Kas vērtīgs putrās un kuras putras ir vismazvērtīgākās
Putra ir ļoti labs ogļhidrātu avots. Kāpēc nepieciešami ogļhidrāti? Tie ir galvenais enerģijas avots, ogļhidrāti nepieciešami arī muskuļu masas veidošanai. Tomēr ir svarīgi izvēlēties pareizos ogļhidrātus, jo vieni savu enerģiju atdod ātri, citi – lēni un pakāpeniski, tādā veidā nodrošinot organismu ar ilgāku sāta sajūtu un enerģijas daudzumu vairākām stundām.
Ātrie ogļhidrāti ir cukurs, konfektes, balto miltu izstrādājumi, kas zarnu traktā ātri tiek uzņemti, paaugstina asinīs glikozes līmeni un attiecīgi arī insulīna daudzumu, kas šo glikozi pārstrādā. Muskuļi nepaspēj iztērēt ātro ogļhidrātu enerģiju, tā pārvēršas taukos un attiecīgi – liekajā svarā.
Mazuļiem līdz 2 gadu vecumam, lai pilnāks puncis, putru var pasniegt arī vakariņās. Tā nodrošinās sāta sajūtu un ļaus saldāk čučēt.
“Graudaugu produkti, arī putras, atrodas veselīga uztura
piramīdas pamatdaļā. Tas nozīmē, ka ēdienkartē to jābūt visvairāk –
aptuveni 50% no visiem ikdienā lietotajiem produktiem,” atgādina
uztura speciāliste Inga Širina.
Putras, īpaši pilngraudu putras, ir lēno ogļhidrātu avots.
Enerģija no tiem izdalās pakāpeniski, organisms jūt ilgstošu sāta
sajūtu. Šķiedrvielas, kas rodamas graudaugos, nodrošina
normālu vēdera izeju.
Turklāt putras ir B grupas vitamīnu avots, tie nepieciešami
normālas nervu sistēmas attīstībai un darbībai, ādai, matiem,
nagiem.
Uztura speciālisti putras iesaka ēst brokastīs, jo paēdot putru,
bērns jutīsies paēdis un enerģisks visu dienas pirmo pusi līdz pat
pusdienām.
Mazuļiem līdz 2 gadu vecumam, lai pilnāks puncis, putru var
pasniegt arī vakariņās. Tā nodrošinās sāta sajūtu un ļaus
saldāk čučēt.
Kādas putras nevajadzētu ēst?
Ja vien iespējams, nedodiet priekšroku gatavajām veikala putrām
vienas porcijas iepakojumos. Tajās ir daudz cukura – līdz pat 2
tējkarotēm uz paciņu. Cukura daudzumam ātrajā putrā
nevajadzētu pārsniegt 3 gramus 100 gramos produkta.
Arī ātri vārāmās, ar verdošu ūdeni aplejamās putras, ir
zaudējušas daudz no grauda spēka. Izvēloties ātri vārāmās
pārslas, der pievērst uzmanību uz iepakojuma norādītajam
šķiedrvielu daudzumam. Ja tas ir mazāks par 2 gramiem 100 gramos
sausa produkta, visticamāk, turat rokās pārslas, kas nesatur grauda
vērtīgās daļas, proti, apvalkus un dīgļus. Šāds produkts ir
mazvērtīgs.
Veselībai labvēlīgāka ir biezputra, kas satur vismaz 4 gramus
šķiedrvielu 100 gramos sausa produkta. Visvairāk šķiedrvielu ir
kviešu un auzu putraimos (ap 10 g/ 100 g). Vismazāk balastvielu ir
mannā un baltajos rīsos.
Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita
Mitenberga