Vai kartupelis ir dārzenis un kā to visvērtīgāk apēst?
Ieviešot bērna ēdienkartē pirmos dārzeņus, vecāki interesējas, vai viens no visiecienītākajiem dārzeņiem Latvijā - kartupelis, arī ir uzskatāms par pilnvērtīgu dārzeni? Kāda ir kartupeļa uzturvērtība, ja to piedāvā mazulim.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura
speciāliste Olga Ļubina norāda, ka bioloģiski kartupelis,
protams, ir dārzenis. Tomēr kartupeļi satur daudz cietes, kas ir
saliktais ogļhidrāts, tāpēc uztura šķīvī Latvijā tik
iecienītie tupeņi drīzāk novietojami blakus graudaugiem un
makaroniem.
Kartupelī ir augsts kaloriju līmenis un neliels šķiedrvielu
īpatsvars. Kartupeļus noteikti drīkst un vajag iekļaut bērna
uzturā, tomēr jāpatur prātā, ka tas nedrīkst būt vienīgais dārzenis
ēdienkartē.
Ko vēl labu satur katrupeļi? Tajos ir augsts C vitamīna saturs.
Visvairāk tā ir tikko novāktos jaunajos kartupeļos. C
vitamīns samazinās uzglabāšanas laikā un tā samazināšanās daudzums
ir ļoti atkarīgs no kartupeļu šķirnes. C vitamīns ir nestabils,
proti, tas "pazūd", pret gaisa klātbūtni, siltumu un
ūdeni, un viegli noārdās ilgstošas uzglabāšanas laikā.
Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes docente, Solvita
Kampuse skaidro, ka Latvijā kartupeļi ir viens no
galvenajiem C viatmīna uzņemšanas avotiem, jo šo dārzeni ēdam
visvairāk un teju ik dienu. Tāpēc, lai iespējami labāk
saglabātu C vitamīna krājumus, svarīgi, kā kartupeļi pagatavoti –
kartupeļi ar mizu - cepeškrāsnī cepti, vai vārīti ir daudz
vērtīgāki. Rudenī tos droši var gatavot un apēst ar visu
mizu.
Gatavi kartupeļi ļoti viegli sagremojas, atšķirībā no citiem
dārzeņiem.Ja kartupeļiem sadīguši asni, tie vairs nav lietojami
uzturā, jo zaudē vērtīgos vitamīnus un minerālvielas.
Izmantota informācija no grāmatas "Dzīvības elementi"