Dārzeņu lietošanas instrukcija. Kurš kuram draugs?
Kaut mūsu organismam saknes un augļi ir labu labie draugi, tām piemīt arī kaprīzes – ar ko un kā tās vēlas vienā šķīvī/katlā gulēt. Turklāt augļus vislabāk notiesāt pirms, nevis pēc kārtīgām pusdienām.
Svaigu vai vārītu?
Ēdiena uzņemšana ir viena no mūsu tiešākajām saiknēm ar dabu, tādēļ
centies likt galdā to, kas nogatavojies tieši tagad, šajā
klimatiskajā zonā. Rudens Latvijā ir īstais dārzeņu laiks. Visu, ko
vari apēst neapstrādātu, – tiesā svaigu! Tas gan nenozīmē, ka
jāvairās no vārītiem, sutinātiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem.
Ielāgo, ka svaigie un termiski apstrādātie dažādi iespaido
organismu. Svaigie aktīvāk stimulē gremošanas sulu un fermentu
izdalīšanos, savukārt sutinātie ir derīgāki, ja ir jutīgs
gremošanas trakts.
Cik daudz ūdens?
Gatavojot ķirbjus, kabačus vai citus daudz šķidruma saturošus
dārzeņus, ūdeni pievienot nevajag – ļauj, lai tie sutinās savā
sulā. Savukārt bietes, kāposti, burkāni un rāceņi gribēs kādu lāsi
valgmes – uz vienu kilogramu rēķini 200 mililitrus ūdens. Vārīšanas
vai sutināšanas laiks – ne ilgāk par 15 – 20 minūtēm (tas gan
atkarīgs arī no dārzeņu vecuma).
Svaigie aktīvāk stimulē gremošanas sulu un fermentu izdalīšanos, savukārt sutinātie ir derīgāki, ja ir jutīgs gremošanas trakts
Kurš ar kuru?
Ir svarīgi zināt, cik daudz cietes satur tavs mīļākais dārzenis. No
cietes brīvie: zaļumi, kāposti, gurķi, baklažāni, loki, ķiploki,
rācenis, redīsi, paprika un tomāti. Savukārt cieti satur kartupeļi,
bietes, burkāni, kabači, kāļi, patisoni, ķirbji, kā arī pētersīļi
un selerijas. Šis dalījums tev palīdzēs izvēlēties pareizas
produktu kombinācijas. Dārzeņi, kas nesatur cieti, lieliski saskan
ar jebkuru ēdienu, tie palīdz gremošanas sistēmai tikt galā pat ar
treknu gaļu. Cieti saturošie saderēs ar taukvielām, piemēram,
krējumu, taču vēderā var sastrīdēties ar gaļas kumosu.
Krietnais kartupelis
C vitamīns vislabprātāk uzturas tieši zem mizas, tāpēc tas vislabāk
saglabājas krāsnī ar visu mundieri ceptā kartupelī.
Izmēģini! Kārtīgi nomazgā kartupeli, ietin folijā un liec
cepeškrāsnī. Gatavu pārgriez trijās daļās, pārslaki ar dažiem labas
eļļas pilieniem, pustējkaroti krējuma, pārber šķipsniņu
sasmalcinātu diļļu un ķiploku.
Tikai svaigēdājiem!
Bietes un burkānus tiesā svaigus, pievienojot eļļu, skābu vai saldu
krējumu. Lūk, īsta svaigēdāja salāti: 1 burkānu sarīvē uz smalkās
rīves, pievieno ēdamkaroti noplaucētu rozīņu, tējkaroti diedzētu
graudu un ēdamkaroti krējuma.
Tomāti dārzeņu pjedestāla atrodas īpaši augstā vietā, jo bagātīgi
satur dabisko ābolu un citronskābi, taču tās ir veselīgas tikai
tad, ja organiskas. Vārot, cepot un konservējot, skābes kļūst
neorganiskas. Tāpēc, lai tomāts nezaudētu vērtīgumu, tas pareizi
jāēd – tikai svaigā veidā un tikai tā augšanas sezonā. Noprovē
rudens salātus: sarīvē uz rupjas rīves kabaci, pievaino plānās
šķēlītēs sagrieztus tomātus, sasmalcinātus sīpolus, nedaudz
citronmizas un karoti ķirbju eļļas.
Augļu ēšanas ABC
Arbūzi un melones sadalās nevis kuņģī, bet zarnu traktā. Tātad, ja
vēders jau piebāzts, pa virsu uzēstie sulīgie augļi vienkārši tupēs
un gaidīs, līdz tiks tālāk. Taisnību sakot, nevis gaidīs, bet
siltumā izšķīdīs un uzrūgs, ne tikai zaudējot savas vērtīgās
īpašības, bet pat kaitējot. Arī jebkurus citus augļus un ogas labāk
notiesāt 20 līdz 30 minūtēs pirms kārtīgām pusdienām, jo kuņģī tie
uzkavējas pavisam īstu brīdi, lai uzsūktos zarnās.
Savi likumi arī dārzeņu un augļu sulām. Vai zināji, ka tās labāk dzert atšķaidītas vai nu ar ūdeni, vai auzu novārījumu? Tad sulas vieglāk un ātrāk uzsūcas, turklāt tādējādi tiek atslogoti fermentus izstrādājošie orgāni. Dzer lēni, maziem malciņiem vai pat ēd ar karoti, lai tās sāktu uzsūkties jau gremošanas trakta pašā sākumā – mutes daļā.
Avots: www.kasjauns.lv