Kam ieteicams ēst daudz gurķu un kam labāk neēst nemaz
Svaigi gurķi ir vieni no lieliskākajiem dārzeņiem. Ēdam tos svaigus ar krējumu, liekam aukstajā zupā un marinējam ziemai, īsti pat neaizdomājoties, kāpēc tie ir tik vērtīgi. Izrādās, šie dārzeņi ir ne vien garšīgi, bet arī veselīgi.
Veselīga dzīvesveida piekritēji mēdz dzert gurķu sulu – tiek
apgalvots, ka tā palielina organisma tonusu. Savukārt tiem, kas
žēlojas par gremošanas traucējumiem, šī sula palīdzēs uzlabot zarnu
trakta darbību. Ja tev ir liekais svars, aizcietējumi vai diabēts –
droši ēd gurķus.
Šie dārzeņi uzlabo atmiņu un sirdsdarbību, tie labi noder kuņģa
slimniekiem un pat tiem, kuri cieš no zobu sāpēm.
Gurķi palīdz notievēt
95 procenti gurķa ir ūdens. Turklāt to sastāvā esošā tartronskābe
veicina vielmaiņu, neļaujot ogļhidrātiem pārvērsties taukos. 100
gramos gurķu ir tikai 13,5 kilokalorijas.
Gurķi ir urīndzenošs līdzeklis
Jo vairāk šķidruma, jo tīrāks tavs organisms. Gurķi palīdz uzturēt
optimālu šķidruma balansu, atbrīvo ķermeni no toksīniem un indīgām
vielām.
Gurķos ir vielas, kas izšķīdina nierakmeņus
Tāpēc gurķi ļoti labi palīdz tiem, kuri sirgst ar urīnceļu
kaitēm.
Palīdz atbrīvoties no nepatīkamas elpas
Ja tavs mutes dobums ir vesels, bet ciet no nepatīkamas elpas,
izmēģini šādu metodi: ieliec mutē gabaliņu gurķa un 30 sekundes
paturi. Elpai vajadzētu uzlaboties, jo gurķi iznīcina mikrobus. Un
vēl – gurķi palīdz arī pazemināt ķermeņa temperatūru.
Palīdz izvairīties no slimībām
Gurķi samazina vēža risku, regulē arī holesterīna līmeni un palīdz
uzturēt normālu asinsspiedienu. Gurķu sulā ir hormoni, kuri palīdz
aizkuņģa dziedzerim izdalīt insulīnu – tāpēc šos dārzeņus ieteicams
lietot diabētiķiem.
Gurķi ir vērtīgs vitamīnu avots
Tajos ir vairāki B grupas vitamīni - B1, B2, B3, B6, B12.
Uzlabo ādu un matus
Ja esi nosvilinājies saulē, uzliec gurķus šķēlītes uz ādas - šīs
kompreses mazinās apdegumu. Ja gribi gaišāku ādu, liec gurķu
maskas. Gurķos esošās vielas stimulē matu augšanu.
Palīdz pret celulītu
Dāmas, kuras cīnās ar celulītu, zina, ka jādzer daudz ūdens. Un, tā
kā gurķos ir daudz ūdens, šie dārzeņi ne vien papildina organismu
ar šķidrumu, bet arī ar vērtīgām vielām.
Tomēr svaigus gurķus nevajadzētu ēst tiem, kuri sirgst ar smagām
gremošanas trakta slimībām, jo tie ir grūti sagremojami, kā arī
tad, ja mokies ar caureju.
Avots: www.kasjauns.lv