10 galvenie veselīgas ēšanas principi pieaugušiem un bērniem
Vispasaules veselības organizācija iesaka ēdienreizes pēc šādiem principiem.
1. Veselīga, sabalansēta uztura pamatā ir daudzveidīga produktu
izvēle, izvēloties augu, nevis dzīvnieku izcelsmes pārtiku.
2. Maize, putras, makaroni, rīsi un kartupeļi jālieto vairākas
reizes dienā, katru reizi nelielās porcijās.
3. Vairākas reizes dienā jāēd dažādi svaigi, žāvēti vai saldēti
dārzeņi un augļi, vēlams vietējie.
4. Skābpiena dzērieni ar zemu tauku saturu (kefīrs, paniņas,
jogurts) jādzer ik dienu.
5. Daļa dzīvnieku valsts produktu jāaizstāj ar pupām, zivīm, putnu
gaļu vai olām. Gaļas porcijām jābūt nelielām.
6. "Redzamo" taukvielu patēriņš ēdienos un uz sviestmaizēm
jāierobežo.
Gatavojot ēdienus, jāsamazina pievienojamā sviesta un tauku
daudzums. Vēlams gatavot vairāk tvaicētus un vārītus ēdienus. Labāk
izvēlēties augu eļļu.
7. Jāierobežo saldumu — cukura, konditorejas izstrādājumu un
saldināto dzērienu — patēriņš.
8. Kopējam sāls daudzumam (ņemot vērā to, ko satur maize, konservi,
pusfabrikāti) nevajadzētu pārsniegt vienu tējkaroti (6 g) dienā.
Labāk izvēlēties sāli ar joda piedevu.
9. Gatavojot ēdienus, jāievēro pārtikas drošuma un higiēnas
nosacījumi. Nevajadzētu lietot vairāk kā 20 g alkohola dienā — uz
bērniem tas, protams, neattiecas.
10. Jāievēro vismaz mērena fiziskā aktivitāte, lai ķermeņa svars
atbilstu rekomendācijām.
Kā īstenot šos principus? Galvenokārt ēdienkartē
jāiekļauj:
• vietējie dārzeņi un augļi;
• graudaugi un jūras veltes;
• zivis, olas un piens.
No grāmatas: Manam bērnam pavārgrāmata, R.: Apgāds
Jumava, 2006.