Jaunākie pētījumi apstiprinājuši - bioloģiskajā pienā un gaļā ir vairāk "labo" tauku
Ēdot bioloģisko pārtiku, var uzņemt organismam nepieciešamās taukskābes, nepalielinot uzņemto kaloriju un “slikto” tauku daudzumu.
Gaļa un piens ir būtiski cilvēka organismam nepieciešamo
polinepiesātināto tauku avoti, un jauni starptautiski pētījumi
apliecina, ka bioloģiskajā gaļā un pienā
polinepiesātināto tauku ir vairāk. Abi pētījumi februārī
publicēti žurnālā “British Journal of Nutrition”, un
tos vadīja Ņūkāstlas universitāte.
Pētījums par bioloģiskā un nebioloģiskā piena uzturvērtības atšķirībām parāda, ka bioloģiski ražotais piens pēc sastāva nozīmīgi atšķiras no konvencionāli ražota piena – tas satur augstāku kopējo omega-3 taukskābju koncentrāciju, tai skaitā par 50% vairāk garo ķēžu omega-3 taukskābes, kas ir īpaši labvēlīgas organisma veselībai.
Pētījums parāda, ka bioloģiskajā gaļā ir par 23% vairāk polinepiesātināto taukskābju, un par 47 % vairāk omega 3 taukskābju, bet mazāk piesātināto taukskābju!
Pētnieki uzskata, ka bioloģiskā piena sastāvu ietekmē tā
ražošanas veids, un galvenie faktori, kas rada atšķirības, ir
barošanas režīms, kuru nosaka bioloģiskās
lauksaimniecības principi – maksimāla barošanās ganībās un
barošana ar sienu un skābsienu, kā arī minimāla koncentrētās
barības (graudi, rapšu spraukumi, soja un sintētiskie
mikroelementi) lietošana, kas ir pamata barības avots
konvencionālajā lopkopībā.
Omega-3 taukskābes zinātniekus interesē tāpēc, ka pastāv zinātniski pierādījumi par to labvēlīgo ietekmi uz cilvēku veselību, bet cilvēki tās neuzņem pietiekamā apjomā - Eiropas Pārtikas drošības iestāde (ESFA) iesaka ikdienā uzņemto omega-3 taukskābju apjomu dubultot līdz 250 mg dienā.
Pētījums apliecina, ka pārejot uz bioloģiski ražotu pārtiku, var
palielināt uzņemto Omega-3 taukskābju daudzumu, atsevišķu
taukos šķīstošo vitamīnu daudzumu un dzelzs
daudzumu, nepalielinot uzņemto kaloriju vai nevēlamo
taukskābju apjomu. Aprēķināts, ka, patērējot puslitru
konvencionālā pilnpiena, var uzņemt 11% no ieteicamās
omega-3 taukskābju dienas devas, savukārt, patērējot
bioloģisko pienu, 16% no ieteicamās dienas devs.
Bioloģiskajā pienā arī bija vairāk E vitamīna, dzelzs, savukārt
mazāk joda un selēna. Analīze tāpat uzrādīja tendences, ka
bioloģiskajā pienā ir vairāk A vitamīna, beta karotīna,
luteīna, kālija un mazāk vara, bet šie rezultāti nebija tik
pārliecinoši un būtu nepieciešami tālāki Šis ir jaunākais līdz
šim aptverošākais zinātniskais bioloģisko un nebioloģisko piena
produktu salīdzinājums. Tajā apkopoti rezultāti no 196
dažādiem pētījumiem, kas veikti visā pasaulē, un analizēti,
izmantojot svērto meta-analīzi, kas sabalansē lielākās un mazākās
izlasēs veikto pētījumu rezultātus.
Tāpat Ņūkāstlas universitātē veikts starptautisks pētījums par
bioloģiskās gaļas un nebioloģiskās gaļas uzturvērtības
atšķirībām. Tā ir pirmā apjomīgā bioloģiskās un nebioloģiskās
gaļas uzturvērtības salīdzinošā analīze, kāda vispār veikta, un šīs
meta-analīzes rezultāti parādīja, ka bioloģiskā gaļa, īpaši
liellops ir ar augstāku uzturvērtību nekā nebioloģiskā
gaļa.
Līdzīgi kā pētījumā par pienu, arī šeit pētnieki secināja, ka nozīmīgākais faktors, kas veido atšķirības, ir lopu barošana ganībās. Pētījums parāda, ka bioloģiskajā gaļā ir par 23% vairāk polinepiesātināto taukskābju, un par 47 % vairāk omega 3 taukskābju, bet mazāk piesātināto taukskābju – par 18% mazāk miristīnskābes un par 11% mazāk palmitīnskābes, kas saistītas ar palielinātu sirds asinsvadu saslimšanas risku. Tāpat parādās tendences, ka bioloģiskajā gaļā ir augstāks dzelzs līmenis, bet mazāk vara un toksiskā metāla kadmija, bet šie apsvērumi vēl jāapstiprina nākotnes pētījumos.
Gaļa ir nozīmīgs omega-3 taukskābju avots mūsu diētā, un
bioloģiskās gaļas lietošana ļautu par 30% samazināt gaļas
patēriņu, saglabājot nepieciešamo omega-3
taukskābju uzņemšanas līmeni, vai arī par 50% palielināt gaļā
esošo omega-3 taukskābju uzņemšanu, saglabājot tādu pašu gaļas
ēšanas apjomu.
Pētnieki uzskata, ka atšķirības galvenokārt rodas tāpēc, ka
bioloģiskajās un nebioloģiskajās saimniecības ir dažāda lopu
barošanas pieeja, un tieši barošana ganībās ir faktors,
kas palielina omega-3 taukskābju daudzumu gaļā, īpaši liellopu
un jēra gaļā. Bioloģiskajā lauksaimniecībā barošana un
uzturēšanā ganībās lopiem ir obligāta prasība.
“Lielais jautājums – vai bioloģiskie produkti ir vērtīgāki, ar
šiem nozīmīgajiem pētījumiem guvis jaunu apstiprinājumu – jā,
ir. Bioloģiskie piena produkti ir Latvijā pati
pieejamākā bioloģisko produktu kategorija, un tie nopērkami
vai katrā veikalā, tāpēc iesakām visiem patērētājiem un uztura
speciālistiem iepazīties ar jaunā pētījuma rezultātiem un ņemt
tos vērā, izdarot savu izvēli,” saka Gustavs Norkārklis,
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas
vadītājs.
Saites uz pētījumu oriģināliem:
- “Higher PUFA and omega-3 PUFA, CLA, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk”
- “Composition differences between organic and conventional meat”