Uztura un diētas principi vientuļniekiem
Universālas diētas, kuru pamatā ir viena produka ēšana vai strika sevis ierobežošana, patiešām nestrādā! Uztura speciāliste un grāmatas “Diet Secrets Uncovered” Fiona Kirka apgalvo, ka atkarībā no dienas režīma, vecuma, hormonālā un emocionālā stāvokļa un ķermeņa īpatnībām katram ir savs piemērotākais ēšanas plāns.
Ēdot kopīgas maltītes ģimenes lokā, cilvēki vairāk piedomā pie tā,
ko ceļ galdā. Pierādīts, ka ēdot vienatnē, cilvēki izvēlas sev
garšīgākus, bet vienlaikus
arī neveselīgākus ēdienus. Ēdienkartē ir vairāk pusfabrikātu, picu
un gatavo lazanju. Nav nepieciešamības gatavot mājās, tāpēc pēc
stresa pilnas darba dienas priekšroka tiek dota kaut kam
ātri uzsildāmam un apēdamam televizora priekšā. Diemžēl šāda ēšana
nenāk par labu vientuļnieka slaidajai
līnijai.
Uztura padomi
Ieplānojiet divas maltītes dienā. Daudziem
neprecētajiem pilnīgi pietiek ar divām maltītēm dienā, starp kurām
ir 5 stundu pauze.
Sātīgas brokastis, kas bagātas ar olbaltumvielām
un vērtīgajiem taukiem (piemēram, ola ar šķiņķi vai biezputra ar
augļiem un sēklām, klāt piedzerot dārzeņu smūtiju) sniegs daudz
enerģijas dienas pirmajā daļā.
Sabalansētas pusdienas (piemēram, zupas šķīvis un svaigie salāti,
kas bagāti ar olbaltumvielām) ļaus izsalkumam pazust uz vairākām
stundām. Ja vien vakarā nav plānotas fiziskās aktivitātes, vieglas
vakariņas vai uzkoda palīdzēs nesajust smagumu pakrūtē pirms
došanās pie miera.
Varbūt nelielas un biežas maltītes? Ja uzskatāt,
ka neliela, bet biežas maltītes jums der labāk, centieties
pieturēties pie šādas stratēģijas. Pārliecinieties, ka katra no
maltītēm satur vairāk olbaltumvielu, labo tauku, dārzeņu un augļu,
nekā graudaugu vai miltu izstrādājumu. Neliels trauks ar humusu,
kuram klāt pievieno svaigu dārzeņu salmiņi vai divu olu omlete ar
tvaicētiem dārzeņiem izsalkumu mazinās uz ilgāku laiku, nekā tase
baltas kafijas un kēksiņš.
Izvēlieties pareizos pusfabrikātus. Ja kādu dienu
neizdodas saplānot savas ēdienreizes un vēlaties iegādāties kādu
pusfabrikātu vai gatavu ēdienu, izvēlieties tādu, kuriem ir mazi
realizācijas termiņi. Tas nozīmē, ka tādos būs mazāk konservantu.
Tāds ēdiens būs veselīgāks.