Ziemas sezonas aktualitāte: Kā izmantot veselīgo rudens ķirbi
Uzzini, kāpēc ķirbis ir tik veselīgs un kā to gatavot, lai ģimenē garšotu visiem — gan maziem, gan lieliem.
Pasaules apceļotājs Kolumbs uz Eiropu atveda arī ķirbi, ko
eiropieši ilgu laiku dēvēja par indiāņu ābolu. Laiks izmantot visas
iespējas, ko zelta milzis piedāvā.
Miza
Ķirbju mizas satur organisko želatīnu, par ko savukārt pateicīgas
būs tavu kaulu locītavas un skrimšļi. Mizas nemet ārā, bet samal ar
visu mīkstumu sulā vai izkaltē un saberz miltos. Šādus ķirbju
miltus vari pievienot gan rīta jogurtam, gan pankūku, kēksu un kūku
mīklai. Ar lieliskiem panākumiem to var lietot, panējot zivis un
gaļu, kā arī biezināt dažādas mērces.
Sēklas
Visvērtīgākās ir kailsēklu ķirbju sēklas.
Nesteidzies mest ārā sēklas, no tām varēsi ne tikai jaunu ķirbi
izaudzēt, bet iegūt lielisku uzkodu neveselīgo čipsu un sālīto
riekstiņu vietā. Ķirbju sēklas satur vielas, kas aizsargā un
stiprina zobus, kaulus, matus un nagus. Visvērtīgākās ir kailsēklu
ķirbju sēklas (bez čaumalas). Tās satur 50-60% ķirbju eļļas, un no
tām gatavo ķirbju eļļu.
Sula
Tā ir daudz vērtīgāka par apelsīnu un burkānu sulu. Jāteic, ka ne
visiem tā garšo, tādēļ to var atšķaidīt ar jebkuru tīkamu sulu.
Ķirbis spēj pieņemt un sevī uzņemt dažādas garšas nianses. Īpaši
ieteicama šī sula ir mazuļiem, kuriem šķiļas zobi. Sula šo procesu
paātrina.
Ķirbju mīkstums
Vari iegūt gan veselīgu sulu, gan pagatavot konservus ziemai, kā
arī pārsteigt savējos ar ķirbju pusdienu piedāvājumu.
Lietderīgais ķirbis
Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka ķirbju mizas
tika izmantotas kā protezēšanas līdzeklis.
■ Afrikāņi un romieši no ķirbjiem gatavoja
traukus, bet indiāņi — plostus un mūzikas instrumentus.
■ Agrāk Haiti salā ķirbis bija naudas vietā. Vēl
šodien nacionālā valūta saucas gurdi, kas tulkojumā nozīmē
ķirbis.
■ Izgrebts ķirbis ar sveci iekšpusē ir viens no
Visu Svēto Dienas simboliem. Šādas grebšanas tradīcijas pirmo reizi
parādījās Ziemeļamerikā. Priekšroka tiek dota baisai vai smieklīgi
izgrebtai sejai.
ĶIRBJU PUSDIENAS
Biezzupa
• 500 g ķirbja
• 1 sīpolu
• 2 ēdamk. eļļas
• 700 ml dārzeņu buljona
• 125 g saldā krējuma
• maltos melnos piparus
• sāli, cukuru
• zaļumus rotāšanai
Ķirbi un sīpolus nomizo. Ķirbjus sagriež kubiciņos, bet sīpolus
smalki sakapā. Katliņā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un apcep sīpolus,
pēc tam pievieno ķirbjus, ko arī apcep.
Gatavajai masai pievieno buljonu, uzliek vāku un vāra apmēram 20
minūtes.
Izvārīto masu ar blenderi sastrādā biezenī, kam pievieno saldo
krējumu un uzvāra, pieliek sāli, cukuru un piparus pēc garšas. Zupu
lej šķīvjos, virsū pēc izvēles var likt garneles bez čaulām vai
apceptus kūpinātas vistas gabaliņus.
Plācenīši
• 500 g ķirbja
• 500 g vārītu kartupeļu
• 2 olas
• 2-3 ēdamk. miltu
• 50 g sviesta
• rīvmaizi
• garšvielas
Ķirbi sarīvē skaidiņās un izsautē sviestā. Vārītus kartupeļus, kas
ir samalti vai samīcīti ar stampu, pievieno izsautētiem ķirbjiem.
Masai klāt liek olas, garšvielas, miltus un veido mazas kotletes,
ko apviļā rīvmaizē un cep eļļā brūnas.
Sambuks
• 1 glāzi smalki sarīvēta ķirbja
• 100 g medus vai brūnā cukura
• 2-3 ēdamk. dzērveņu vai citronu sulas
• 4 olu baltumus
• kanēli
Sarīvēto ķirbi sajauc ar medu, dzērveņu vai citronu sulu. Stingrās
putās saputo olu baltumus (dzeltenumus vari izmantot vaniļas mērcei
vai pankūkām). Ķirbju masā iecilā olu baltumus, pārkaisa ar kanēli.
Pasniedz galdā tūlīt, lai baltumi neatsulojas.
Ķirbju sulas kokteiļi
■ Glāze sulas + glāze saldējuma
■ Ķirbju sula + cidoniju sula + medus + ledus +
gāzēts minerālūdens
■ Ķirbju sula + ābolu sula + smiltsērkšķu
sula
Autore Kristīne Alberte, žurnāls Mūsmājas
Citas lieliskas ķirbju ēdienu receptes skati sadaļā Virtuve —> Ķirbju ēdieni!