Kuru dzērienu izvēlēties, ja ūdens ir galīgi apnicis?
Uztura speciālistei Ksenijai Andrijanovai, kāda portāla mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, kuru no veikalā nopērkamajiem dzērieniem izvēlēties, ja ūdens ir galīgi apnicis.
"Ko Jūs ieteiktu dzert no veikalā pudelēs nopērkajamajiem dzērieniem – ja gluži pliks ūdens apnicis? Jūsu viedoklis par kvasiem, iesaliem, porteriem, minerālūdeņiem, sulām, sulu versijām pakās, limonādēm, ledustējām, kolām, fantām... Par gāzētajiem dzērieniem vispār. Un – kas ir viskaitīgākais veselībai, kas sastopams šajos dzērienos un kādu rezultātu uz organismu tas rada? Laikam jau vienkāršāk prasīt – ko Jūs ieteiktu veikalā nopērkamu droši dzert kā veselībai/gremošanas traktam nekaitīgu?"
Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova:
"Atbilde uz jautājumu par to, ko veikalos var izvēlēties kā
alternatīvu ūdenim, diemžēl neeksistē. Jo ūdens ir pamatu pamats,
un no veselīga uztura viedokļa neviens cits šķidrums to nespēj
aizvietot. Katrs pats var aprēķināt sev ūdens patēriņa normu – tie
ir 30 ml un 1 kilogramu svara. Tieši tik daudz tīrā ūdens
nepieciešams uzņemt dienā. Dažādībai var pamēģināt dzert
minerālūdeni, kam klāt pievienoti vērtīgi sāļi, cilvēki bez kuņģa –
zarna trakta problēmām retu reizi var dzert arī gāzētu ūdeni.
Protams, mums visiem apnīk vienveidīgums un brīžiem prasās pēc
pārmaiņām. Bet tas nenozīmē, ka uzreiz vajag iegadāties cita veida
dzērienu – ūdeni var pamēģināt dažādot. Viens no variantiem –
pievienot klāt kādu piedevu. Vispopulārākais variants ir piegriezt
klāt ūdenim citrona šķēli. Ne mazāk garšīgs un veselīgs variants –
pievienot ūdenim laimu un piparmētras. Arī greipfrūta šķēle piedod
interesantas garšas nianses. Dārzeņu mīļotāji var ūdenim pievienot
klāt gurķa šķēles un pētersīļus – tas ir ļoti garšīgi un lieliski
remdē slāpes.
Vispopulārākais variants ir piegriezt klāt ūdenim citrona šķēli. Ne mazāk garšīgs un veselīgs variants – pievienot ūdenim laimu un piparmētras.
Visi gāzēti, saldināti dzērieni satur ievērojamu cukura daudzumu. Piemēram, kolas bundža satur aptuveni 39 g cukura. Pats par sevi cipars neko neizsaka, bet, ja iedomājamies, ka viena tējkarote ir 5 grami cukura, tad varam vizuāli ieraudzīt, cik liels cukura daudzums ir viena mazā bundžā. Šāds cukura patēriņš ikdienā var novest pie liekā svara, sirds – asinsvadu un endokrīnām saslimšanām, zobu veselības pasliktināšanās. Šādu dzērienu diētiski varianti nav risinājumus, jo satur mākslīgus saldinātājus, piemēram, aspartāmu. Mākslīgu saldinātāju drošība joprojām tiek pētīta, un to pārmērīgs patēriņš var izsaukt nepatīkamus gremošanas simptomus. Kaut to daudzumi dzērienos tiek kontrolēti un uzskatīti par drošiem, vairāki pētījumi pierāda mākslīgu saldinātāju saistību ar onkoloģiskām saslimšanām.
Piemēram, kolas bundža satur aptuveni 39 g cukura. Pats par sevi cipars neko neizsaka, bet, ja iedomājamies, ka viena tējkarote ir 5 grami cukura, tad varam vizuāli ieraudzīt, cik liels cukura daudzums ir viena mazā bundžā.
Ar lielu cukura daudzumu un E – vielu klātbūtni izceļas arī paku
sulas. Ekoloģisko veikalu plauktos var atrast arī tādas sulas,
kuras nesatur pārtikas piedevas un netiek taisītas no koncentrātiem
– tādi ir ieteicami patēriņam ikdienā. Taču cilvēkiem, kas seko
līdzi savam svaram, jāatceras, ka sula nav dzēriens, bet ēdiens –
tā satur noteiktu kaloriju daudzumu un liekā sulas glāze dienā var
nojaukt visu svara samazināšanas plānu. Visvairāk ir ieteicamas
svaigi spiestas sulas, ko lietot uzreiz pēc izspiešanas.
Iegādājoties kvasu un iesalu dzērienus, būtu ieteicams izpētīt
dzēriena sastāvu. Šo dzērienu kvalitāte ir dažāda – dažai
produkcijai klāt tiek pievienotas E- vielas lielā daudzumā.
Turklāt, vēlams iegadāties produktu, kas saucas „kvass”, nevis
„kvasa dzēriens”, vai „iesala dzēriens” – kvasam, lai nesabojātu tā
dabīgumu, nedrīkst pievienot nekādus konservantus, šādi paildzinot
uzglabāšanas termiņu. Tomēr, lai realizācijas laiku pagarinātu,
kvasu drīkst pasterizēt, kā arī regulēt tā skābumu un pievienot
pienskābi (E 270), citronskābi (E 330), askorbīnskābi (E 300),
nātrija benzoātu (E 211) un kālija sorbātu (E 202). Neviena cita
pārtikas piedeva nedrīkst būt pievienota kvasam. Kvasa un iesala
dzērieniem, atšķirībā no dabīgā kvasa, drīkst pievienot arī
saldinātājus un aromatizētājus. Kvass ir vērtīgs produkts, taču tā
patēriņam nav jābūt lielam un uzņemta šķidruma pamatu joprojām
jāsastāda ūdenim.
Iegādājoties kvasu un iesalu dzērienus, būtu ieteicams izpētīt dzēriena sastāvu. Šo dzērienu kvalitāte ir dažāda – dažai produkcijai klāt tiek pievienotas E- vielas lielā daudzumā.
Ledus tējas tiek pozicionētas kā veselīgs produkts, taču to
sastāvā ir ievērojams cukura daudzums, kas to padara par produktu,
kas potenciāli veicina svara pieaugumu. Izvēloties ledus tēju,
jāskatās, lai to sastāvā nav kukurūzas sīrupa.
Izvērtējot veikalos pieejamus dzērienus, var apgalvot, ka
visieteicamākās ir svaigi spiestas sulas bez E - vielām, krāsvielām
un konservantiem, kas pārsvarā pieejamas ekoveikalos un ekoloģiskās
pārtikas plauktos lielveikalos, un kvass. Visi pārējie dzērieni nav
ieteicami patēriņam ikdienā."