Atļautie un aizliegtie produkti, ja tievē gurni un augšstilbi + ēdienkartes paraugs
Nepatīk apaļumi uz gurniem un augšstilbu apkārtmērs? Pamēģini savus izmērus mainīt ar īpašu diētu. Šī diēta ierobežo tauku patēriņu, taču satur samērā daudz ogļhidrātu un olbaltumvielu. Tās mērķis ir gurnu un augšstilbu apmēru samazināšana. Tiesa, aizliegto produktu saraksts ir garāks par atļauto.
Kam šī diēta ir vispiemērotākā?
Gurnu un augšstilbu diēta varētu patikt cilvēkiem, kas ir noguruši
no kaloriju skaitīšanas un kam apnikušas ēdiena daudzumu stingri
ierobežojošas uztura programmas. Tiek apgalvots, ka šī diēta palīdz
tiem, kas cieš no pārēšanās lēkmēm, tomēr ēšanas traucējumu
gadījumā ikvienam vajadzētu lūgt padomu kvalificētam uztura
jautājumu speciālistam, piemēram, sertificētam dietologam vai
ārstam, nevis paļauties uz citu cilvēku padomiem.
Pieejamība
Visi šīs diētas produkti ir nopērkami visparastākajos pārtikas
veikalos.
Dzīvesveida pārmaiņas
Gurnu un augšstilbu diētas plānā ietilpst regulāras fiziskās
nodarbības.
Aizliegtie produkti
-Margarīns
-Krējums
-Eļļa un eļļā cepti produkti
-Treknas zivis un gaļa
-Mājputnu āda
- Siers un olu saturoši produkti
-Olas dzeltenums
-Rieksti
-Saulespuķu sēklas
- Saldējums un pudiņi
-Šokolāde
Atļautie produkti
-Gurķi
-Selerijas
-Burkāni
-Tomāti
-Paprika
- Kartupeļi bez taukvielām, piemēram, vārīti
-Nesaldināta tēja un melna kafija (vai ar vājpienu)
Diētas darbības princips
Gurnu un augšstilbu diēta ir iedarbīga tāpēc, ka tā nepieļauj
impulsīvu pārēšanos (tā mēdz gadīties, ja ēšanas plāns ir pārāk
ierobežojošs vai pieprasa skrupulozu kaloriju skaitīšanu).
Brokastīs paredzētas pārslas, augļi, liesa gaļa, zivis vai mājputnu
gaļa ar dārzeņiem. Pusdienās tiek piedāvāti augļi, sviestmaizes,
gaļas vai jūras velšu salāti, zupas vai dārzeņi (ieskaitot
kartupeļus, ja vēlaties). Vakariņās atļauti augļi, dārzeņi, zupa,
liesa gaļa, zivis vai mājputni, pasta, bet desertā - šerberts vai
jogurts.
Katru dienu ieteicams izdzert tasi vājpiena vai piena ar samazinātu tauku saturu un mērenu porciju sulas, apēst vismaz 360 gramus augļu, 180 gramus olbaltumvielu, 360 gramus dārzeņu, 180 gramus graudaugu izstrādājumu un 150 gramus maztauku jogurta. Sarkanās gaļas patēriņu vajadzētu ierobežot līdz divām porcijām nedēļā.
Tipiska šīs diētas maltīte sastāv no liesas gaļas, mājputnu
gaļas, pākšaugiem, mērenas porcijas ogļhidrātu produktu un
dārzeņiem neierobežotā daudzumā. Šis svara samazināšanas plāns ir
radīts ar mērķi samazināt gurnu un augšstilbu apmēru. Zinātniski
pētījumi apstiprina hipotēzi, ka diētas ar augstu ogļhidrātu,
mērenu olbaltumvielu un zemu tauku saturu, ir noderīgas svara
samazināšanai ilgtermiņā, tomēr neviens pētījums neapliecina, ka
diēta ar zemu tauku saturu īpaši samazinātu tieši gurnu un
augšstilbu apmēru.
Plusi un mīnusi
Ja šāda veida ēšanas režīms tiek rūpīgi plānots un uzraudzīts, tas
varētu būt veselīgi sabalanasēts, kaut arī ierobežo riekstu,
sēkliņu un dažu piena produktu lietošanu un tās ēdienkartē
pietrūkst labo tauku.
Neskaitāmas liecības šķietami apstiprina gurnu un augšstilbu diētas solījumus, tomēr nav zinātnisku pierādījumu apgalvojumam, ka, ievērojot tieši šo diētu, liekie kilogrami pazūd pirmām kārtām no gurniem un augšstilbiem.
Diētas vēsture
1988.gadā Rozmarija Konlija sarakstīja gr'āmatu "The Hipand Thigh
Diet". 1989.gadā tai sekoja gr"'amata "The Complete Hip and Thigh
Diet".
Ēdienkartes paraugs
Pirmdiena
Brokastis - 4 pilngraudu krekeri, 1/2 tases vājpiena
Pusdienas -1/2 tases vājpiena, augļu salāti, 360 g salātu ar kāršu pupiņām un kukurūzu
Vakariņas - 150 g jogurta, 120 g citrusaugļu, 2 šķēles pilngraudu maizes
Otrdiena
Brokastis - 120 g augļu sulā konservētu persiku, 150 g jogurta
Pusdienas - 1/2 tases vājpiena, 120 g plūmju, 180 g tunča salātu, 4 rudzu krekeri
Vakariņas - Lapu salāti ar tomātiem, sīpoliem, seleriju, gurķiem un mērci, ābols, 1/2 tases vājpiena
Trešdiena
Brokastis - 60 g liesa šķiņķa, 2 tomāti, pilngraudu radziņš, 1/2
tases vājpiena
Pusdienas - 2 vārīti kartupeļi, 150 g jogurta, 2 apelsīni
Vakariņas - Krāsnī cepta menca, 120 g brūno rīsu, ar biezpienu pildīti bumbieri, 1/2 tases vājpiena
Ceturtdiena
Brokastis - 60 g pilngraudu pārslu, 1/2 tases vājpiena, 1/2 tases
apelsīnu sulas
Pusdienas - 180 g ceptu pupiņu, 1/2 tases vājpiena, 360 g ananāsa
Vakariņas - Cepts kartupelis, 180 g tītara gaļas (bez ādas) ar dzērvenēm, 150 g jogurta
Piektdiena
Brokastis - 5 sautētas žāvētas plūmes, 2 šķēles pilngraudu maizes,
1 tējk. apelsīnu marmelādes, 1/2 tases piena
Pusdienas - 240 g svaigu augļu salātu, 150 g jogurta
Vakariņas - 180 g liellopu gaļas strēmelīšu, apcepti dārzeņi, kuskuss, 1/2 tases vājpiena, apelsīns
Sestdiena
Brokastis - 180 g greipfrūta, 150 g jogurta
Pusdienas - 1/2 tases vājpiena, 1 1/2 tases dārzeņu zupas, 6 pilngraudu krekeri
Vakariņas - 1/2 tases vājpiena, 180 g baltvīnā sautētas pikšas (zivs), 180 g plūmju
Svētdiena
Brokastis - 30 g ļoti liesa bekona, 120 g sēņu, 150 g jogurta, 1/2
tases persiku nektāra
Pusdienas - 180 g ceptas cāļu krūtiņas, 180 g vīnogas, 1/2 tases vājpiena
Vakariņas - 180 g vārītas pastas, 240 g konservētu tomātu, 2 āboli, 1/2 tases vājpiena
Informācija no Džūditas K.Rodrigesas grāmatas "Pasaules populārākās diētas" (Zvaigzne ABC).