Bagātīgi klāti svētku galdi – kā nenodarīt pāri savam vēderam?
Kā tradicionāli ierasts, pirmssvētku un svētku pasākumi nav iedomājami bez gardumiem un bagātīga mielasta. Katru gadu daudzi cilvēki sev nosolās, ka šogad kārumus svētkos baudīs apdomīgi, lai izpaliktu akmens sajūta vēderā, tomēr atkal un atkal dotos solījumus sanāk pārkāpt.
Kā norāda medicīnas sabiedrības „ARS” gastroenteroloģe Mairita
Ērgle-Morica, ēdiens ir kā apģērbs — ikdienas un svētku. It īpaši
pēdējo svarīgi izbaudīt eleganti un bez mielēm, lai pēc tam nebūtu
jāmokās pašpārmetumos par paviršu attieksmi pret savu veselību.
Kādu maltīti labāk izvēlēties?
Svētki ir brīnišķīgs laiks, ko pavadīt ar savu ģimeni un tuvajiem
cilvēkiem, tādēļ būtu rūpīgi jāapsver svētku ēdienkarte, lai
nesabojātu šo laiku ne sev, ne saviem mīļajiem. Svētkos nevajadzētu
sev liegt vēderpriekus, pilnīgi atsakoties no tradicionālajiem
zirņiem, sulīga cepeša, sautētiem kāpostiem un gaļas
pīrādziņiem.
Svētku galda mielastam ieteicams izmantot dažādas dabīgās un veselīgās garšvielas un piedevas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un ļauj organismam ātrāk pārstrādāt uzņemto pārtiku, piemēram, kaltēti pētersīļi, selerijas, ķiploki, dilles un ķimenes.
Taču šos gardumus vajadzētu lietot uzturā ar mēru, pārāk
nenoslogojot gremošanas sistēmu, norāda gastroenteroloģe
M.Ērgle-Morica. Uz svētku galda vairāk vietas labāk paredzēt
svaigiem un tvaicētiem dārzeņiem. Svētku mielastā pasniegta
tvaicēta gaļa vai zivis būs veselīgs un gards pamatēdiens, kas
neradīs tik lielu smaguma sajūtu kā ēdiens, kas cepts
taukvielās.
Rūpējoties par ģimenes veselību, svētku galda mielastu ieteicams
gatavot pašiem, turklāt no svaigiem produktiem, neizvēloties
lielveikalos nopērkamos pusfabrikātus un gatavos salātus ar
bagātīgu sāls devu, krējumu vai majonēzi. Šādā veidā būsiet pilnībā
pārliecināti par ēdiena kvalitāti un sastāvdaļām. Tāpat svētku
galda mielastam ieteicams izmantot dažādas dabīgās un veselīgās
garšvielas un piedevas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un
ļauj organismam ātrāk pārstrādāt uzņemto pārtiku, piemēram, kaltēti
pētersīļi, selerijas, ķiploki, dilles un ķimenes. Pirms mielošanās
ieteicams iesaistīties arī dažādās aktivitātēs, kā arī doties
pastaigās. "Ja jums ir iespēja pirms sēšanās pie svētku galda
izpērties pirtī, izmantot kontrastdušu un tā no sirds izsmieties —
izmantojiet to! Kā ārste varu apgalvot, ka tas ir ne tikai
patīkami, bet arī veselīgi, jo labi paaugstina toleranci pret
sāpēm, uzlabo garastāvokli sev un citiem svētkos un ikdienā,"
norāda M.Ērgle-Morica.
Ja tomēr kārumu bijis par daudz
Speciāliste atgādina, ka pārēšanās vai pārmērīgas alkohola
lietošanas gadījumā ir jāpārtrauc ēdiena uzņemšana, ieteicams
piecelties no pierastā un vilinoši ērtā dīvāna, paliekot nomodā
dažas stundas. Nesteidzoties būtu jāizdzer vismaz divi litri
negāzēta ūdens un tējas, piemēram, ķimeņu, liepziedu, kumelīšu. Ja
šķiet, ka pašsajūta neuzlabojas, droši var telefoniski konsultēties
ar ātrās medicīniskās palīdzības personālu. Regulāra pārēšanās var
kļūt par kaitīgu ieradumu, kam jāatrod iemesls, pretējā gadījumā
tas noved pie aptaukošanās un sirds asinsvadu slimībām.
Regulāra pārēšanās var kļūt par kaitīgu ieradumu, kam jāatrod iemesls, pretējā gadījumā tas noved pie aptaukošanās un sirds asinsvadu slimībām.
Gadījumos, kad gremošanas sistēmas traucējumi kļūst regulāri un
traucē ikdienā, vēlams konsultēties pie gastroenterologa. „Šādos
gadījumos īpaši novērtēju pieejamās mūsdienu diagnostikas iespējas,
lai noteiktu, kāds ir patiesais pacienta problēmas cēlonis —
iekaisīgas, infekciju, endokrīnas, vai autoimūnas dabas
saslimšanas. Pateicoties diagnostikai, atklājas precīzs priekšstats
par pacientu veselības stāvokli un sabiedrības veselību kopumā.
Diemžēl viena no izplatītākajām problēmām ir tā sauktās „modernās
slimības”, piemēram, funkcionāli gremošanas traucējumi, ko ietekmē
gan dzīvesveids, gan ēšanas paradumi un neizgulēšanās,” skaidro
gastreoenteroloģe M.Ērgle-Morica.
Svarīgi arī atcerēties, ka problēmu gadījumos nav ieteicams lietot
pretsāpju medikamentus bez akūtas nepieciešamības un ilgstoši, jo
tie bojā kuņģa zarnu trakta gļotādu. Tāpat bez pamatotas
nepieciešamības nav ieteicams pārmērīgi lietot uztura
bagātinātājus.