UNESCO pasaules kultūras mantojumā iekļautā Vidusjūras diēta
Ar tā dēvēto Vidusjūras diētu saprot ēšanas paradumus, kas populāri Vidusjūras reģiona valstīs — Spānijā, Grieķijā, Dienvidfrancijā, Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos, bet par šīs diētas „centru” uzskata Itāliju un itāliešu virtuvi.
Tās trumpis ir pētījumu rezultāti par itāliešu mūžu, kas ir
viens no ilgākajiem pasaulē un tādējādi acīmredzami apstiprina
Vidusjūras reģionā piekopto ēšanas tradīciju efektivitāti.
Vidusjūras valstu iedzīvotājus salīdzinoši retāk nekā citviet
dzīvojošos skar aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības,
hipertensija, diabēts, ateroskleroze, podagra un citas mūsdienu
pasaules slimības. Turklāt Vidusjūras diēta iekļauta UNESCO
nemateriālā pasaules kultūras mantojuma sarakstā.
Kaut arī nosaukumā ietverts vārds „diēta”, ēdiens, kas gatavots pēc
šiem principiem, domāts ikvienam. Ja ir vēlme novājēt, uzmanība
galvenokārt pievēršama produktu daudzumam un proporcijām.
Tradicionālie Vidusjūras apkaimē gatavotie ēdieni galvenokārt
balstīti uz augu izcelsmes produktu dažādību — dārzeņiem, augļiem,
pupiņām, graudaugu produktiem, riekstiem un sēklām. Dienvideiropā
diētas pamatā tradicionāli bijuši rīsi, makaroni, kukurūzas milti,
dārzeņi un pākšaugi, Vidusjūras austrumos iecienītas kviešu pārslas
kopā ar dārzeņiem un pākšaugiem, savukārt Ziemeļāfrikā līdz ar
dārzeņiem lieto mannas putraimus.
Vidusjūras ēšanas tradīcijas nav iedomājamas arī bez zivīm un citām
jūras veltēm — garnelēm, mīdijām, jūras ķemmītēm, kā arī olīveļļas,
ko izmanto gan kā piedevu salātiem, gan ēdiena pagatavošanai.
Tradicionālie Vidusjūras apkaimē gatavotie ēdieni galvenokārt balstīti uz augu izcelsmes produktu dažādību — dārzeņiem, augļiem, pupiņām, graudaugu produktiem, riekstiem un sēklām.
Par dažām sastāvdaļām
Viena no izplatītākajām Vidusjūras diētas sastāvdaļām ir salāti,
kas ēdami pēc principa — jo vairāk, jo labāk. Kālijs tajos (100 g
satur 300-400 mg kālija) līdzsvaro skābju un sārmu saturu
organismā, tā palīdzot uzturēt nepieciešamo ūdens daudzumu, un
normalizē sirds darbību.
Salātos tāpat kā citos svaigajos dārzeņos ir augsta bioaktīvo augu
hormonu koncentrācija, kas stiprina imūnsistēmu, un daudz A, C un E
vitamīnu, kā arī viegli sagremojamas šķiedrvielas, kas sekmē
gremošanas trakta darbību, stabilizē cukura līmeni asinīs, aktivizē
holesterīna vielmaiņu, mazina sirds un asinsvadu sistēmas
saslimšanas un vairāku audzēju attīstības risku. Zaļajos salātos
bagātīgi sastopamās bioloģiski aktīvās vielas — augu steroli un
stenoni — kavē holesterīna uzsūkšanos, pazemina C reaktīvo
olbaltumu (iekaisuma rādītājs), kas mazina iekaisuma reakcijas,
kurām ir nozīme aterosklerozes attīstībā.
Turklāt Vidusjūras diēta iekļauta UNESCO nemateriālā pasaules kultūras mantojuma sarakstā.
Tomātus vēlams ēst kopā ar nelielu daudzumu taukvielu, piemēram,
olīveļļu, kas nodrošina tomātos esošā karotīna transportfunkciju,
pārvēršot to A vitamīnā. Tomāti satur organismam nepieciešamo
citronskābi un ābolskābi, arī B grupas, C un PP vitamīnus, kāliju,
kalciju, fosforu un dzelzi. Būtiska viela ir antioksidants
likopēns, kas aktīvi iznicina brīvos radikāļus, tā aizkavējot
organisma novecošanos un sargājot to no vides kaitīgās
iedarbības.
Savukārt pākšaugi ir bagātīgs šķiedrvielu avots, līdz ar to labs
gremošanas funkciju uzturētājs, kas arī saista un izvada no
organisma lieko holesterīnu. Pākšaugiem ir nozīme cukura diabēta un
sirds infarkta profilaksē. Tie ieteicami arī lielo pilsētu
iedzīvotājiem, jo satur pektīnvielas, kas spēj absorbēt un izvadīt
no gaisa, ūdens vai pārtikas organismā nonākušu piesārņojumu.
Pākšaugos ir arī daudz koenzīma Q10, kas spēj uzlabot sirds muskuļa
spēku.
Paprika ir līdere starp dārzeņiem pēc C vitamīna daudzuma tajā —
100 g sarkanās paprikas satur 200 mg C vitamīna. Tā ir bagāta ar
cinku, tāpēc, to ēdot, ātrāk dzīst brūces.
Galvenā ķiploku vērtība ir fitoncīdi, kas iznīcina kaitīgus
mikroorganismus. Austrumu medicīnā ķiploki atzīti par efektīvu
pretvēža un pretnovecošanas līdzekli un spēj normalizēt
asinsspiedienu.
Lietojot vīnu katru dienu, vēlams nepārsniegt 0,25 litrus dienā, taču jāatceras, ka regulāra alkohola lietošana paaugstina alkoholisma risku.
Vērtīgs produkts, kurā gandrīz nav tauku, izņemot labās
taukskābes, kas organismam ļoti vajadzīgas, un kurš satur
olbaltumvielas un jodu, ir zivis. Tām piemīt ļoti daudz veselību
saudzējošu īpašību, tāpēc tās ieteicams ēst 2-3 reizes nedēļā.
Zinātnieki apgalvo, ka zivis cilvēku dara laimīgu — ēdot tās vismaz
reizi nedēļā, var novērst depresijas risku. Tomēr, lai izvairītos
no toksiskā piesārņojuma ietekmes, zivis ēšanai jāizvēlas uzmanīgi.
Līdz ar to Omega 3 polinepiesātinātās taukskābes ieteicams uzņemt
ar uztura bagātinātājiem.
Olīveļļa satur vairākus vitamīnus, fermentus un minerālvielas, tā
rūpējas par mūsu gremošanas sistēmu, asinsvadu elastību un ādas
maigumu. Salīdzinot ar sojas, saulespuķu un citām Latvijas
iedzīvotāju uzturā iecienītām eļļām, kuras labāk izmantot nekarsētā
veidā, olīveļļu var lietot gan salātos, gan cepšanai (arī rapšu
eļļu). Ieteicamā diena deva ir ne vairāk par 20 g jeb divas
ēdamkarotes dienā, jo eļļa ir barojošs produkts.
Neatņemama Vidusjūras diētas sastāvdaļa ir sarkanvīns. Tajā esošais
antioksidants reservatrols izskaidro tā saucamo „franču paradoksu”
— novērots, ka, lietojot sarkanvīnu, pat cilvēkiem ar paaugstinātu
holesterīna līmeni var mazināties sirds un asinsvadu sistēmas
saslimšanas. Lietojot vīnu katru dienu, vēlams nepārsniegt 0,25
litrus dienā, taču jāatceras, ka regulāra alkohola lietošana
paaugstina alkoholisma risku.
Avots: „Ģimenes aptieku” izdevums „Veselības
Formula”