Mīti un patiesības par uztura speciālistiem
Katrs no mums katru dienu diezgan daudz laika velta produktu izvēlei, ēdiena gatavošanai un ēšanai. Zinātnieki ir izskaitļojuši, ka dzīves laikā cilvēks apēd vidēji 30 tonnas pārtikas.
Ēšana, apēstā ēdiena sagremošana un enerģijas iegūšana no
uzturvielām ir tikpat svarīgs process kā elpošana, sirdsdarbība un
muskuļu darbs, turklāt — bez tās nemaz nebūtu iespējama neviena
norise dzīvajā organismā. Līdz ar to, ikvienam, kuram ir vēlme
nodrošināt sev veselīgu un pilnvērtīgu dzīvi, ir ieteicams rūpīgi
pārdomāt savu uzturu: tu esi tas, ko tu ēd. Uzturs ir vesela
zinātne, un cilvēkus, kuri šobrīd Latvijā un Eiropā atbild par
uztura jautājumiem, sauc par uztura speciālistiem. Diemžēl, uztura
speciālista profesija Latvijas darba tirgū ir salīdzinoši jauna un
neiepazīta, ar to ir saistīti vairāki mīti un aizspriedumi,
sabiedrībai vēl nav izpratnes par to, ar ko šādi speciālisti
nodarbojas. Mītu izkliedēšanas ietvaros piedāvājam īsu aprakstu par
to, kas tad īsti ir uztura speciālists un kāpēc šī profesija ir
nepieciešama.
Mīts nr. 1 — uztura speciālisti ir
mazkvalificēti, jo nav ārsti —
dietologi.
Uztura specialitāte ir atsevišķa, akreditēta studiju programma, ko
šobrīd ir iespējams apgūt tikai un vienīgi Rīgas Stradiņa
Universitātē. Uztura speciālisti, atšķirībā no ārstiem, studiju
laikā iegūst zināšanās ne tikai medicīnas jomā, bet arī sporta
pedagoģijā, pārtikas un uztura gatavošanas tehnoloģijā, pārtikas
likumdošanā, pārtikas ķīmijā un citās jomās, kas ļauj izprast
uztura norises gan organismā, gan ārpus tā.
Mīts nr. 2 — uztura speciālisti ir domāti
tikai un vienīgi cilvēkiem ar lieko svaru.
Nevar noliegt — cilvēki ar liekā svara problēmām sastāda ievērojamu
uztura speciālistu klientu daļu. Taču uztura speciālists nebūt nav
cilvēks, kurš nepārtraukti „zāģē” par kalorijām un saldumu
aizliegšanu, tiek piedāvātas arī cita veida konsultācijas un
pakalpojumi. Katram cilvēkam ir obligāti nepieciešams apmeklēt
uztura speciālistu vairākās reizes dzīves laikā. Kāpēc? Izskatīsim
to konkrētā piemērā. Jauna sieviete, kurai ir pāris lieki
kilogrami, vēlas no tiem atbrīvoties. Te ir obligāti nepieciešama
kvalificētā speciālista konsultācija, jo pašdarbība, akla sekošana
diētām, ko piedāvā sieviešu žurnāli un masu mediji, var novest pie
neatgriezeniskas vielmaiņas sabojāšanas un veselības traucējumiem.
Uztura speciālists nav cilvēks, kas izraksta diētas — tiek mācīti
veselīga, sabalansēta uztura pamatprincipi, uztura paškontroles
veidi svara samazināšanai (kaloriju skaitīšana), uztura kombinēšana
ar sportu efektīvāka rezultāta sasniegšanai, sniegts psiholoģiskais
atbalsts, noturēta motivācija. Tātad, mūsu varonei ar uztura
speciālista atbalstu ir izdevies iegūt skaistu un slaidu
ķermeni.
Uztura specialitāte ir atsevišķa, akreditēta studiju programma, ko šobrīd ir iespējams apgūt tikai un vienīgi Rīgas Stradiņa Universitātē.
Tālāk pienāk visnozīmīgākais brīdis katras sievietes dzīvē-
iestājas grūtniecība. Te atkal jāprasa uztura speciālista palīdzība
— kā pareizi ēst grūtniecības laikā? Vai „ēšana par diviem” nav
mīts? No kādiem produktiem vajag atteikties, un kādus — lietot
īpaši daudz, lai bērns piedzimst vesels?
Pēc dzemdībām rodas nākamā problēma, kas ir ļoti aktuāla sievietēm
visā pasaulē — svara palielināšanās pēc grūtniecības. Taču vecā
tievēšanas shēma vairs neder — bērns tiek barots ar krūti un māmiņa
nedrīkst veikt nopietnus ierobežojums uzturā. Ko darīt? Atbildēs
uztura speciālists.
Bērna ienākšana ģimenē rada jaunus jautājumus. Zīdaini ir
nepieciešams piebarot — kādā vecumā to darīt, kādus produktus
izvēlēties? No diviem gadiņiem bērniņš pāriet uz tādu pašu uzturu
kā visi pieaugušie — kā sastādīt viņam veselīgu ēdienkarti? Ko
darīt ar skolnieciņu, kurš skolā patērē daudz neveselīgās pārtikas?
Kāds uzturs ir nepieciešams jaunajam sportistam? Atkal — laipni
gaidīti pie uztura speciālista.
Nākamais „lūzuma punkts” sievietes dzīvē ir menopauze, kuras laikā
tiek bieži vien novērojama svara palielināšanās. Kā pareizi ēst,
lai saglabātu labu figūru un novērstu menopauzes nepatīkamās
izpausmes? Kā saglabāt kaulu stiprumu un izvairīties no
osteoporozes? Pareizi — jākonsultējas ar uztura speciālistu.
Arī vīriešiem uztura jautājumi ir aktuāli, jo ar uztura palīdzību
mēs varam novērst daudzu saslimšanu risku, īpaši sirds un asinsvadu
saslimšanas. Iespējams, konsultācija ir nepieciešama kādam, kurš
pārcietis slimību vai operāciju un kura ēdienkarte prasa korekcijas
vai būtiskas izmaiņas — uztura speciālists konsultē arī tādos
jautājumus.
Arī cilvēkiem, īpaši vīriešiem, kuri grib pieņemties svarā un
uzaudzēt muskuļmasu ir nepieciešama konsultācija — jo pieņemties
svarā veselīgi ir vesela māksla, kurai nav nekā kopīgā ar pārēšanos
un treknu ēdienu lietošanu uzturā.
Mīts nr. 3 — uztura speciālista
pakalpojumi ir dārgi.
Uztura speciālista pakalpojumu cenas ir ļoti dažādas. Katrs var
atrast sev pieejamu speciālistu, jo šīs profesijas pārstāvji ar
entuziasmu piedāvā savus pakalpojumus visiem, kuri izrāda interesi
par savu uzturu.
Uztura speciālists ir jauna, progresējoša profesija, kuras mērķis
ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti. Neesiet skeptiski — padomājiet
par to, ko lietojat uzturā un pajautājiet, vai Jūsu ēdienkarte
atbilst veselīga uztura principiem.
Autore: uztura speciāliste Ksenija
Andrijanova.