Dietoloģe: Kāri pēc našķiem nevar samazināt ar gribasspēku
Atsevišķas aptaujas liecina, ka teju 100% jaunu sieviešu un gandrīz 70 % jaunu vīriešu piedzīvo kāri pēc našķiem (cravings – no angļu valodas). Lietuviešu dietoloģe Laura Romeraite – Kuklieriene skaidro, ka vārds “kāre” nav pielīdzināms gribasspēka trūkumam.
Kāre pēc našķiem lielākoties ir saistīta ar specifiskiem
iemesliem, piemēram, hormonālām problēmām, nepietiekamu uzturu un
galveno uzturvielu trūkumu organismā, hroniska organisma
atūdeņošanos un sliktu miegu. Šī iemesla dēļ ir
svarīgi identificēt un izprast kāri pēc našķiem. Viņa uzsver,
ka palielinot dienā uzņemto olbaltumvielu daudzumu, tas var
samazināt kāri pēc našķiem līdz pat 60%, savukārt vēlmi “uzkost”
naktī - par 50%.
Olbaltumvielām bagāti ēdieni ir būtiski
Remdējot kāri pēc našķiem ar neveselīgu “junk
food”, pusfabrikātiem un saldumiem, tas var rezultēties
liekajā svarā, gremošanas traucējumos, sliktā zobu stāvoklī un
citās problēmās, pat izraisīt aptaukošanos, II tipa diabētu un
sirds veselības problēmas.
Dietoloģe Laura Romeraite – Kuklieriene stāsta par savu
personīgo pieredzi, kas liecina, ka sievietes kāri pēc našķiem
piedzīvo biežāk, nekā vīrieši. Neraugoties uz to, vīrieši arī
piedzīvo kāri pēc našķiem. Lielākā daļa cilvēku našķojas ar
cukura, vienkāršajiem ogļhidrātiem bagātiem un sāļiem
ēdieniem. Dažkārt kāre pēc našķiem liecina par hormonālām
problēmām, kas bieži vien ir saistītas ar nepietiekamu
uzturu, depresiju, uzbudināmību un garastāvokļa maiņām.
Daudzos gadījumos kāri pēc našķiem izraisa hroniska organisma
dehidrācija (tas nozīmē, ka organisms cieš no ilgtermiņa slāpēm)
vai hipoglikēmijas (kad glikoze asinīs (cukurs) ir sasniedzis
kritiski zemu līmeni). Kāre pēc našķiem var būt saistīta arī ar
mēģinājumiem zaudēt svaru, sevišķi, ja jums ir vielmaiņas
problēmas vai nelīdzsvarots psiholoģiskais stāvoklis, kas padara
liekā svara zaudēšanu īpaši sarežģītu. Slikts miegs var
izjaukt normālas svārstības ēstgribas hormonos, rezultējoties
kārē pēc našķiem un sliktā apetītes kontrolē. Izsalkums un
galveno uzturvielu trūkums var radīt kāri pēc našķiem. Kāre
pēc našķiem var būt saistīta arī ar grūtniecību.
L. Romeraite – Kuklieriene piebilst labās ziņas – kāre pēc našķiem
samazinās mums novecojot. Sliktās ziņas –jo vecāki mēs kļūstam, jo
vairāk palēninās mūsu vielmaiņa. Tas nozīmē, ka kalorijas, ko
patērējam “pielīp” mums arvien vairāk. Tomēr, vairākums
augstāk uzskaitīto iemeslu var izraisīt kāri pēc našķiem jebkurā
vecumā.
Ko nozīmē kāre pēc našķiem?
Kāre pēc našķiem nozīmē to, ka mūsu organisma signāli ir sajaukti.
Kad jūs esat noguruši vai noskumuši, cukura vai serotonīna
(labsajūtas neiromediators smadzenēs) līmenis jūsu asinīs būs zems.
Hormonālais disbalanss vai vāja vielmaiņa var radīt zemu
serotonīna līmeni. Zems cukura līmenis asinīs vai zems
serotonīna līmenis signalizē smadzenēm, ka organismam
nepieciešams kāds našķis. Tas ir signāls, ko mēs
apzināti nekontrolējam un kas izraisa kāri pēc cukura un
ogļhidrātiem.
Tāpat, diezgan bieži mēs pārprotam mūsu organisma slāpju
signālus, domājot, ka tie ir izsalkuma signāli. Cukurs vai
vienkāršie ogļhidrāti palīdz atbrīvot serotonīnu, tāpēc kādu laiku
jūs jutīsieties labi. Taču tikpat ātri serotonīna līmenis
nokritīsies un šis cikls atkal sāksies no gala. Ironiski, taču, jo
vairāk cukura jūs patērējat, jo vairāk jūs to vēlaties.
Kā izprast un kontrolēt kāri pēc našķiem?
Lietuviešu dietoloģe iesaka ļoti vienkāršu veidu, kā “pārbaudīt”
kāri pēc našķiem, proti, pirms jūs to remdējat, vispirms lēnām
izdzeriet glāzi ūdens un pagaidiet dažas minūtes. Vispirms izdzerot
glāzi ūdens, jūs varat sniegt savam organismam tieši to, kas
tam nepieciešams, tādējādi remdējot kāri pēc našķiem. Pēc tam brīdi
pagaidiet un pajautājiet sev: “Ko es vēlos? Vai es ēdu mazāk
nekā parasti? Vai es neizlaidu nevienu no savām ēdienreizēm?
Vai man šodien bija uzkodas? Vai es pietiekami ilgi guļu? Kā es
jūtos?”. Saprast, ka jūs nepiedzīvojat īstu izsalkumu, ir
pirmais solis, lai neļautos kārei pēc našķiem.
Būtiska nozīme kontrolei
Pirmkārt, ir ļoti būtiski ēdienreizēs ieturēt pienācīgas un
sabalansētas maltītes 5 reizes dienā. Šādā veidā jūsu
organisms iegūs tam nepieciešamās uzturvielas un jūs
nejutīsieties izsalkuši uzreiz pēc ēdienreizes. Jāpievērš
uzmanība arī pietiekama olbaltumvielu daudzuma
uzņemšanai.
Patērējot pietiekamu daudzumu olbaltumvielu, samazināsies jūsu
apetīte, kas palīdzēs izvairīties arī no pārēšanās. Tāpat tas
palīdzēs samazināt kāri pēc našķiem, kā arī sāta sajūta saglabāsies
ilgāku laiku. Runājot par ēdienreizēm, noteikti ieturiet
brokastis – dienas svarīgāko ēdienreizi. Sabalansētas un
olbaltumvielām bagātas brokastis palīdzēs jums iegūt
atlikušajai dienai nepieciešamo enerģijas daudzumu.
Otrkārt, kad jūs ēdat uzkodas starp ēdienreizēm, pārliecinieties, ka uzņemtais ēdiens ir veselīgs. Izvairieties no izsalkuma, vienmēr turot pa rokai veselīgu uzkodu.
Treškārt, starp ēdienreizēm un uzkodām ir jādzer pietiekams
daudzums ūdens. Ir būtiski, lai ēdienreižu starpā nav vairāk
nekā 3-4 stundu pauze, jo tas palīdzēs saglabāt normālu glikozes
līmeni asinīs.
Ceturtkārt, plānojot dienas vai nākamās nedēļas ēdienreizes, jūs
izvairīsieties no spontāniem lēmumiem un nepārliecīgas.
Jāuzsver, ka abas šīs iezīmes var novest pie našķošanās.
Pieckārt, labs miegs var būt viens no spēcīgākajiem risinājumiem,
lai izvairītos no vēlmes našķoties.
Ko iesākt, ja izsalkums nepazūd?
Jums jābūt uzmanīgiem, ko jūs ēdat našķojoties. Neēdiet picu,
kartupeļu čipsus, saldumus vai citus neveselīgus produktus un
ēdienus. Nav šaubu, ka produkti un ēdiens, ko patērējam, var
būtiski ietekmēt jūsu veselību un svaru. Īstermiņā
neveselīgais “junk food” var rezultēties liekajā svarā, gremošanas
problēmās, sliktā zobu stāvoklī, aknē (ādas slimībā), nogurumā
un citās veselības problēmās. Vēlāk našķošanās var novest
pie aptaukošanās, II tipa diabēta un sirds veselības
problēmām.
Ja izsalkums nepazūd, pirmkārt, centieties ēst veselīgu, sabalansētu ēdienu un pēc tam atkārtoti novērtējiet savu vēlmi pēc ēdiena. Sabalansētam ēdienam ir jābūt bagātam ar nepieciešamajām uzturvielām, īpaši olbaltumvielām. Olbaltumvielas ir galvenais organisma šūnu uzbūves materiāls, kas nepieciešams, lai nodrošinātu normālu vielmaiņu. Viņa uzsver arī nepieciešamību lietot uzturā tādus olbaltumvielām bagātus produktus kā liesu gaļu (vista, tītars vai liellops), olas, pākšaugi (pupas, zirņi, soja, lēcas), dārzeņi (brokoļi, mazie cukini, puķkāposti) un piena produkti ar zemu tauku saturu (biezpiens, piens). Tāpat lietuviešu dietoloģe min olbaltumvielu batoniņus, riekstus vai dažus augļus un ogas kā lielisku uzkodu starp dienas ēdienreizēm.
Vai kāri pēc saldumiem var ietekmēt sezonu
maiņa?
Pavasarī mēs tiecamies ēst “vieglus” produktus, piemēram, lapu
salātus, zaļumus vai citrusaugļus. Savukārt vasarā tie ir
atvēsinoši produkti, piemērām, augļi vai citi neapstrādāti, svaigi
produkti. Rudenī tie ir sakņaugi, dārzeņi un rieksti.
Turpretim ziemā tie ir sildoši produkti, piemēram, eļļaināki,
“smagāki” ēdieni, gaļa un piena produkti.
Sezonālā maiņa var ietekmēt našķošanās kāres intensitāti, kā arī
var liecināt par sezonas afektīvajiem traucējumiem, ko veicina
ciešā saikne starp gaismas daudzumu, ko saņemam, hormonu līmenis,
mūsu emocijas un ēdiens, ko apēdam. Pētnieki ir atklājuši, ka
serotonīna un melatonīna līmeņa izmaiņas, kas abi ir
sezonas afektīvo traucējumu “vēstneši”, var ietekmēt jūsu
apetīti un izraisīt kāri pēc neveselīga ēdiena, našķiem.
Džordžijas Universitātes (ASV) pētījums mēģināja noteikt, cik
daudz cilvēki ēd dažādās sezonās un cik ātri viņi patērē šo
ēdienu. Izrādās, cilvēki, kuri piedalījās pētījumā, rudenī, kad
diennakts tumšais laiks paliek ilgāks, patērēja par aptuveni
200 kalorijām vairāk. Cits pētījums skaidroja, ka cilvēki ir ļoti
jūtīgi pret gaismu. Kad gaismas ir mazāk, mēs ēdam vairāk un
ātrāk. Pavadot iekštelpās vairāk laika, kur ir mazāk iespēju
kustēties, kā arī brīvdienu sezona, ir ēdiena patēriņu
veicinoši faktori.
Materiāls tapis sadarbībā ar "Herbalife"