vajadzīgo uzturvielu
nepietiekams daudzums pazemina imunitāti. Lai izsargātos no
saaukstēšanās slimībām, svarīgi ir uzņemt vielas, kas stiprina
organisma imūnsistēmu, piemēram, vitamīnus un bioloģiski aktīvās
vielas fitoncīdus. Plašai sabiedrībai mazāk zināmā uzturviela, kas
palīdz stiprināt imunitāti, ir polinepiesātinātās omega-3
taukskābes. Tās sauc arī par neaizvietojamām taukskābēm, jo, lai
gan organisms pats tās saražot nespēj, šīs taukskābes ir absolūti
nepieciešamas pilnvērtīgai organisma augšanai, attīstībai un
funkcionēšanai. Omega-3 taukskābju saturošie produkti ir zivis
(īpaši treknās) un dažādas eļļas (zivju, linsēklu, kaņepju,
valriekstu u.c.).
Kāpēc tieši zivju eļļa?
Zivis un zivju eļļa satur tādas omega-3 nepiesātinātās taukskābes,
kas nav atrodamas nevienā citā eļļā. Tās ir DHS
(dezoksiheksaēnskābe) un EPS (eikozapentaēnskābe), kas ir īpašas ar
to, ka ne tikai stiprina imunitāti, uzlabo locītavu un ādas
stāvokli, veicina sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Šīs
taukskābes ir arī nervu šūnu sastāvdaļa, tāpēc ir īpaši svarīgas
nervu sistēmas un smadzeņu pilnvērtīgai attīstībai un darbībai.
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kas bērnībā lietojuši zivis vai
zivju eļļu, ir labāka atmiņa, labākas spējas mācībās, retāk ir
uzmanības deficīta sindroms un dažādas hiperaktivitātes izpausmes.
Zivju eļļas sastāvā ir arī tādas vērtīgas vielas kā A, D un E
vitamīni. Katrs no tiem ir nepieciešams cilvēka organismam, īpaši
stresa un slimības apstākļos. Sevišķi svarīgi šie vitamīni ir
bērniem un vecākiem cilvēkiem.
Zivju eļļas sastāvā ir arī tādas vērtīgas vielas kā A, D un E vitamīni. Katrs no tiem ir nepieciešams cilvēka organismam, īpaši stresa un slimības apstākļos.
Ko darīt?
Organisma aizsargspējas palīdzēs stiprināt pareizs ikdienas uzturs
— dārzeņi, augļi, zivis. Labi, ja augļus un dārzeņus izaudzējam
paši vai iegādājamies no uzticamiem pārdevējiem. Tā varam būt
pārliecināti par to audzēšanu un uzglabāšanu. Tad šajos produktos
tiešām būs vitamīni nevis nitrāti, pesticīdi un citas organismam
kaitīgas vielas. Lai, vēlot labu saviem tuvajiem, mēs nenodarām
ļaunu. Īpaši grūti ir ar uzturu uzņemt zivīs esošās omega-3
taukskābes DHS un EPS. Lai šīs taukskābes uzņemtu pietiekamā
daudzumā, vismaz 2 reizes nedēļā būtu jāēd treknās savvaļā ķertās
jūras zivis. Izvēloties zivis veikalu vitrīnā, mēs nevaram būt
droši par to uzglabāšanas, transportēšanas, kā arī augšanas
apstākļiem. (Speciāli audzētajās un piebarotajās zivīs šīs svarīgās
taukskābes nav tik vērtīgas, kā arī šādas zivis varētu būt
saņēmušas dažādas zāles). Iespējams, ka zivis ir uzkrājušas
dioksīnu, smagos metālus un citas vides piesārņojuma dēļ radušās
kaitīgās vielas, kas no augsnes nonāk ūdeņos. Daudziem, īpaši jau
bērniem, bieži negaršo zivis, arī mammai ne vienmēr pietiek laika
to darbietilpīgajai gatavošanai. Veiksmīga alternatīva ir uzturā
regulāri lietot kvalitatīvu zivju eļļu no uzticama ražotāja.
Tagad ir svarīgi nenobīdies no sliktā laika, bet gan turpināt iesākto — pastaigas svaigā gaisā, fiziskās aktivitātes, īpaši peldēšana, pilnvērtīga atpūta un veselīgs uzturs nepieciešamo vitamīnu un citu barības vielu uzņemšanai.
Kāpēc zivju eļļa ir tik laba?
Norvēģijā jau vairāk kā 150 gadus tiek ražota zivju eļļa un omega-3 taukskābju saturošie produkti — "Möller’s". Šie augstvērtīgās kvalitātes produkti iegūti no savvaļā ķertajām zivīm. Ražošanas procesa laikā zivju eļļa no visiem nevēlamajiem piemaisījumiem tiek vairākkārtīgi attīrīta un tās kvalitāte, garša un smarža tiek atkārtoti pārbaudīta. "Möller’s" zivju eļļas 1 tējkarotītē ir 1200 mg omega-3 taukskābju. Šādā koncentrācijā ikdienu uzņemam pietiekamu devu omega-3.
Norvēģijā zivju eļļu saņem katrs mazulis jau no 4 nedēļu vecuma. Pavisam maziem bērniem zivju eļļu dod šķidrā veidā, bet, kad bērns jau paaudzies un kļuvis prātīgāks, viņam var dot košļājamās zivju eļļas kapsulas ar zemeņu garšu "Möller’s Junior". Vecāki bērni un pieaugušie var izvēlēties zivju eļļu kapsulās vai šķidrā veidā ar dažādu garšu. Tā kā "Möller’s" zivju eļļas satur ne tikai omega-3 taukskābes, bet arī A, D, E vitamīnus, tās ir labs palīgs cīņā ar vīrusiem. Ievērojot norādītās devas, vitamīnus nevar pārdozēt.
Zivju eļļas pudelīte pēc atvēršanas jāglabā ledusskapī, tad tā nebojājas un droši var lietot 3 mēnešu laikā kopš atvēršanas.
Tikai lietojot kvalitatīvus zivju eļļas un omega-3
produktus, mēs stiprināsim savu organismu un palīdzēsim tam
cīnīties ar dažādām saslimšanām!