Vai bērns drīkst būt veģetārietis?

Vai ir iespējams sabalansēt mazuļa uzturu tā, lai tajā varētu neiekļaut gaļu un zivis, bet uzturs būtu pilnvērtīgs un netrūktu dzelzs, interesējas vecāki.

Speciālisti iesaka tomēr ļaut bērniem pašiem izvēlēties, vai viņu būs veģetārieši visēdāji.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālisti iesaka tomēr ļaut bērniem pašiem izvēlēties, vai viņu būs veģetārieši visēdāji.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, ka bērnu veģetārā diēta var būt pilnvērtīga, ja vien vecāki ir spējuši apdomāt un sakārtot bērna ēdienkarti paši vai ar uztura speciālistu palīdzību. Kā tas ir izdarāms un kurām produktu grupām pievēst uzmanību, stāsta speciāliste.


Mazinās apetīte. Tas ir normāli!
Sasniedzot gada vecumu, bērna augšanas temps mazinās, tāpēc mazulis sāk sliktāk ēst. Tas uztrauc vecākus, tomēr kopumā ir uzskatāma par pilnīgi normālu vecuma posma uzvedību.

Pārtika ar augstu šķiedrvielu koncentrāciju var veicināt ātrāku sāta sajūtas iestāšanos vēl pirms bērns ir tik daudz pārtikas, lai saņemtu nepieciešamo enerģijas daudzumu. Tāpēc, lai palielinātu kalorāžu jb uzturvērtību veģetārām ēdienam, pievienojiet maltītei produktus, kas satur gan kalorijas, gan vērtīgas uzturvielas. Piemēram, avokado, riekstus un riekstu sviestu.  Ņem vērā, ka ka rieksti ir spēcīgs alergēns, tāpēc pirms viena gada vecuma noteikti nav ieteicams tos iekļaut bērniem līdz viena gada vecumam.

Pievienojiet ikdienas ēdienreizēm sēklas un sēklu sviestu. Piemēram, tahīns – sezāmsēklu sviests, ir īpaši bagāts ar kalciju. Neaizmirstiet par žāvētiem augļiem, augu eļļām (olīveļļa, saulespuķu, rapšu, mandeļu, ķirbju sēklu eļļas u.t.t.), sojas produktiem, piena produktiem, pākšaugu sviestu (no angļ.val. - spreads).



Lai netrūktu nekā, kas svarīgs
Ieturot veģetārā tipa ēdienu, īpaša vērība jāvelta tam, lai mazulim netrūktu atsevišķu svarīgu uzturvielu deficīts. 
 

Vitamīns D 
Iekļaujiet ēdienkartē ar D vitamīnus bagātinātus produktus:

  • sojas, rīsu, mandeļu, auzu piens,
  • brokastu pārslas,
  • specializētie dzērieni,
  • sviests,
  • zivis,
  • olas

Uzturieties daudz svaigā gaisā un ļaujiet saulei nokļūt uz ādas. Tomēr nepārcentieties un neapdedziniet ādu. Izmantojiet aizsargkrēmus. 
 

Dzelzs
Dzelzs deficīta anēmija ir viena no visizplatītākājām problēmām bērniem, kas neēd gaļu.
Ēdienkartē jāiekļauj:

  • speciālizēti bagātināti produkti (pieni, pārslas, dzērieni u.t.t.),
  • pilngraudu produkti,
  • žāvēti augļi,
  • zemenes,
  • granātābols,
  • bietes,
  • zaļu un lapu dārzeņi,
  • pākšaugi.


Atceries - jo augstākā šķiedrvielu koncentrācija pārtikas produktos, jo sliktās uzsūcas dzelzs. Lai palielinātu dzelzs absorbciju,  katrā ēdienreizē apēd arī kādu C vitamīnu  saturošo produktu, piemēram, saldo papriku, tomātus, zaļumus, upenes,citrusaugļus.
 

B12 vitamīns
Šo vitamīnu satur:

  • piena produkti,
  • olas,
  • speciālizēti pārtikas produkti, kas speciāli ir bagātināti ar B12 vitamīnu,
  • atsevišķi uzturā lietojams pārtikas bagātinātājs ar B12 grupas vitamīniem. 
     

Olbaltumvielas
Saņemamas no šādiem produktiem:

Reklāma
Reklāma
  • olas,
  • piena produkti,
  • zivis,
  • pupas,
  • zirņi,
  • lēcas,
  • rieksti,
  • sēklas,
  • pilngraudu produkti,
  • sojas produkti.


Kalcijs

  • Bagātināts sojas, rīsu, mandeļu u.c. pieni un sojas produkti
  • Mandeļu sviests,
  • Tahīni,
  • Bagātinātās augļu sulas (apelsīnu),
  • Piens un piena produkti,
  • Zaļie dārzeņi (brokoļi, zaļu kāpostu salāti)
  •  

Cinks

  • Pilngraudu produkti,
  • Kviešu dīgsti,
  • Tofu siers,
  • Rieksti,
  • Pupas, zirņi, un lēcas
  • Fermentēti sojas produkti (miso, tepmeh)
  • Speciālizēti bagātināti produkti
  • kviešu asni



Uzturspeciāliste atgādina, ka dzīvnieku izcelsmes produkti - gaļa, olas, piena produkti un zivis, satur ļoti svarīgas, bieži vien neaizstājāmās bērnu veselībai, normālai augšanai un attīstībai nepieciešamās uzturvielas. "Tikai vecāku uzskatu un filozofiju dēļ nav vēlams izslēgt šos produktus no bērnu ēdienkartes. Esiet apdomīgi savā izvēlē un sēkojiet līdzi bērna veselības stāvoklim, veicot regulārās pārbaudes pie ģimenes ārsta. Ļaujiet bērnam izvēlēties paša -  pieturēties pie veģetārās diētas vai nē,"  aicina Olga Ļubina. 


Izmantotā literatūra:
http://www.healthlinkbc.ca/healthyeating/vegetarian-toddler.html
http://vegetariannutrition.net/docs/Toddlers-Preschoolers- Vegetarian-Nutrition.pdf
https://www.iofbonehealth.org/osteoporosis-musculoskeletaldisorders/osteoporosis/prevention/calcium/calcium-content- common-foods

A. Catharine Ross, Christine L. Taylor, Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D,
Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Food and Nutrition Board; Institute of Medicine, 2011