Ārstu novērojumi: bērni augļus un dārzeņus lieto par maz un pat neatpazīst tos
Latvijā bērni nepietiekamā apjomā uzturā lieto dārzeņus un augļus, liela daļa daudzus no tiem pat neatpazīst – tā liecina ārstu novērojumi, ikdienā strādājot ar bērniem un ģimenēm. Tam iemesls visbiežāk ir vecāku kļūdas bērnu barošanā un nepietiekama izpratne sabiedrībā kopumā par augļu un dārzeņu nozīmi uzturā.
Kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura
speciāliste Olga Ļubina, ir ļoti svarīgi, lai bērnam jau
no pašas bērnības iegaršotos augļi un dārzeņi. Tie ir viens no
veselīga uztura pamatpostulātiem. Ja bērnam netiek iemācīts lietot
uzturā dārzeņus un augļus un viņš netiek iepazīstināts ar šo
produktu garšām pēc iespējas daudzveidīgi jau no mazotnes,
visdrīzāk arī turpmāk viņa dzīvē šai produktu grupai būs maza loma.
“Es nereti dzirdu, ka vecāki saka – viņu bērns ir ļoti izvēlīgs un
neēd dārzeņus, augļus, zupas. Diemžēl saldumus gan viņš ēd visus
pēc kārtas! Ir svarīgi saprast, ka bērni ēd kaut ko tāpēc, ka tas
viņiem garšo vai viņi pie tā pieraduši, nevis tāpēc, ka viņi ir
izvēlīgi,” norāda ārste.
Novērojumi augļu un dārzeņu lietošanā bērnu uzturā ir tik satraucoši, ka jāatzīst – daudzi tos pat neatpazīst. “Labākajā gadījumā bērni zina, kas ir tomāts, gurķis un burkāns, bet kopumā dārzeņus daudzi neatpazīst, dažreiz pat jauc dārzeņus ar augļiem. Un runa nav tikai par ļoti maziem bērniem, tos jauc un garšas neatpazīst arī pusaudži,” stāsta Olga Ļubina.
Katru dienu zīdainim būtu jāapēd vismaz viens dārzenis vai auglis, savukārt lielākiem bērniem – vismaz 500 gramu dārzeņu un augļu.
Izpratne par ēdienu un tā dažādajām garšām bērnam veidojas
brīdī, kad vecāki mazos sāk iepazīstināt ar pirmajiem pārtikas
produktiem pēc barošanas ar krūti vai papildus piebarojot. Tas ir
īstais laiks, kad radināt bērnus pie dārzeņiem un augļiem, dodot
viņiem vai nu pašu pagatavotus dārzeņu ēdienus vai veikalā
nopērkamos jau gatavos biezeņus, ar ko var aizstāt maltīti, ja
pieaugušie paši sev, piemēram, dārzeņu ēdienus negatavo. Kā norāda
Olga Ļubina, katru dienu zīdainim būtu jāapēd vismaz viens dārzenis
vai auglis, savukārt lielākiem bērniem – vismaz 500 gramu dārzeņu
un augļu.
Kopumā tendences liecina, ka vecāki arvien vairāk saprot dārzeņu un augļu nozīmi uzturā un apzinās, ka tie jālieto biežāk. Taču arvien aktuālāka problēma kļūst vecāku tolerance pret bērna izvēli ēst vai neēst konkrēto augli vai dārzeni. “Vecākiem ir jābūt neatlaidīgiem un pacietīgiem. Uzspiest gan neko nevajag, jo tas var radīt pretēju efektu un negatīvu pieredzi. Taču nevajadzētu arī padoties jau pēc pirmās reizes, kad mazulis, kaut ko jaunu pagaršojot, to izspļāvis. Vajag turpināt viņam to piedāvāt un sarunāt, lai jaunais produkts vismaz tiek pagaršots. Var variēt ar pasniegšanas veidiem – piemēram, izcepot burkānu vai kabaču pankūciņas vai piedāvājot iepazīt puķkāposta vai spinātu garšu gatavajos biezeņos,” iesaka Olga Ļubina. Viņa uzskata, ka vecākiem arī pašiem jārāda piemērs saviem bērniem un augļu un dārzeņu ēšana jāievieš ģimenes ikdienā kā kaut kas pašsaprotams.
Nepietiekama augļu un dārzeņu lietošana uzturā var novest pie
problēmām ar lieko svaru. Ja bērniem pamatēdienreizē netiek doti
dārzeņi, to vietā parasti tiek lietoti kartupeļi, graudaugu
produkti un miltu izstrādājumi, kas nereti papildināti ar mērcēm.
Rezultātā bērns apēd daudz vairāk nekā nepieciešams, un ar laiku
var attīstīties gan liekais svars, gan vitamīnu un minerālvielu
deficīts. Augļos un dārzeņos ir C vitamīns un citi ūdenī šķīstošie
vitamīni, kas stiprina imunitāti un kuru trūkums organismā var
rosināt tādas saslimšanas kā iesnas, klepus u.tml. Turklāt dārzeņi
kā šķiedrvielu avots palīdz vielmaiņai un atvieglo vēdera izeju, un
to trūkums ēdienkartē var raisīt problēmas ar to. Savukārt,
našķējoties ar saldumiem nevis augļiem cilvēki uzņem pārāk daudz
cukura.
Tieši augļi ir īpaši svarīgs produkts bērna uzturā, jo var tikt lietoti kā našķis vai deserts, aizstājot saldumus. “Bērni ar kārumiem uzņem daudz par daudz cukura – un tā ir problēma. Ar konfektēm, jogurtu u.tml. našķiem viņi nedēļas laikā var apēst pat līdz 1 kg cukura. Diemžēl augļus bērni neuztver kā saldumus, un tas veidojas jau no bērnības. Tāpēc jau no pašas mazotnes ir svarīgi viņiem iemācīt, ka arī ābols, banāns vai plūme ir našķis, uzsver Olga Ļubina.