Trīs vērtīgi ieteikumi uztura pilnveidei vasaras izskaņā
Ir pienācis laiks, kad jāsteidzas izbaudīt vasaras pēdējo mēnesi un sezonas dārza veltes. Mēs dzīvojam klimata joslā, kas nodrošina labvēlīgus augšanas apstākļus dažādiem veselīgiem augļiem, dārzeņiem, ogām. Ja vēl pirms rudens iestāšanās vēlaties kārtīgi izbaudīt vasaras gardumus, dodieties dārzā vai uz tirgu, un palutiniet sevi ar vitamīniem bagātajiem kārumiem. Kā papildināt un pilnveidot savu uzturu ar vērtīgiem produktiem vasaras izskaņā, stāsta Permium Medical uztura speciāliste Viāna Kuļša.
1. Sezonas produkti. Jūlijs un augusts ir patiesi
ražas mēneši, tādēļ ēdienkartē ieteicams iekļaut tieši šajā sezonā
aktuālos augļus, ogas, dārzeņus, kā arī mežos atrodamās sēnes, jo
tās praktiski nemaz nesatur cukuru, sāli un taukus, kā arī sēnes ir
labs balastvielu un šķiedrvielu avots. Uzturā tās ieteicams lietot
termiski apstrādātas, jo dažas no sēnēm var saturēt cilvēkam
kaitīgas vielas, kas verdošā ūdenī vai augstā temperatūrā tiek
neitralizētas. Iegādājoties tās vai pašam dodoties sēņot,
jāievēro piesardzība, izvēloties tikai tās sēnes, kuras ir
zināmas, piemēram, gailenes un baravikas. Turpretī citus sezonas
augļus, ogas un dārzeņus, vislabāk uzturā lietot svaigus, jo tad to
uzturvērtība ir visaugstākā. Visi augļi, ogas un dārzeņi ir bagāti
ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, kas pozitīvi ietekmē
ne tikai organisma, bet arī ādas veselību. Šajā sezonā noteikti
ēdienkartē jāiekļauj dabas veltes, kas bagātīgas ar vērtīgajām
uzturvielām un vitamīniem, piemēram, upenes, jāņogas, zemenes,
avenes, mellenes, gurķi, kabači, kāposti, burkāni, salātlapas,
redīsi, zaļumi un gailenes.
Vasaras sezonā pusdienās ieteicams izvēlēties viegli pārstrādājamu gaļu, piemēram, tītara gaļu vai zivi ar rīsiem un svaigiem salātiem.
2. Regulāras ēdienreizes un viegli pārstrādājama
pārtika. Lai nodrošinātu veselīgu dzīvesveidu un
enerģiju visas dienas garumā, ir svarīgi ievērot regulāras
ēdienreizes. Sen zināms fakts, ka brokastis ir viena no
svarīgākajām ēdienreizēm, jo no rīta organisms darbojas tikai uz
rezervēm no iepriekšējās dienas. Lai palīdzētu organismam pamosties
un iegūt enerģiju jaunai dienai, ieteicams brokastu ēdienkartē
iekļaut graudaugu produktus kombinācijā ar svaigām ogām vai
augļiem. Piemēram, auzu pārslu putra ar svaigām avenēm un jāņogām
būs tieši piemērots ēdiens vieglai, bet sātīgai rīta maltītei.
Vasaras sezonā pusdienās ieteicams izvēlēties viegli pārstrādājamu
gaļu, piemēram, tītara gaļu vai zivi ar rīsiem un svaigiem
salātiem. Siltā laikā priekšroku dodiet tieši zivīm, jūras veltēm,
kā arī vistas, truša, liellopa liesai gaļai vai veģetārai
maltītei. Vakariņām viens no piemērotākajiem ēdieniem būs
salāti, kuros ir vairāk šķiedrvielas un olbaltumvielas, piemēram,
svaigie lapu salāti ar fetas sieru, zemenēm un mandelēm, kā
arī augļu smūtijs ar pienu vai grieķu jogurtu un sezonas ogām.
Teorētiski būtu nepieciešams patērēt 35ml ūdens uz 1kg ķermeņa masas dienā.
3. Veldzējiet slāpes. Pietiekama ūdens uzņemšana
ir svarīga visa gada garumā, bet vasarā it īpaši. Ieteicams būtu
lietot pa nelielam daudzumam ūdens, bet bieži. Karstā un sutīgā
laikā cilvēka ķermenis ātri var pārkarst un zaudēt daudz šķidruma
svīstot, tāpēc noteikti vislabāk veldzēties palīdzēs ūdens, kuram
var pievienot ledus gabaliņus, piparmētru lapas, gurķu šķēles vai
ogas, piešķirot interesantāku garšu. Ūdens patēriņu ietekmē daudzi
faktori, piemēram, fiziskā slodze, veselības stāvoklis, vecums,
uzņemtā pārtika, kā arī ķermeņa masa. Teorētiski būtu nepieciešams
patērēt 35ml ūdens uz 1kg ķermeņa masas dienā. Piemēram, ja cilvēka
ķermeņa masa ir 65kg, tad vajadzīgais ūdens daudzums ir aptuveni
2l, ieskaitot ūdeni, ko organisms iegūst no pārtikas. Vasarā
atveldzēties arī iespējams uzturā iekļaujot arbūzus, plūmes,
lācenes, gurķus, kabačus un redīsus. No dzērieniem arī zaļā tēja
labi spēs veldzēt, lai arī siltie dzērieni ne visiem šķiet tīkami
vasaras periodā, tie spēj atdzesēt organismu no iekšienes un
uzlabot vielmaiņu.
Izbaudīt vasaru var ne tikai gozējoties saulē pie jūras, bet arī
novērtējot un uzturā iekļaujot sezonas dārzeņus, augļus un ogas,
tādējādi uzlabojot vispārējo pašsajūtu. Kā zināms, pilnvērtīgs
uzturs nodrošina arī ādas, matu un vispārējo organisma
veselību.