Siers uzturā. Par vai pret?
Tas var būt pilnvērtīga uztura sastāvdaļa, ja protam izvēlēties īsto sieru un ievērojam mērenību, pārliecināta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova. Lai atspēkotu dažādus aizspriedumus par sieru, talkā nāk arī siermeistars Renārs Tumens.
Piena produkti ir nepieciešami tikai bērniem, savukārt pieaugušie
bez tiem var mierīgi iztikt – skan viens no populārākajiem
apgalvojumiem. Ksenija Andrijanova norāda, ka siers, tāpat kā citi
piena produkti, tomēr ir vērtīgs olbaltumvielu avots. Daudzas
no tajā esošajām aminoskābēm, piemēram, triptofāns, lizīns un
leicīns, ir neaizvietojamas, un cilvēka organisms tās nesintezē. Un
ar sieru tās var lieliski uzņemt. Tāpat tas ir viens
no labākajiem kalcija avotiem – veseliem kauliem jebkurā
vecumā.
Siers, kam pievienoti augu tauki, nemaz nedrīkst tikt saukts par sieru, šādus produktus jādēvē par siera izstrādājumiem.
Cilvēkus, kas rūpējas par slaido līniju, mēdz uztraukt
siera tauku saturs, taču jāatceras, ka uz iepakojuma
norādītais skaitlis, proti, cik tauku satur 100 grami produkta,
attiecas uz sausnu – to masu, kas paliek pāri, ja no siera
izdala visu ūdeni. Faktiski tauku saturs sierā ir daudz zemāks,
nekā uz iepakojuma redzamais skaitlis, un ir atkarīgs no ūdens
daudzuma konkrētajā produktā. Ja ievēro diētu, no siera nav
jāatsakās pavisam, bet apzināti jālūkojas pēc
liesākiem sieriem ar 10-15% tauku saturu.
Ja pieaugušajam ikdienā ieteicams uzņemt vidēji 2000 kilokalorijas,
tad simts grami siera satur vidēji 250–300 kilokalorijas.
Jebkura produkta pārmērīga lietošana var veicināt svara pieaugumu,
piebilst uztura speciāliste.
Uzskats, ka organismam ir grūti sagremot sieru, un
tas sagremojas nepilnvērtīgi, nav īsti pamatots. Siers cilvēka
organismā tiek sagremots tikpat labi, cik citi olbaltumvielas un
taukus saturošie produkti. Siers nesatur nešķīstošās
šķiedrvielas, tāpēc nav pamata uzskatīt, ka tas var
tikt sagremots nepilnvērtīgi.
Pastāv uzskats, ka olbaltumvielas un ogļhidrātus nav
ieteicams uzņemt vienā ēdienreizē. Vai tas nozīmē, ka
grieķu salāti un uzkodas, kurās ir siers un vīnogas, nav veselīgas?
Ideja par to, ka vienlaikus nedrīkst uzņemt gan olbaltumvielu,
gan ogļhidrātu dabas produktus, balstās dalītā uztura teorijā, un
no zinātnes viedokļa šī teorija ir aplama, apgalvo uztura
speciāliste. Cilvēka organisms ir gudrs un spēj
tikt galā ar vairākām uzturvielām vienlaicīgi.
Tādējādi siers kopā ar augļiem vai dārzeņiem veido
lielisku olbaltumvielu, vitamīnu un šķiedrvielu
kombināciju.
Atšķirībā no cilvēkiem ar piena alerģiju, kuriem sieru uzturā lietot nevajadzētu nemaz, laktozes nepanesamības gadījumā joprojām var ēst sieru, kas nesatur laktozi. Laktoze ir piena cukurs, ko, sieram gatavinoties, pārstrādā sierā esošās baktērijas. Siera nogatavināšanas procesā laktoze tiek sadalīta. Ja siers ir gatavināts atbilstoši receptūrai, aptuveni 35 dienu laikā baktērijas ir pastrādājušas tajā esošo laktozi. Sierā, kas ir nogatavināts ilgāk par 40 dienām, laktozes faktiski nav.
Cik patiess ir apgalvojums – jo vecāks siers, jo
labāks. Siermeistars skaidro, ka tas ir atkarīgs no
siera šķirnes. Katrai siera šķirnei ir noteikts minimālais un
maksimālais gatavināšanās laiks un, to pārsniedzot, siers sāk
kļūt vienkārši vecs. Piemēram, Parmezāna tipa sieriem pieļaujama
pat trīs gadu gatavināšanās, bet Šveices tipa sieriem – vidēji
divi līdz trīs mēneši. Tai pat laikā svaigajiem
sieriem gatavināšanās ir vien dažas dienas ilga, tāpēc siera
vecumam nav saistības ar siera kvalitāti.
Nav taisnība arī tas, ka siers kļūst dzeltens tam pievienoto lauku
olu dēļ, jo olas fermentētajiem sieriem nepievieno vispār.
Siera krāsu veido pienā esošie tauki, tādēļ Krievijas siers ar 50%
tauku saturu vienmēr būs dzeltenāks nekā Holandes siers, kura
tauku saturs ir 45%. Visticamāk vairums veikalos redzamo sieru
ar izteikti dzeltenu krāsu, ir krāsoti, izmantojot pārtikas
krāsvielas. Pēc receptes, piemēram, Holandes tipa sieram
ziemas mēnešos, kad govis netiek laistas ganos, ir pieņemama arī
ļoti bāli dzeltenīga krāsa.
Tiem, kuri raizējas, vai sieram netiek pievienoti augu tauki un citas neveselīgas vielas, eksperti iesaka rūpīgi izpētīt etiķeti. Pirmkārt, atbildīgs ražotājs vienmēr rūpējas par sava siera kvalitāti, tāpēc uz iepakojuma vienmēr būs norādīts produkta sastāvs. Otrkārt, mūsu valstī pastāv stingri marķēšanas noteikumi – siers, kam pievienoti augu tauki, nemaz nedrīkst tikt saukts par sieru, šādus produktus jādēvē par siera izstrādājumiem.