Nesabojā atvaļinājumu! Domā par pārtikas kvalitāti
Vasarā skolas brīvdienu un atvaļinājumu laikā vairāk tiek domāts par to, kā un kur pavadīt savu brīvo laiku, nevis par pārtikas kvalitāti, pareizu tās glabāšanu un higiēnas noteikumu ievērošanu. Turklāt karstā laikā jebkuri pārtikas produkti bojājas ātrāk, veicinot gremošanas traucējumus vai pat saindēšanos. Lai tas nenotiktu, "Ģimenes aptieku" speciāliste Gaļina Spriņģe sniedz vairākus viegli ievērojamus padomus.
Arī vasarā domā par veselīgu uzturu!
Vasarā daudz biežāk ēdam tādus smagus ēdienus kā šašliks, ātrās
uzkodas (čipsus, cepumus u.c.) un dzeram gāzētus dzērienus, kas var
radīt gremošanas problēmas. Pārtikas produkti karstā laikā arī
ātrāk bojājas, jo īpaši, ja netiek uzglabāti vēsās telpās vai
ledusskapī. G.Spriņģe atgādina, ka visbiežāk gremošanas traucējumi
izpaužas kā nepilnvērtīga barības pārstrāde, bet to simptomi ir
sāpes un dedzināšanas sajūta kuņģa apvidū, smaguma sajūta kuņģī,
pastiprināta gāzu veidošanās un vēdera uzpūšanās, slikta dūša,
skābas atraugas.
Gremošanas traktā ir gan organismam "draudzīgas", gan nevēlamas
baktērijas, kas veido zarnu mikrofloru. Labvēlīgās baktērijas
rūpējas par barības sagremošanu un organisma aizsardzību, bet, ja
savairojas nevēlamās baktērijas, zarnās notiek pūšanas procesi, un
barība netiek pilnvērtīgi sagremota. Ir ļoti svarīgi uzturēt savu
zarnu mikrofloru līdzsvarā, jo no tās atkarīga cilvēka spēja
pretoties dažādām slimībām. G.Spriņģe stāsta, ka tagad aptiekās ir
daudz medikamentu un uztura bagātinātāju, kas atjauno un stabilizē
zarnu mikrofloru, paaugstina organisma imunitāti un aizsargspējas,
kā arī uzlabo uzturvielu uzsūkšanos.
Pirms lietošanas produkti ir termiski jāapstrādā – vislabāk tos pagatavot, vārot un cepot vai vasaras sezonai raksturīgi grilējot.
Ievēro derīguma termiņu!
Uzmanīgi iepazīties ar pārtikas produktu derīguma termiņiem, jo
karstajā laikā pat vissvaigākie produkti var sabojāties ceļā no
veikala līdz mājām. Īpaša uzmanīgiem jābūt, iegādājoties svaigus
augļus un ogas, jēlus produktus (zivis, gaļu, olas), piena
produktus un gaļas izstrādājumus (desas, cīsiņus), saldumus un
konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir putukrējums un
biezpiens.
Mazgā rokas!
Svarīgi ievērot arī galvenās higiēnas normas, piemēram, pirms
ēšanas mazgāt rokas, lietot tīrus traukus un kārtīgi nomazgāt
augļus, ogas un pat olu čaumalas, jo uz to virsmas var būt
visdažādākās baktērijas. Lai varētu bez bažām doties atpūsties pie
dabas, kur ne vienmēr pa rokai ir ūdens un ziepes, aptiekās
iespējams iegādāties plašu dezinficējošo līdzekļu klāstu, piemēram,
dezinficējošas salvetes un gēlus. Taču līdzi ņemamos produktus gan
nepieciešams nomazgāt un pagatavot pirms došanās ārpus telpām, kā
arī vēlams tos pārnēsāt tīros un slēgtos traukos. Atpūšoties pie
dabas, īpaši jāuzmana, lai produkti atrastos noslēgtos traukos un
lai tiem klāt netiktu kukaiņi vai dzīvnieki, kuri var pārnēsāt
dažādus mikrobus. Tāpat jāseko līdzi bērnu aktivitātēm, jo,
peldoties un rušinoties smiltīs, uz ķermeņa paliek tādi
mikroorganismi kā stafilokoki un dažādas sēnītes. Turklāt daži
mikroorganismi ilgāk izdzīvo mitrās smiltīs, tādēļ, lai kaitīgās
baktērijas nenokļūtu mutē, pirms ēšanas obligāti jāmazgā rokas.
Atpūšoties pie dabas, īpaši jāuzmana, lai produkti atrastos noslēgtos traukos un lai tiem klāt netiktu kukaiņi vai dzīvnieki, kuri var pārnēsāt dažādus mikrobus.
Ja iespējams, produktus termiski apstrādā!
Pirms lietošanas produkti ir termiski jāapstrādā – vislabāk tos
pagatavot, vārot un cepot vai vasaras sezonai raksturīgi grilējot.
Mikroorganismi vislabāk vairojas temperatūras diapazonā no +4 līdz
+63 grādiem pēc Celsija, taču visvairāk tiem „patīk” +37 grādi.
Tāpēc produkti jāgatavo ļoti augstā temperatūrā – vismaz +72
grādos. Tad arī atlikušie mikroorganismi tiks iznīcināti.
Rūpējies par vēdera mikrofloru!
Lai novērstu gremošanas traucējumu simptomus un atjaunotu veselīgu
zarnu mikrofloru, G.Spriņģe iesaka lietot tīru ūdeni, negāzētu
minerālūdeni vai nesaldinātas melnās, kumelīšu un piparmētru tējas,
pienskābju un biolakto produktus, kefīru. Pret kuņģa dedzināšanu
var lietot preparātus, kas neitralizē sālsskābi, savukārt pret
vēdera uzpūšanos var palīdzēt ārstniecības līdzekļi, kas mazina
spazmas un gāzu veidošanos. Caurejas laikā tiek izjaukta zarnu
mikroflora, tāpēc obligāti jālieto baktēriju preparāti. Bet, ja
caureja ir stipra, tiek zaudēts daudz šķidruma, tādēļ, lai
nepieļautu organisma atūdeņošanos, ir noteikti jādzer vairāk par
diviem litriem šķidruma dienā. Diemžēl ne vienmēr iespējams izsekot
lietotās pārtikas kvalitātei vai pagatavošanas nosacījumiem, tādēļ
var notikt saindēšanās. Katra cilvēka organisms reaģē citādāk, bet
pamatā saindēšanās simptomi ir vemšana, slikta dūša, spazmatiskas
vēdersāpes, apetītes zudums, pastiprināta siekalošanās un svīšana,
caureja, vispārējs organisma nespēks, galvassāpes, reibonis,
pazemināta ķermeņa temperatūra. Smagos gadījumos novērojama arī
pulsa paātrināšanās vai palēnināšanās, elpošanas un sirdsdarbības
traucējumi. Šie simptomi var parādīties gan uzreiz pēc saindēšanās,
gan dažas stundas vēlāk, gan nākamajā dienā, bet to ilgums ir
atkarīgs no saindēšanās pakāpes.
Galvenais ārstēšanas princips ir pēc iespējas ātrāk izvadīt
saindēšanās izraisītāju no cilvēka organisma. Jālieto daudz
šķidruma – ūdens vai zāļu tējas, taču smagu saindēšanās gadījumos
obligāti jāvēršas pēc mediķu palīdzības.
Ārstēšanas laikā un neilgi pēc tās speciāliste iesaka lietot vieglu
pārtiku (biezputras, kefīru), kā arī dzert daudz šķidruma -
negāzētu ūdeni vai ārstniecības augu tējas.
Raksta publicēšanu atbalsta Linex®
Linex® cietās kapsulas N16 satur vismaz 12
miljonus trīs dažādas dzīvotspējīgas pienskābās baktērijas
(Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium
infantis, Enterococcus faecium).
Linex® lieto kā profilaktisku vai palīglīdzekli
disbakteriozes (caurejas, vēdera uzpūšanās, aizcietējums, slikta
dūša, vemšana)
un citu gremošanas traucējumu gadījumos,
kad to iemesls ir gremošanas trakta vīrusu un baktēriju infekcijas
zīdaiņiem, bērniem un pusaudžiem (piemēram, rotavīrusu infekcija,
ceļotāju caureja).
Zāļu ražošanas procesā baktērijas iziet liofilizācijas procesu, kas
nodrošina Linex® sastāva esošo baktēriju
dzīvotspēju un darbību kuņģa vidē.
Linex® sastāvā esošās pienskābās baktērijas ir
rezistentas pret antibiotikām un ķīmijterapeitiskiem līdzekļiem,
tādēļ tās var lietot antibiotiku terapijas laikā gremošanas trakta
mikrofloras atjaunošanai (jāievēro vismaz trīs stundu
starplaiks).
Bezrecepšu zāles. Pirms lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju! Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA
VESELĪBAI.