15 vērtīgi padomi, kā apmānīt apetīti
Nomainot ziemas mēteli uz pavasarīgu un pieguļošu kleitu, pat daži liekie kilogrami nodevīgi izpiežas. Apetītes ierobežošana palīdzēs vieglāk no tiem atbrīvoties.
- Ēd, tikai sēžot. Ieturoties, stāvot kājās un steigā vai arī
skrienot pa ielu, tiek apēsts vairāk.
- Nekad neēd papildus porciju, pat tad, ja ēdiens ir sevišķi
garšīgs. Izbaudi un priecājies par to, kas jau uzlikts uz
šķīvja.
- Ej iepirkties paēdusi, tad ir vieglāk nenopirkt kaut ko
garšīgu.
- Dodies pastaigā viena vai ar suni tikai pēc brokastīm (nevis
pirms), tā sadedzināsi vairāk kaloriju nekā tukšā dūšā.
- Otrajās brokastīs vai launagā ēd tikai mazliet. Labāk ēst kaut
ko iepriekš sagatavotu, nevis to, kas pagadās pa rokai.
- Ēšanas laikā neskaties televizoru, nelasi grāmatu vai avīzi,
koncentrējies tikai uz ēšanu, izgaršo katru kumosu. Skatoties
seriālu, apēdīsi trīsreiz vairāk.
- Pēc katra apēstā kumosiņa noliec uz brīdi malā dakšiņu un nazi.
Šī atkāpe no ritma mazina apetīti.
- Gatavo tik daudz, cik paredzēts vienai ēdienreizei. Ja laika
ekonomijas nolūkos gatavo arī nākamajām ēdienreizēm, cel galdā
tikai tik daudz, cik plāno apēst. Pārējo uz karstām pēdām –
ledusskapī!
- Neēd vienā ēdienreizē vairāk par diviem ēdieniem: gaļas šķēli
ar dārzeņiem un augļus un gabaliņu siera. Vairākkārtēja ēdiena
maiņa, pat tad, ja tie tiek ēsti nelielās porcijās, rosina apetīti.
Tieši šī iemesla dēļ veikalos tiek pārdotas asās garšvielas.
- Ja ir iespēja, pusdienas un vakariņas dali divās ēdienreizēs.
Piemēram, gaļu ar dārzeņiem, rīsiem vai makaroniem un zaļajiem
salātiem apēd uzreiz, pārējo – augļus, gabaliņu siera – pēc divām
stundām. Beidz ēst uzreiz, līdzko sāk šķist, ka vēders ir
nomierinājies.
- Padēsi pie galda pēc maltītes vēl 15 minūtes. Tā tu dosi sev
sajust sāta sajūtas iestāšanos. Ēdot steigā, nebūs nekāda efekta,
tāpēc pavisam drīz atkal gribēsi ēst.
- Ja sanācis vakar daudz ēst, piemēram, esi bijusi viesībās,
šodien pacenties sevi ierobežot. Ēd dārzeņu zupu gandrīz bez sāls,
melnās tējas vietā dzer zāļu tēju, ēd liesu biezpienu. Lai vieglāk
pārciestu šo gastronomisko grēku nožēlošanu, sadali pieticīgās
porcijas vairākās daļās, lai daudzuma ziņā to būtu pēc iespējas
vairāk, bet kaloriju ziņā – pēc iespējas mazāk. Varbūt grēku
nožēlošanu vari turpināt arī nākamajā dienā?
- Dzerot augļu sulu, noteikti sajauc to uz pusi ar ūdeni. Tas
ļaus aizpildīt vēderu, nomāks izsalkuma sajūtu un samainās uzņemto
kaloriju daudzumu.
- Labāk ēd augļus veselus, nevis spied sulā. Organismam nepieciešamas šķiedrvielas, turklāt no augļu šķiedrvielām nepieņemas svarā.
Žurnāls "100 Labi padomi"