Dietoloģe: Veiksmīgākās produktu kombinācijas vasarā, kas palīdzēs zaudēt svaru
Pārdomāta pārtikas produktu kombinēšana var palīdzēt samazināt lieko svaru. Piemēram, kajēnas pipari kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem spēj palielināt pēc maltītes sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35 %.
Produktu kombinēšana var veicināt arī dažādus organisma
procesus, piemēram, tomāti kopā ar pupiņām palielina
dzelzs uzņemšanu, kas veicina smadzeņu un muskuļu darbību.
Dietoloģe Laura Romeraite - Kuklieriene ir apkopojusi ne tikai
veiksmīgākās pārtikās produktu kombinācijas, kas var palīdzēt
svara samazināšanā, bet arī produktu kombinācijas, no kurām labāk
izvairīties, kā arī dažādu produktu pagatavošanas
padomus. Viņa rekomendē vairākas veiksmīgas pārtikas produktu
kombinācijas, kuras var palīdzēt svara zaudēšanā vasaras
periodā.
Makaroni un etiķis ir veiksmīga kombinācija, jo
nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un palīdz cīnīties ar
taukiem. Pētījumi, kas publicēti Eiropas Klīniskā uztura
žurnālā, pierādījuši, ka etiķis labvēlīgi ietekmē glikozes
līmeni asinīs un palīdz mums justies mundriem. Etiķis arī
palīdz cīnīties ar taukiem.
Kajēnas pipari un olbaltumvielām bagāts ēdiens.
Tādi olbaltumvielām bagāti ēdieni kā mājputnu gaļa
vai olbaltumvielu kokteiļi rada ne tikai sāta sajūtu, bet
arī samazina kāri pēc lielām maltītēm nākamajās ēdienreizēs.
Šāda ēdienu kombinācija spēj palielināt arī pēc maltītes
sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35%. Pētījumi liecina
par to, ka kajēnas pipari var palīdzēt atbrīvoties no tauku kārtas
vēdera apvidū.
Paprika un olas. Olu sastāvā ir vielmaiņu
veicinoša uzturviela - holīns, savukārt paprika ir labs C vitamīna
avots. Uzņemot pietiekamu daudzumu šo uzturvielu, varat
samazināt kortizola līmeni, kā rezultātā arī tauku
uzkrāšanos ap ķermeņa vidusdaļu.
Auzu pārslu putra ar ogām. Auzu pārslu putra, kurai pievienotas svaigas ogas, ir vēl viena garda un taukus dedzinoša maltīte brokastīm, ko ir vērts iekļaut savā ēdienkartē. Auzu pārslas un ogas satur šķiedrvielas, kas, saskaņā ar Kanādas zinātnieku secinājumiem, kontrolē grelīnu - apetīti stimulējošu hormonu – un tādējādi arī izsalkuma sajūtu. Pie tam, ogas satur polifenolu, kas ir palīgs svara samazināšanā, kā arī neļauj veidoties taukiem.
Dārzeņi un olbaltumvielas arī spēj paveikt brīnumus svara
samazināšanā. Dārzeņu un olbaltumvielu kombinācija spēj radīt
sāta sajūtu. Dārzeņi satur ūdeni un šķiedrvielas, tāpēc veicina
sāta sajūtu. Tajā pašā laikā olbaltumvielas palēnina
gremošanas procesu un nodrošina sāta sajūtu ilgākam laikam.
Pusdienās varat ēst vistu ar salātiem.
No kādām pārtikas produktu kombinācijām būtu jāizvairās
Augļi un dārzeņi vienā maltītē. Augļos ir cukuri - vienas
vai divu molekulu savienojumu monosaharīdi vai
disaharīdi. Turpretim ciete, kas atrodas dārzeņos, ir
polisaharīds. Mehāniski - augļi sadalās jūsu kuņģī, savukārt
ķīmiski – tie nesadalās līdz sasniedz trešo vai ceturto pakāpi
gremošanas procesā, kas notiek jūsu zarnās. Cietes sadalās trīs
dažādos posmos, kas sākas jau mutē. Tādēļ ir būtiski neēst
saldo ēdienu uzreiz pēc maltītes. Ēdot saldo ēdienu uzreiz
pēc maltītes, tas tiek “iesprostots” jūsu kuņģī kopā ar citiem
ēdieniem, kur tas netiek ķīmiski sagremots un sāk pūt.
Šī iemesla dēļ augļus ieteicams ēst 60 minūtes pirms
maltītes.
Ogļhidrātus saturoši un skābi produkti. Neēdiet
maizi, kartupeļus, zirņus, banānus, dateles vai citus
ogļhidrātus saturošus produktus kopā ar citroniem, laimu,
apelsīniem, greipfrūtiem, ananasiem vai citiem skābiem augļiem.
Enzīms ptialīns, kas atrodas siekalās, darbojas tikai sārmainā
vidē, un to iznīcina viegla skābe. Augļu skābes kavē ne
tikai ogļhidrātu sagremošanu, bet arī veicina to fermentāciju.
Skābeņskābe, kas atšķaidīta proporcijā 1:10 000, pilnībā
aiztur ptialīna darbību. Vienā vai divās tējkarotēs etiķa ir
pietiekams daudzums etiķskābes, lai pilnībā apturētu
siekalu iedarbību uz gremošanu.
Nekad neēdiet divus dažādus olbaltumvielām bagātus
produktus vienā maltītē. Neēdiet olas un gaļu, riekstus
un gaļu, sieru un olas, vai sieru un riekstus, gaļu un pienu,
olas un pienu vai riekstus un pienu u.c. līdzīgas
olbaltumvielām bagātu produktu kombinācijas vienā ēdienreizē.
Divus atšķirīgus un specifiskus, olbaltumvielas saturošus
produktus nedrīkst ēst vienā ēdienreizē, jo to pārstrādei
nepieciešamas dažādas gremošanas sulas, katra no tām ar
atšķirīgu stiprumu, iezīmēm un laiku, kad tām jānonāk kuņģī.
Tātad, galvenais noteikums - vienā ēdienreizē izvēlēties
vienu olbaltumvielas saturošu pārtikas produktu.
Melone un citi ēdieni. Arbūzs, medusmelone, muskatmelone, “Casaba” melone, kantalupe un citas melones vienmēr jāēd atsevišķi no citiem ēdieniem. Šis pārtikas produkts kuņģī sadalās ļoti ātri un var radīt problēmas, ja to ēd kopā ar citiem pārtikas produktiem. Īsāk sakot, melones netiek sagremotas, ja tās atrodas kuņģī kopā ar citiem pārtikas produktiem.
Taukus, kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem produktiem
(gan dzīvnieku un augu valsts), vēlams patērēt mērenā
daudzumā. Tauki veido veiksmīgu kombināciju ar cieti, tomēr to pašu
nevar teikt par taukiem un olbaltumvielām – tauki kavē
olbaltumvielu sagremošanu. Olbaltumvielas var kombinēt ar pavisam
nelielu daudzumu tauku. Gadījumā, ja tiek patērēts liels
olbaltumvielas saturošu produktu daudzums, izvairieties no tauku
lietošanas pavisam. Tas attiecas arī uz svaigēšanu – nav
ieteicams kombinēt lielu daudzumu riekstu (satur olbaltumvielas)
ar veselu avokado (satur taukus). Šāda kombinācija kavē
efektīvu svara samazināšanu.
Pārtikas produktu kombinācijas, kas var pilnveidot
sabalansētu ikdienas uzturu
Pupiņas kombinācijā ar tomātiem var palielināt dzelzs uzņemšanu organismā, kas savukārt nodrošina labāku smadzeņu un muskuļu darbību. Mūsu organisms uzņem līdz 33 % mazāk ne-asinsradošās dzelzs, kas atrodama tādos augu produktos, kā pupiņas, lapu zaļumi, graudaugu produkti, nekā asinsradošās dzelzs, kas sastopama tādos dzīvnieku valsts produktos, kā liellopu gaļa, zivs un vista. Jūs varat ievērojami palielināt ne-asinsradošās dzelzs absorbēšanu organismā, lietojot uzturā ne-asinsradošo dzelzi saturošos produktus kopā ar C vitamīna avotiem, piemēram, apelsīniem, tomātiem un ogām. C vitamīns palīdz mainīt ne-asinsradošo dzelzi tā, lai tas mūsu organismam būtu vieglāk absorbējams. Dzelzs ir nepieciešama hemoglobīna ražošanai, kas nodrošina skābekļa “transportēšanu” muskuļos un smadzenēs.
Lai iegūtu maksimālu labumu no salātiem, pievienojiet tiem veselīgos taukus, piemēram, olīvu vai linsēklu eļļu, vai dažas šķēlītes avokado. Tomātu sastāvā esošais likopēns, kas ir taukos šķīstošs antioksidants karotinoīds, un lapu zaļumu sastāvā esošais luteīns, kas rūpējas par acu, redzes veselību, labāk uzsūcas, ja tiem pievieno veselīgos taukus.
Gatavojot sviestmaizes ar lasi, pievienojiet ar D vitamīnu bagātajam lasim vai sardīnēm bezpiedevu jogurtu, kas ir labs kalcija avots. D vitamīns palielina zarnās uzsūkto kalcija daudzumu, un tam ir būtiska loma kaulu veidošanās procesā.
Ja auzu pārslu putra ar zemenēm jau ir jūsu brokastu ēdienkartē,
tad jūs esat uz pareizā ceļa. Auzu pārslas
palīdz sirdsdarbībai. Auzas (kā arī citu pilngraudu pārtiku)
kopā ar C vitamīna avotiem, piemēram, zemenēm, upenēm, avenēm
un citiem augļiem vai ogām, var palīdzēt stabilizēt
holesterīna līmeni, kā arī izvairīties no artēriju
nosprostošanās.
Kā gatavošanas paradumi ietekmē pārtikas produktus, kurus iekļaujam produktu kombinācijās
Ēdiena gatavošana, termiska apstrāde rada ievērojamu uzturvielu
zudumu - aptuveni 15 % līdz 55 % no produktu sākotnējā
uzturvielu sastāva. Vairumā gadījumu jūs zaudējat uzturvielas,
vārot pārtikas produktus ūdenī. Tomēr dažu pārtikas produktu
uzturvielu vērtība pieaug, tos vārot.
Ja jūs vārat dārzeņus, pāri palikušo šķidrumu
ieteicams izmantot zupas pagatavošanai – šajā gadījumā
nezaudēsiet uzturvielas, kas palikušas ūdenī, un varēsiet tās apēst
vēlāk. Dārzeņus ieteicams pagatavot arī tos tvaicējot.
Gatavošana, termiskā apstrāde ievērojami palielina likopēna, kas atrodas tomātos, biopieejamību. Vārot tomātus 30 minūtes, likopēna daudzums palielinās par 25 %. Termiskā apstrāde ievērojami palielina arī beta karotīna biopieejamību, kas atrodams sarkanajos, dzeltenajos, oranžajos augos, piemēram, tomātos, burkānos, saldajos kartupeļos un spinātos.
Olu un gaļas termiska apstrāde atņem olbaltumvielu dabiskās īpašības, kas atrodas šajos produktos, padarot tos vieglāk sagremojamus. Tāpat gaļas un olu termiska apstrāde padara šo produktu sastāvā esošo dzelzi un citas minerālvielas vieglāk absorbējamas organismā.
Jāpatur prātā arī tas, ka produktu sasaldēšana var samazināt C vitamīna daudzumu pārtikas produktos no 10 % līdz pat 90 %. Realitātē saldēti vai konservēti augļi un dārzeņi ir noderīgi brīžos, kad esat aizņemts, un nedaudz C vitamīna ir labāk, nekā nemaz. Tāpat jāatceras, ka šķiedrvielas produktu sasaldēšanas procesā netiek ietekmētas.