Ēd ogas svaigā veidā, saldēdienos, ievārījumos!
Vasara, neapšaubāmi, ir ogu laiks. Tirgū un veikalos, mežos un dārzos pieejamas zemenes, mellenes, ķirši, saldie ķirši, upenes, jāņogas, kazenes, avenes. Par ogu labajām īpašībām un lietošanu uzturā stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.
Ogas ir unikāls pārtikas produkts. Tie ir neizsmeļami vitamīnu,
fermentu, minerālvielu, ogļhidrātu, pektīnvielu un citu vērtīgu
vielu avoti. Tuvāk iepazīsimies ar tām ogām, ko Latvijas
iedzīvotāji iecienījuši visvairāk: zemenes, ķirši, mellenes,
jāņogas.
Zemenes ir vērtīgs C vitamīna, B2 vitamīna, B5 vitamīna, B6
vitamīna un K vitamīna, mangāna, joda, kālija, folijskābes, magnija
un vara avots. Šo vielu kombinācija nosaka ogu vērtīgās īpašības.
Salīdzinājumā ar citām ogām zemenēs ir ievērojami daudz folijskābes
un dzelzs, kuras trūkums izraisa anēmiju, līdz ar to zemenes ir
īpaši ieteicamas anēmijas slimniekiem un potenciālām riska grupām —
grūtniecēm un veģetāriešiem. C vitamīns kopā ar antioksidantiem —
selēnu un cinku uztur imunitāti, stiprina asinsvadus, palīdz
aizsargāt redzi. Uzmanība jāpievērš arī citiem antioksidantiem —
flavonoīdiem, kuriem ir pretiekaisuma un urīndzenoša iedarbība.
Zemenes satur vērtīgas šķiedrvielas — pektīnvielas, kas uzlabo
kuņģa — zarna trakta darbību un samazina tā saucamā „sliktā”
holesterīna līmeni asinīs.
Melleņu sastāvā ievērojamā daudzumā ir A un B vitamīni, mangāns, šķiedrvielas, flavonoīdi, tanīni.
Kālijs ir vērtīgs sirds — asinsvadu slimību profilaksē. Taču
jāatceras, ka zemenes ir arī spēcīgs alergēns, līdz ar to šo ogu
patēriņam jābūt mērenam.
Ķirši ir vērtīgs organisko skābju, antioksidantu, A, C, E, B1, B2
vitamīnu un folijskābes, vara, dzelzs, cinka, joda, kālija, kalcija
un mangāna avots. Līdzīgi kā zemenēm ķiršiem piemīt imunitāti
stiprinoša iedarbība, tajā esošās vielas kalpo kā līdzeklis sirds —
asinsvadu slimību profilaksē. Tajās esošie antioksidanti palīdz
neitralizēt organismā radušos brīvus radikāļus un tādējādi aizsargā
organisma šūnas. Ķirši satur arī melatonīnu, kas ir dabisks miega
regulēšanas līdzeklis.
Melleņu sastāvā ievērojamā daudzumā ir A un B vitamīni, mangāns,
šķiedrvielas, flavonoīdi, tanīni. Mēs varam novērot, ka daudzu ogu
sastāvs ir līdzīgs. Mellenes ir slavenas ar labvēlīgu ietekmi uz
redzi un acu veselību, līdz ar to cilvēkiem (īpaši bērniem un
pusaudžiem), kas daudz laika pavada pie datora, obligāti jāēd
mellenes profilaktiskajos nolūkos.
Pārmērīgas ogu lietošanas dēļ var būt novērojama vēdera pūšanās un vēdera izejas traucējumi.
Kā mēs varam novērot, ogu sastāvi ir ļoti līdzīgi. Jāņogas un upenes īpaši izceļas ar ļoti augstu C vitamīna saturu, līdz ar to uzlabo imunitāte, uztur asinsvadu, ādas un smaganu veselību.
Aktuāls ir jautājums par pareizu ogu lietošanu uzturā. Vai tiešām
ogas var ēst „cik lien”, jācenšas apēst tik daudz, lai vitamīnu un
minerālvielu krājumi pietiek visai ziemai? Atbilde ir vienkārša —
var apēst tādu daudzumu, kas nesagādā diskomfortu (pārmērīgas ogu
lietošanas dēļ var būt novērojama vēdera pūšanās un vēdera izejas
traucējumi), daudzumam jābūt adekvātam. Lai arī cik daudz ogas mēs
neēstu, kilokaloriju daudzums, kas iegūts no tām un no citiem
ēdieniem, nedrīkst pārsniegt dienā ieteikto normu (atgādinu, ka
dienā ieteicamais kilokaloriju daudzums ir vidēji 2000). Ogas var
lietot kā starpēdienreizi un kā saldo ēdienu — tiek piedāvātas
daudz dažādas veselīgās receptes. Receptes skaties šeit!
Dienā būtu ieteicams apēst aptuveni 600 gramus. Var rīkot
atslodzes dienas, kuru pamatu veido ogas.
Diemžēl ogas nav universāli vitamīnu un minerālvielu akumulatori
ziemai — arī ziemā jārūpējas par šo vielu piegādi organismam, taču
ogu sezona ir unikālā iespēja ļaut organismam uzņemt labas vielas
uz visiem simts procentiem.
IZLASI ARĪ: Padomi ogu saldēšanai
Saldētu produktu glabāšanas ilgums un citi saldēšanas
padomi