Atļautie un aizliegtie produkti, ja tievē gurni un augšstilbi + ēdienkartes paraugs

Nepatīk apaļumi uz gurniem un augšstilbu apkārtmērs? Pamēģini savus izmērus mainīt ar īpašu diētu. Šī diēta ierobežo tauku patēriņu, taču satur samērā daudz ogļhidrātu un olbaltumvielu. Tās mērķis ir gurnu un augšstilbu apmēru samazināšana. Tiesa, aizliegto produktu saraksts ir garāks par atļauto.

Vēlies sev tādus gurnus kā vēlies? Pamēģini īpašo gurnu un augšstilbu diētu.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Vēlies sev tādus gurnus kā vēlies? Pamēģini īpašo gurnu un augšstilbu diētu.

Kam šī diēta ir vispiemērotākā?
Gurnu un augšstilbu diēta varētu patikt cilvēkiem, kas ir noguruši no kaloriju skaitīšanas un kam apnikušas ēdiena daudzumu stingri ierobežojošas uztura programmas. Tiek apgalvots, ka šī diēta palīdz tiem, kas cieš no pārēšanās lēkmēm, tomēr ēšanas traucējumu gadījumā ikvienam vajadzētu lūgt padomu kvalificētam uztura jautājumu speciālistam, piemēram, sertificētam dietologam vai ārstam, nevis paļauties uz citu cilvēku padomiem.


Pieejamība
Visi šīs diētas produkti ir nopērkami visparastākajos pārtikas veikalos.


Dzīvesveida pārmaiņas
Gurnu un augšstilbu diētas plānā ietilpst regulāras fiziskās nodarbības.


Aizliegtie produkti

-Margarīns

-Krējums

-Eļļa un eļļā cepti produkti

-Treknas zivis un gaļa

-Mājputnu āda

- Siers un olu saturoši produkti

-Olas dzeltenums

-Rieksti

-Saulespuķu sēklas

- Saldējums un pudiņi

-Šokolāde

Atļautie produkti

-Gurķi

-Selerijas

-Burkāni

-Tomāti

-Paprika

- Kartupeļi bez taukvielām, piemēram, vārīti

-Nesaldināta tēja un melna kafija (vai ar vājpienu)


Diētas darbības princips
Gurnu un augšstilbu diēta ir iedarbīga tāpēc, ka tā nepieļauj impulsīvu pārēšanos (tā mēdz gadīties, ja ēšanas plāns ir pārāk ierobežojošs vai pieprasa skrupulozu kaloriju skaitīšanu). Brokastīs paredzētas pārslas, augļi, liesa gaļa, zivis vai mājputnu gaļa ar dārzeņiem. Pusdienās tiek piedāvāti augļi, sviestmaizes, gaļas vai jūras velšu salāti, zupas vai dārzeņi (ieskaitot kartupeļus, ja vēlaties). Vakariņās atļauti augļi, dārzeņi, zupa, liesa gaļa, zivis vai mājputni, pasta, bet desertā - šerberts vai jogurts.

Katru dienu ieteicams izdzert tasi vājpiena vai piena ar samazinātu tauku saturu un mērenu porciju sulas, apēst vismaz 360 gramus augļu, 180 gramus olbaltumvielu, 360 gramus dārzeņu, 180 gramus graudaugu izstrādājumu un 150 gramus maztauku jogurta. Sarkanās gaļas patēriņu vajadzētu ierobežot līdz divām porcijām nedēļā.

Reklāma
Reklāma

Tipiska šīs diētas maltīte sastāv no liesas gaļas, mājputnu gaļas, pākšaugiem, mērenas porcijas ogļhidrātu produktu un dārzeņiem neierobežotā daudzumā. Šis svara samazināšanas plāns ir radīts ar mērķi samazināt gurnu un augšstilbu apmēru. Zinātniski pētījumi apstiprina hipotēzi, ka diētas ar augstu ogļhidrātu, mērenu olbaltumvielu un zemu tauku saturu, ir noderīgas svara samazināšanai ilgtermiņā, tomēr neviens pētījums neapliecina, ka diēta ar zemu tauku saturu īpaši samazinātu tieši gurnu un augšstilbu apmēru.
 

Plusi un mīnusi
Ja šāda veida ēšanas režīms tiek rūpīgi plānots un uzraudzīts, tas varētu būt veselīgi sabalanasēts, kaut arī ierobežo riekstu, sēkliņu un dažu piena produktu lietošanu un tās ēdienkartē pietrūkst labo tauku.

Neskaitāmas liecības šķietami apstiprina gurnu un augšstilbu diētas solījumus, tomēr nav zinātnisku pierādījumu apgalvojumam, ka, ievērojot tieši šo diētu, liekie kilogrami pazūd pirmām kārtām no gurniem un augšstilbiem.

Diētas vēsture
1988.gadā Rozmarija Konlija sarakstīja gr'āmatu "The Hipand Thigh Diet". 1989.gadā tai sekoja gr"'amata "The Complete Hip and Thigh Diet".


Ēdienkartes paraugs

Pirmdiena
Brokastis - 4 pilngraudu krekeri, 1/2 tases vājpiena

Pusdienas -1/2 tases vājpiena, augļu salāti, 360 g salātu ar kāršu pupiņām un kukurūzu

Vakariņas - 150 g jogurta, 120 g citrusaugļu, 2 šķēles pilngraudu maizes


Otrdiena
Brokastis - 120 g augļu sulā konservētu persiku, 150 g jogurta

Pusdienas - 1/2 tases vājpiena, 120 g plūmju, 180 g tunča salātu, 4 rudzu krekeri

Vakariņas - Lapu salāti ar tomātiem, sīpoliem, seleriju, gurķiem un mērci, ābols, 1/2 tases vājpiena


Trešdiena
Brokastis - 60 g liesa šķiņķa, 2 tomāti, pilngraudu radziņš, 1/2 tases vājpiena

Pusdienas - 2 vārīti kartupeļi, 150 g jogurta, 2 apelsīni

Vakariņas - Krāsnī cepta menca, 120 g brūno rīsu, ar biezpienu pildīti bumbieri, 1/2 tases vājpiena


Ceturtdiena
Brokastis - 60 g pilngraudu pārslu, 1/2 tases vājpiena, 1/2 tases apelsīnu sulas

Pusdienas - 180 g ceptu pupiņu, 1/2 tases vājpiena, 360 g ananāsa

Vakariņas - Cepts kartupelis, 180 g tītara gaļas (bez ādas) ar dzērvenēm, 150 g jogurta


Piektdiena
Brokastis - 5 sautētas žāvētas plūmes, 2 šķēles pilngraudu maizes, 1 tējk. apelsīnu marmelādes, 1/2 tases piena

Pusdienas - 240 g svaigu augļu salātu, 150 g jogurta

Vakariņas - 180 g liellopu gaļas strēmelīšu, apcepti dārzeņi, kuskuss, 1/2 tases vājpiena, apelsīns


Sestdiena
Brokastis - 180 g greipfrūta, 150 g jogurta

Pusdienas - 1/2 tases vājpiena, 1 1/2 tases dārzeņu zupas, 6 pilngraudu krekeri

Vakariņas - 1/2 tases vājpiena, 180 g baltvīnā sautētas pikšas (zivs), 180 g plūmju


Svētdiena
Brokastis - 30 g ļoti liesa bekona, 120 g sēņu, 150 g jogurta, 1/2 tases persiku nektāra

Pusdienas - 180 g ceptas cāļu krūtiņas, 180 g vīnogas, 1/2 tases vājpiena

Vakariņas - 180 g vārītas pastas, 240 g konservētu tomātu, 2 āboli, 1/2 tases vājpiena

 

Informācija no Džūditas K.Rodrigesas grāmatas "Pasaules populārākās diētas" (Zvaigzne ABC).