Kafija pret augstu asinsspiedienu, skaidram prātam un veselākai sirdij
Mūsdienās publiskajā telpā valda ļoti dažādi viedokļi un stereotipi par kafijas ietekmi uz cilvēka organismu. Dažādos pasaulē veiktajos pētījumos gan ārsti, gan nozares speciālisti norāda uz vairākām kafijas pozitīvajām īpašībām, taču citos priekšplānā tiek izvirzīta tās negatīvā ietekme uz cilvēka veselību.
Kardiologs Andris Skride, uztura speciālistei
Liene Sondore un gastroenterelogam
Anatolijs Danilāns apgāž izplatītākos mītus par šo brīnišķīgo
dzērienu.
Kafija ir dzēriens, kura sastāvā ietilpst dažādi komponenti, kas
kopā vai katrs atsevišķi atstāj kādu konkrētu ietekmi uz dažādiem
cilvēka orgāniem vai uz visu organismu kopumā. Kafijai tiek
piedēvētas visdažādākās īpašības – gan organisma nodrošināšana ar
nepieciešamo adrenalīna daudzumu cīņai pret nogurumu, gan ķermeņa
imunitātes stiprināšana pret asinsvadu slimībām. Tiek pat
uzskatīts, ka šis dzēriens ir spējīgs pagarināt cilvēka mūža
ilgumu.
Gastroenteroloģijas profesors Anatolijs Danilāns uzsver, ka Latvijā ir diezgan stereo tipiski uzskati par kafijas iedarbību uz cilvēka organismu un labsajūtu. Balstoties uz pētījumiem, kas veikti nesenā pagātnē, viņš uzskaita pieņemtos izdomājumus, kas neatbilst patiesībai un uzsver kafijas labās īpašības. Kā piemēram, vecmodīgais uzskats par kafijas ietekmi uz asinsspiediena paaugstināšanu ir aplams, jo patiesībā – kafija samazina to, tāpēc cilvēki ar augstu asinsspiedienu droši var lietot uzturā kafiju. Otrs, kafija aizkavē arī tādas nopietnas saslimšanas kā Parkinsona un Alcheimera slimības, jo kofeīns pozitīvi iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, dopamīniem un receptoriem.
Kafijas lietotājiem ir mazāks risks saslimt ar cukura
diabētu.
Uztura speciāliste Liene Sondore skaidro, ka
cukura diabētam ir I un II tips. II tipa diabēts ir dzīvesveida –
mazkustības, sliktas pārtikas patēriņa, liekā svara rezultāts.
Savukārt, I tipa diabēta cēloņi var būt iepriekšēja slimošana ar
aizkuņģa dziedzeris slimībām vai ir bijušas autoimūna slimība, līdz
ar to, kafijas dzeršana I tipa diabētu ietekmēt nevar. L.Sondore:
“Tiek pieņemts, ka dienā ieteicamais kafijas daudzums būtu divas
tases. Pasaulē ir veikti pētījumi, kur tiek pētīts, kā kafijas
dzeršana ietekmē glikozes vielmaiņu vai aknu šūnu jūtību pret
insulīnu, bet tomēr gribu uzsvērt, ka tikai iedzerot kafiju, bet
nemainot ēšanas režīmu, savu dzīvesveidu un domāšanu, no II tipa
diabēta nevarēs izvairīties. Tiesa gan, rūgta kafija palīdzēs
mazināt kāri pēc saldumiem, bet tas ir ļoti individuāli.”
Kafija var nedaudz palielināt asinsspiedienu, taču kafijas
lietotājiem ir mazāks risks, ka piemeklēs sirdstrieka
Liela mēroga (vairāk nekā 100 000 dalībnieku apsekotu 14-20 gadus)
pētījumos ir pierādīts, ka kafijas vai melnās tējas lietošana pat
vairāk par 6 tasītēm dienā nav saistīta ar paaugstinātu visa veida
mirstību, tieši otrādi, 2 vai vairāk tasītes dienā tika asociētas
ar samazinātu mirstību sievietēm, galvenokārt uz kardiovaskulārās
mirstības samazināšanās rēķina, apliecinot kafijas
kardioprotektīvās īpašības (vīriešiem šī sakarība nebija
statistiski ticama). Līdzīgi rezultāti bija pētījumos ar
dekafeinēto kafiju, kas norāda uz citas kafijā esošas vielas
klātbūtni, kas nodrošina labvēlīgo efektu. Jāpiebilst, ka šajos
pētījumos dalībnieki lietoja kafiju, kas pagatavota filtra kafijas
aparātā. Ir pierādīts, ka nefiltrētas kafijas lietošana palielina
kopējā holesterīna un zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīna
līmeni asinīs, jo kafijā esošās lipīdus saturošās vielas paliek
dzērienā.
Cilvēks uzņem vairāk antioksidantus no kafijas nekā no
augļiem un dārzeņiem kopā
Liene Sondore šim apgalvojumam līdz galam nepiekrīt. L.Sondore:
“Jā, kafija satur antioksidantus, kuri nepazūd arī tās apstrādes
laikā un palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu ietekmes.
Zinātnieki un pētnieki nemitīgi pēta kafijas ietekmi uz cilvēka
organismu, bet cilvēkiem ir jāsaprot, ka katru dienu ir jāuzņem
daudzveidīga pārtika, no visām produktu grupām. Kafija tomēr ir
dzēriens, kas sniedz baudu un laba kafija uzlabos omu, sniegs
enerģiju, būs uz kādu laiku mums laimes sajūta, bet tomēr – kafija
ir baudīšanai un ar mēru!”
Kafijas fitness - kofeīns palielina tauku dedzināšanas
procesu ķermenī un paātrina vielmaiņu, kā arī palielina adrenalīna
līmeni asinīs un uzlabo fiziskās spējas. 100-200 mg kofeīna deva
dienā saasina uzmanību, veicina ātrāku reakciju, paaugstina
izturību.
Kā norāda A.Skride, organismā par nogurumu un miegainības izjūtu ir
atbildīgs adenozīns. Kofeīns piesaistās pie adenozīna receptoriem,
bet tos neaktivē, tādējādi neļaujot adenozīnam uz tiem iedarboties.
Kofeīnam bloķējot adenozīna darbību, izpaužas tā stimulējošais
efekts un cilvēks jūtas mundrāks. Adrenalīna līmeņa palielināšanās
asinīs pēc kofeīna nonākšanas organismā tiek nodrošināta caur
citiem bioķīmiskajiem ceļiem, pateicoties adrenerģisko receptoru
iesaistei. Šis efekts lielā mērā ir atkarīgs no uzņemtā kofeīna
daudzuma. Tā kā kofeīna biopieejamība ir gandrīz 100%, praktiski
viss uzsūktais kofeīns arī iedarbosies uz organismu. Pārtikas
uzņemšana samazina kofeīna uzsūkšanās ātrumu, bet ne apmēru. Par
kofeīna iedarbību uz cilvēka fiziskajām spējām ir veikti ļoti daudz
pētījumu, kuros tika novērots uzlabots sniegums kofeīna lietošanas
rezultātā gan izturības, gan augstas intensitātes sporta veidos.
Maksimālais kofeīna efekts tika novērots pie mazām līdz vidējām
kofeīna devām (2-3 mg/kg svara), kas atbilst 1-2 kafijas krūzītēm.
Lai arī kofeīna lietošanas rezultātā, pateicoties palielinātam
adrenalīna līmenim asinīs, tiek novērots taukskābju oksidācijas
pieaugums, fizisko spēju uzlabošanās visticamāk rodas dēļ kofeīna
radītās subjektīvās piepūles samazināšanās un spējas veikt vairāk
darbu bez papildus piepūles, jo vairākos pētījumos ir tikusi
novērota samazināta subjektīvās piepūles un sāpju sajūta pēc
kofeīna lietošanas.
Kafija samazina risku saslimt ar Parkinsona un
Alcheimera slimību
Vairāki pētījumi ir meklējuši atbildes uz kofeīna lietošanas
ietekmi uz Parkinsona slimības risku, saka dr.Skride. Šo pētījumu
meta-analīze atklāja, ka kafijas un tējas lietošana ir saistīta ar
mazāku Parkinsona slimības risku, pie tam šī saistība bija devas
atkarīga. A.Skride: “Darbības mehānisms šim labvēlīgajam efektam
nav atklāts, taču jāpiezīmē, ka postmenopauzālām sievietēm, kas
lieto hormonus aizvietojošo terapiju, kofeīns tieši otrādi,
Parkinsona slimības risku palielina! Liela apjoma pētījums
pierādīja, ka sievietēm, kas lietoja postmenopauzālo hormonu
terapiju un lietoja vairāk nekā sešas kafijas tasītes dienā, bija
četras reizes lielāks risks saslimt ar Parkinsona slimību. Runājot
par Alcheimera slimību, divu kohortu pētījumu un divu gadījumu
sēriju analīzē tika atklāta kafijas lietošanas saistība ar nelielu
protektīvu efektu pret šo saslimšanu. Šiem datiem par labu runā arī
pētījumi ar Alcheimera transgēnajām pelēm, kurām, lietojot kofeīnu,
tika novērots mazāks Alcheimera slimības risks vai vēlāks slimības
sākums.”
Ir ļoti dažādi aspekti pēc kuriem var pētīt kafijas iedarbību.
“Jāatceras, ka kafija un melnā tēja nereti tiek lietotas kopā ar
cukuru un/vai pienu vai saldo krējumu. Pievienotais cukurs var
radīt nozīmīgu papildus glikēmisko slodzi organismam un mazināt
iespējamos kafijas labvēlīgos efektus. Pienam šāda sakarība nav
izpētīta, tomēr piena izstrādājumi satur augu izcelsmes taukus, un,
lietojot tos lielā daudzumā, tie nelabvēlīgi iedarbojas uz sirds un
asinsvadu veselību”, pārliecināts ir kardiologs Andris Skride.