Diēta skaistākai ādai. Vienas dienas ēdienkarte un nepieciešamie vitamīni
Ne vienam vien pēc sezonālām pārmaiņām - vasara saules vai garās ziemas, āda šķiet zaudējusi tvirtumu. To nepieciešams stiprināt ar vitamīniem, kas pietiekamā daudzumā iekļauti speciālā ādas veselības uzlabošanai paredzēta diētā.
Ja organisms nesaņem nepieciešamās uzturvielas, neder neviens
dārgs ādas kopšanas līdzeklis. Tāpēc šī diēta sola attīrīt ādu no
iekšpuses:
- zivis satur eļļu, kas baro ādu. Tās iekļautas otrajās brokastīs
un pusdienās;
- linsēklas ir lielisks ome-ga-3 avots, kas veicina la¬bāku ādas
veselību, tāpēc tās ieteicamas brokastīs;
- veselīgas ādas pamatā ir A vitamīns. Šī diēta satur augļus un
dārzeņus, kuros ir augsts šā vitamīna procents;
- E vitamīns aizsargā ādu, tāpēc diētā iekļauti rieksti un
mandeles.
Brokastis
1. variants: auzu putra ar vājpienu + tējkarote
linsēklas, kas sajauktas ar mellenēm + apelsīnu sula
2. variants: brokastu pārslas ar vājpienu +
zemenes + tējkarote linsēklu greipfrūtu sula
3. variants: musli ar žāvētiem augļiem +
tējkarote linsēklu + baltais jogurts + tomātu sula ar
citrona šķēlīti
Pusdienas
1. variants: 100 g tunča savā sulā + ēdamkarote
mazkaloriju majonēzes + tomāti, selerijas, burkāni un zaļie pipari,
zaļie lapu salāti + šķēle rudzu maizes ar 2 tējkarotēm olīveļļas
margarīna + krūze vājpiena
2. variants: garneļu salāti greipfrūta mērcē +
burkāni + 6 pilngraudu sausiņi + krūze vājpiena
3. variants: Cēzara salāti + sarkanā, zaļā un
dzeltenā paprika + krūze vājpiena
Vakariņas
1. variants: cepta paltusa fileja + 1/2 krūzīte
brūno rīsu + krūze tvaicētu spinātu ar citrona sulu, ķiploku un
pipariem + vaniļas pudiņš ar dažādām ogām + zaļā tēja
2. variants: liellopu fileja ar zaļo dijon mērci
+ 1/2 tase zemeņu šerbeta ar dažādām ogām + zaļā tēja
3. variants: cūkgaļa ķiploku medus mērcē + 1/2
krūzīte saldo kartupeļu biezputras + 1/2 krūzīte tvaicētu brokoļu
ar ķiplokiem + 1/2 tasīte jogurta ar ogām
Papildus ieteikumi:
- Katru dienu jāizdzer vismaz 8 glāzes ūdens, kam pievienota svaiga citrona vai laima šķēle
- Dienā jāapēd vismaz astoņi dažādi augļi un dārzeņi. Labi. Ja to krāsa ir atšķirīga, piemēram, sarkanie tomāti, zaļie pipari, oranžie apelsīni
- Jāpārliecinās, ka ikdienas uzturā 20-30% uzņemto kaloriju tiek saņemtas no labajiem taukiem, piemēram, avokado un olīveļļas
- Jāizvairās no alkohola
- Nevajag ēst našķus ar augstu tauku saturu, piemēram, čipšus, ceptu ēdienu un šokolādi
- Nedrīkst smēķēt un jāizvairās no piesmēķētām telpām
Diētas ārste Areta Lurie:
Minētie ieteikumi ir labi, jo:
• vājpiena produkti nodrošina vērtīgu
olbaltumvielu avotu, kas ādai ir ļoti svarīgi, un papildus
šķidrumu, lai neļautu ādai savīst;
• omega-3 taukskābes organismam dod linsēklas,
tuncis un paltuss;
• E vitamīns atrodams riekstos un garnelēs;
• tomāti un tomātu sula, zaļie lapu salāti,
burkāni, svaigie un žāvētie augļi bagāti ar beta karotīnu.
Bez minētajiem produktiem, kam ir būtiska nozīme ādas veselībā, es
vēl pievienotu divas minerālvielas - sēru un cinku, kā arī C
vitamīnu. Tāpēc papildus būtu ieteicams ēst produktus ar augstu
sēra saturu - liellopu gaļu, lazdu riekstus, sinepes, sīpolus, kā
arī tos, kuros vairāk cinka -pilngraudu maizi, pupiņas, Indijas
riekstus, olas dzeltenumu. C vitamīns lielā daudzumā no diētā
minētajiem produktiem atrodams apelsīnu, citronu un greipfrūtu
sulā, ogās, tvaicētos brokoļos un salātos.
Ikvienam brokastīs Ieteicams Izvēlēties auzu pārslas vai musli ar
veseliem graudiem - tajos ir daudz cinka. Cēzara salāti un cūkgaļa
medus un ķiploku mērcē varētu nepatikt jutīgai, kā arī
problemātiskai pusaudžu ādai. Šādos gadījumos vajadzētu izvairīties
no pikantām un treknām piedevām. Šie ādu tipi varētu nelabvēlīgi
reaģēt arī uz stipri saceptiem ēdieniem.