Kliedējam mītus par pienu
Pienam un piena produktiem ir nozīmīga vieta mūsu ēdienkartē. Līdz ar to liekas, ka par pienu zināms viss – to slauc no govs, tas ir baltā krāsā un ir veselīgs. Tomēr uztura speciālisti atzīst, ka par pienu ir daudz mītu. Mēģināsim tos kliedēt!
Organismam vislabākais ir tieši lauku
piens!
Jā, lauku piens ir veselīgs. Nenoliedzams fakts, ka pirmās divas
stundas pēc slaukšanas pienā ir vairākas sastāvdaļas, kas pēc tam
zūd. Piemēram, tam ir pat neliels baktericīds efekts, ko nodrošina
imūnglobulīns ļoti vājā koncentrācijā, un piens satur nedaudz
estrogēna. Tikko slauktā pienā ir arī vairāk vitamīnu. Taču
jāatceras viena būtiska lieta – tikko slaukts piens droši lietojams
tikai tad, ja govs ir pilnīgi vesela. Tomēr rūpnieciski pārstrādāts
piens labuma ziņā neatpaliek no lauku piena, turklāt pārstrādātā
pienā tiek kontrolēts tauku saturs, līdz ar to nerada papildus
risku, kādēļ var palielināties holesterīna līmenis.
Rūpnieciski apstrādāts piens ir nevērtīgs
piens!
Nebūs tiesa, jo piena pasterizācijas procesa mērķis ir nevis
sabojāt pienu, bet iznīcināt slimību ierosinātājas – baktērijas,
tajā pašā laikā saglabājot pienā esošās vērtīgās vielas. Arī
attaukošanas process piena vērtību nemazina. Vājpienā ir visas tās
pašas vērtīgās vielas un vitamīni, kas treknajā pienā. Vienīgais,
kas, pienu attaukojot, tiek zaudēts, ir taukos šķīstošie A un D
vitamīni. Tādēļ vājpiens nebūs piemērots bērniem. Taču cilvēkiem,
kas seko līdzi savam svaram vai cīnās ar paaugstinātu holesterīnu,
izvēle jāizdara par labu vājpienam. Minētos vitamīnu var uzņemt,
piemēram, ar burkānu (A) un zivju (D) palīdzību.
Cilvēki ar paaugstinātu holesterīnu nedrīkst dzert
pienu!
Jāsāk ar precizējumu, ka holesterīns pats par sevi nav nekas
slikts. Jāatceras, ka cilvēka organisms ražo lielu daļu no mūsos
sastopamā holesterīna, jo tas nepieciešams šūnu membrānu izstrādnē.
Tāpat tas piedalās daudzu hormonu sintēzē. Tomēr ir daļa
holesterīna, ko uzņemam ar ēdienu, un tas ne vienmēr ir labs un
derīgs. Trekns ēdiens palielina tā sauktā „sliktā” holesterīna
līmeni, kas savukārt veicina aterosklerotiskas asinsvadu izmaiņas.
Ja pilnpiena glāzē ir aptuveni 9 g tauku, no kuriem aptuveni 6 g ir
piesātinātie tauki, tad šādu pienu lietojot regulāri, var
paaugstināties holesterīna līmenis. Tāpēc risinājums ir pavisam
vienkāršs – jādzer vājpiens un jālieto piena produkti ar pazeminātu
tauku saturu.
REKLĀMA
"Smiltenes piens" speciāli visiem,
kam svarīgs veselīgs uzturs, radījis Latvijā līdz šim plaši
nepieejamu produktu – sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzērienu
"Piena spēks". No dabīgām izejvielām radītais enerģijas dzēriens
"Piena spēks" gan izskatās pēc piena, tomēr nav piens. Tas radīts
no siera un biezpiena sūkalām un pielīdzināms milzīgai dzīvības
enerģijas bumbai.
Šajā, tik ļoti īpašajā dzērienā ir niecīgs daudzums tauku – mazāk
kā 1%, bet ir bagātīgs kalcija un citu mikroelementu daudzums.
Glāzē "Piena spēka" ir trīsreiz vairāk olbaltumvielu nekā glāzē
piena. Turklāt šis enerģijas dzēriens bagātīgi apgādā organismu ar
piena olbaltumvielām, kuras satur cilvēka ķermenim tik ļoti
nepieciešamās aminoskābes. "Piena spēks" ir produkts ar
augstu biopieejamību, jo saturošās aminoskābes labi un viegli
sagremojas, tādejādi ātri no gremošanas trakta uzsūcas
asinīs.
Veikala piens nav īsts piens!
Apgalvojums, ka veikalā nopērkamais piens nav īsts, ir mīts. Nevar
gan noliegt, ka piena produktu ražošana no sausiem vai
iebiezinātiem piena produktiem, pievienojot noteiktu ūdens
daudzumu, nav aizliegta. Šāda prakse ir valstīs, kur govju
audzēšana ir sarežģīta, tādēļ svaigs piens ir deficīts, tāpēc šāds
produkts ir visai populārs. Tomēr šādā gadījumā produkts netiek
saukts par pienu, bet par atjaunotu pienu vai rekombinētu
pienu. Turklāt tā ražošanā izmantotās izejvielas tiek norādītas uz
iepakojuma. Latvijā piena aizvietotājs netiek ražots, jo Latvijas
pircēji uz šādu produktu raudzītos ar aizdomām, turklāt ražošanas
process ir dārgāks un sarežģītāks – vispirms no svaigā piena būtu
jāsaražo sausais vai iebiezinātais piens un tad, atjaucot ar ūdeni,
jāražo atkal dzeramais produkts.
Piens ir mazu bērnu ēdiens!
Pienu un piena produktus ir ieteicams iekļaut ikviena ēdienkartē
neatkarīgi no vecuma, jo tie satur olbaltumvielas un kalciju.
Kalcijs īpaši vērtīgs ir sievietēm, kuras mēnstruāciju laikā zaudē
daļu no organismā esošajiem mikroelementiem. Kalcijs svarīgs
bērniem augšanas procesā un cilvēkiem gados, kad kauli zaudē savu
izturību. Piens kā minerālvielu avots ir laba izvēle, jo tas satur
ne tikai kalciju, bet arī kāliju, magniju, nātriju, fosforu. Pienā
olbaltumvielu sastāvs ir ideāli sabalansēts un viegli uzsūcas
organismā. Tāpēc piens jādzer, ja gadās saslimt, jo šo produktu
organismam ir viegli pārstrādāt.
Lielākai daļai cilvēku no piena pūšas vēders un ir
alerģija
Jā, piens var izraisīt vēdera pūšanos, ja organismam ir grūti
sagremot piena cukuru. Tomēr tas uzreiz nenozīmē, ka cilvēkam ir
alerģija, lai arī laktozes nepanesībai ir raksturīga šī
pūšanās. Interesanti, ka pati vēdera pūšanās nebūt nav kaitīga,
tieši otrādi – tā ir veselīga zarnu sistēmai, jo stiprina
gremošanas un zarnu traktu, kā arī uzlabo tā veselību. Ja cilvēkam
pūšas vēders, ir nepamatoti uzreiz vainot pienu. Gāzes vēderā var
rasties arī no augļos un ogās esošās fruktozes, pākšaugos
sastopamās saharozes, kā arī sēnēs esošas rafinozes. Tāds pats
efekts var būt no saldumu aizvietotājiem un trekniem ēdieniem. Tas,
ko sauc par alerģiju no piena olbaltuma, cilvēkiem ir visai reti un
tiek uzskatīta par mūsdienu problēmu. Kā tas skaidrojams? Ir
zinātnieki, kuri uzskata, ka laktozes nepanesamība attīstās, jo
cilvēki pienu patērē arvien mazāk. Rezultātā ferments, kurš
šķeļ piena olbaltumu, tiek izstrādāts ļoti mazā daudzumā vai pat
netiek izstrādāts nemaz. Tāpēc secinājums ir viens – piens jādzer
regulāri. Un tas nebūt nenozīmē, ka jāizdzer vismaz litrs dienā.
Tāpat var lietot citus piena izstrādājumus – kefīru, jogurtu,
biezpienu un sieru. Un nepatiess ir uzskats, ka laktozes
nepanesības gadījumā pienu nevar lietot. Var, bet – ierobežotā
daudzumā. Turklāt kazas piens, kurā arī var būt līdz 4 % laktozes,
nav vienīgais govs piena aizstājējs. Tāds var būt arī piens,
kas gatavots no sojas un rīsiem.