Kā ēst biroja darbiniekam, lai nepieņemtos svarā
Universālas diētas, kuru pamatā ir viena produka ēšana vai strika sevis ierobežošana, patiešām nestrādā! Uztura speciāliste un grāmatas “Diet Secrets Uncovered” Fiona Kirka apgalvo, ka atkarībā no dienas režīma, vecuma, hormonālā un emocionālā stāvokļa un ķermeņa īpatnībām katram ir savs piemērotākais ēšanas plāns.
Eksperte atklāj, kā ēšanas paradumi būtu jāpielāgo dažāda vecumam un dzīvesveida cilvēkiem.
Diētas principi biroja darbiniekiem
Uzkrāt lieko svaru, sēžot vairākas stundas pie datora, ir ļoti
vienkārši. Atbrīvoties no tā ņav viegli. Cilvēks ir radīts
kustībām. Pētījumi atklāj, ka sēdoša darba darītājiem ir visvieglāk
uzņemt lieko svaru, neskatoties uz to, ka cilvēki cenšas samazināt
ikdienā uzņemto kaloriju daudzumu. Svarīgi ir sekot nevis kaloriju
daudzumam, bet ēdiena uzturvērtības rādītājiem. Lai sekmētu
sēdoša darba darītāja vielmaiņu, uzturā nepieciešams lietot vairāk
vērtīgo taukvielu un jāsamazina patērēto ogļhidrātu daudzumu.
Uztura padomi
Neizvēlaties cieti saturošus produktus. Ogļhidrāti ir svarīgs
enerģijas avots, taču vajadzētu izvairīties tos uzņemt no cieti
saturošiem produktiem - makaroniem, rīsiem, maizes, kas ātri
paaugstina glikozes līmeni asinīs un veicina svara pieaugumu tiem,
kas ilgstoši pavada laiku sēžot. Ogļhidrātus vislabāk uzņemt no
dārzeņiem. Cieti saturošus produktus nav ieteicams ēst biežāk kā
vienu divas reizes dienā.
Plānojiet ēdienreizes
Ieteicams piepildīt savu pusdienu kastīti ar veselīgiem produktiem,
nevis gatavām sviestmaizēm un ceptiem kartupeļiem no lielveikalu
plaukta. Piepildiet kastīti ar produktiem, kas ļaus ilgāk kliedēt
izsalkumu tieši jums, un kas neizraisa strauju enerģijas zudumu.
Piemēram, biezpiens, olas, siers. Tie ir produkti, kas satur
albaltumvielas.
Centieties ēst tā, lai nepienāktu izsalkuma
sajūta
Roka pēc saldumiem sniedzas daudz ātrāk, ja ir izsalkuma sajūta.
Straujas cukura līmeņa izmaiņas asinīs organismam sigalizē ar vēli
pēc saldām uzkodām. Ja vēlaties našķoties starp ēdienreizēm,
izvēlaties olbaltumvielas saturošas uzkodas, piemēram, rudzu miltu
krekerus, augļus, mandeles, bezpiedevu jogurtus, ar sēklām un ogām.