Lopu fermās lieto pārāk daudz antibiotiku. Atklāti par medikamentiem gaļā, pienā un olās
Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki apgalvo, ka Latvijā neviens lopkopis nelieto medikamentus bez nepieciešamības un, ja nākas govi vai cūku ārstēt, stingri ievēro noteikto laiku, kad pienu vai gaļu nedrīkst pārdot. Latvijas lauksaimnieki kopumā Eiropas Savienībā ar antibiotiku patēriņu nav priekšgalā, taču ar tieši jaunākās paaudzes antibiotikām esam izvirzījušies trešajā vietā.
“Antibiotikas ir komplicētas ķīmiskās vielas, kas nogalina
baktērijas, tostarp nosacīti patogēnās jeb tās, kuras izraisa
slimības,” skaidro viens no pieredzējušākajiem liellopu
veterinārārstiem Kurzemē Āris Žentiņš.
Baktērijas pielāgojas zālēm
Baktērijām piemīt tieksme pielāgoties antibiotikām, lai izdzīvotu,
un, lietojot šīs zāles par daudz un nevietā, mikroorganismiem ir
iespēja iegūt rezistenci – izturību pret medikamentiem. Iznākumā –
plaši izplatīta problēma, ka, lietojot pat visdārgākās zāles, tās
nepalīdz, un cilvēks vai dzīvnieks nomirst.
Antibiotikas vien nav nekāda jaudīgā inde, turklāt pārtikas
analīzēs reti kad atklāts pārlieks to daudzums. Bet iespējams, ka
noteikumos ierakstīti pārāk lieli robežskaitļi, kurus pārsniegt
grūti. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nav vegāni, turklāt biežāk
pērk konvencionāli audzētus, nevis ekoloģiskos produktus.
Lasi arī: Gaļas
kvalitāte: ēdam antibiotiku atliekvielas, brīdina
speciālisti
Tātad, katru dienu ēdot dzīvnieku izcelsmes ēdienu, piemēram, olas,
pienu, gaļu, mēs regulāri uzņemam niecīgās devās jaunākās paaudzes
antibiotikas. Tas izjauc mikroorganismu dabisko līdzsvaru mūsu
gremošanas traktā par labu mazāk vēlamajām baktērijām, un lielākais
sliktums ir tas, ka, uzņemot niecīgas antibiotiku devas kopā ar
pārtiku, mēs lēnām pieradinām pie šīm antibiotikām savas
baktērijas.
Risks mūsu veselībai
Tā kā daļa šo baktēriju ir nosacīti patogēnas, ir riskanti tās
pieradināt pie antibiotikām, jo, kad saslimsim, piemēram, ar plaušu
karsoni, ārstēšana var nedot nekādus rezultātus. Pagaidām izskatās,
ka antibiotiku uzņemšanas risks, ēdot pusdienas, ir zems, jo
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori ziņo, ka fermās
ievēro medikamentu ierobežojumu laikus, tiek veikti izmeklējumi
pienā un gaļā. Taču veterinārārsti uzskata, ka gaļa tiek izmeklēta
pārāk maz, un rezultāti parasti ir negatīvi – tātad antibiotikas
dzīvnieku izcelsmes produktos atklātas reti. Pērn šāds gadījums
bija paipalu fermā Sventes pagastā, Daugavpils pusē, un īpašnieki
bija spiesti izkaut 30 000 putnu.
Cepot un vārot baktērijas iet bojā, bet pirms tam, darbojoties ar
jēlo gaļu, mēs inficējam gan sevi, gan virtuvi ar šiem izturīgajiem
mikrobiem. Patogēnie streptokoki un stafilokoki var izraisīt plaušu
karsoni, un ir risks, ka slimnieks nomirs, jo arī cilvēku medicīnā
lieto tās pašas jaunākās paaudzes antibiotikas, kādas lopkopībā, jo
nekas labāks vēl nav atklāts. Taču šie medikamenti nepalīdzēs, jo
organismu pārņēmušas izturīgās baktērijas.
Galvenais, ka papīri kārtībā
Āris Žentiņš skaidro: “Viena no Latvijas lielfermu veterinārās
apkalpošanas īpatnībām ir tāda, ka valsts pilnvaroto veterinārārstu
pieņem darbā šajā uzņēmumā tāpat kā lopkopi, traktoristu vai
grāmatvedi. Šis atavisms no kolhozu laikiem tika reanimēts un
pielāgots tirgus ekonomikai, pateicoties gan lielfermeru bailēm no
citādas veterinārās apkalpošanas formas, gan lobijam Zemkopības
ministrijā. Otrs šīs bīstamās puzles posms ir tas, ka saimniecības
ar vairāk nekā 150 lopiem fermā drīkst pašas iegādāties zāles
lieltirgotavās un brīvi tās lietot pēc saviem ieskatiem, kas no
sabiedrības veselības aspekta ir absolūti nepieņemami, jo rada
pārāk lielus riskus.”
Jau tagad daudzi ieliek saldētāvā puscūķi no zināma un godprātīga zemnieka, ietaupot izdevumus par starpniecību. Citi biežāk sāk ēst pākšaugus un citus dārzeņus.
Pēc Žentiņa vārdiem, PVD inspektori tikai labi kontrolē dokumentus. Ja fermā medikamentu aprite uz papīra izskatās labi un pārskatāmi, kaut arī atskaites ir pat fiktīvas, reti kurš inspektors uzdrošinās lauksaimniekam uzdot vēl dažus papildu jautājumus. Piemēram – kurš izvēlējas lietot konkrētās zāles – lopkopis, saimnieks vai ārsts? Kad veterinārārsts, kurš parakstījis zāļu pieprasījumu, pēdējo reizi bijis fermā, kad izmeklēja dzīvniekus, deva ieteikumus un kādus? Kādas ir biežākās slimības fermā? Kas darīts, lai samazinātu antibiotiku lietošanas apjomu?
“Atšķirībā no ceļu policijas, kas notiekošo uz ceļiem kontrolē, PVD
fermas patiesībā nekontrolē, tikai pāršķirsta papīrus, turklāt
lopkopības "satiksmes noteikumos" trūkst daudz ļoti svarīgu
ierobežojošu ceļa zīmju,” turpina Žentiņš.
Tāpat kā ar cilvēku ārstiem
Daudz ir runāts un diskutēts par farmācijas biznesa ietekmi uz
cilvēku ārstiem. Izrādās, veterināro zāļu tirgotāji ir bieži viesi
fermās, kur audzē vairāk nekā 150 lopu, jo šīs saimniecības drīkst
pa tiešo pirkt medikamentus vairumtirgotavās. Tāpēc par
medikamentiem un barības piedevām aģitē nevis veterinārārstus, bet
saimniekus.
Reklāmas apžilbinātais lopu īpašnieks labāk izvēlas biežāk
pabarot lopus ar jauniem, efektīviem un ne pārlieku dārgiem
medikamentiem, nevis samazina lopu skaitu vai izdara ko citu
labturības jomā. Tādējādi esam ieguvuši nenormāli lielu,
neracionālu un neefektīvu zāļu patēriņu daudzās lielfermās, turklāt
dzīvnieku saslimstība un mirstība ir vairākas reizes augstāka nekā
nelielajās fermās, kur vēl saglabājušās zemnieka un apkalpojošā
veterinārārsta attiecības to tradicionālajā izpratnē un zāles lieto
daudz retāk. Vienīgais mierinājums – kopš 2005. gada Eiropas
Savienībā aizliegts profilaksei paredzētās antibiotikas pievienot
mājlopu barībai.
Ko darīt pircējiem?
Lai konkurētu ar lēto gaļu no Polijas, Spānijas vai citām valstīm,
mūsējie cenšas samazināt pašizmaksu. Lopu īpašnieki atzīst, ka paši
dara visu, tikai ķeizargriezienu govij līdz galam vēl neesot
iemācījušies. Tātad paši nosaka lopiem diagnozi, paši izvēlas zāles
vairumbāzē, jo paklausīgu cilvēku ar veterinārārsta diplomu
pietiek.
Kad problēmas izlauzīsies no kūts, būs par vēlu, mirs ne tikai lopi un putni, bet arī cilvēki. Ko darīt? Politiskā līmenī vajadzētu samazināt lielražotāju lobiju Zemkopības ministrijā un valdībā. Lai lopu audzētāji neuzskatītu par lielu grēku kāpināt ražošanas apjomu uz cilvēku rēķina, viņiem būtu biežāk jāapmeklē lekcijas par dažādu saimniekošanas veidu ietekmi uz dzīvnieku un cilvēku veselību.
Ko likt galdā? Bez gaļas ēšanas reti kurš spēj iztikt. Ideāli būtu,
ja tikpat plaši kā ekosertificēts piens mums būtu pieejama arī gaļa
un olas. Tiem, kas patiesi vēlas kaut ko mainīt savā un tuvinieku
dzīvē, nebūs liels apgrūtinājums internetā atrast bioloģiski
sertificētu zemnieku vai viņu produkcijas tirgotāju adreses. Jau
tagad daudzi ieliek saldētāvā puscūķi no zināma un godprātīga
zemnieka, ietaupot izdevumus par starpniecību. Citi biežāk sāk ēst
pākšaugus un citus dārzeņus.
Drauds miljoniem
Pret antibiotikām izturīgas baktērijas ik gadu izraisa aptuveni 700
000 cilvēku nāvi un, ja nekas netiks darīts lietas labā, šis
skaitlis līdz 2050. gadam draud izaugt līdz 10 miljoniem, lēsts
analītiķa Džima O’Neila Lielbritānijas valdības uzdevumā
sagatavotajā ziņojumā. Salīdzinājumam – no vēža pašlaik gadā
nomirst aptuveni 8,2 miljoni cilvēku. Uz antibiotikām nereaģējošas
baktērijas apgrūtina infekciju ārstēšanu un padara ļoti bīstamas
ķirurģiskas operācijas un ķīmijterapiju vēža pacientiem. Problēma
ir tik nopietna, ka septembrī ANO Ģenerālā asambleja rīkoja īpašu
sanāksmi.
Priekšgalā Kipra
Biznesa portālā Nozare.lv rīkotajā diskusijā arī Latvijas Cūku
audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece brīdināja par
antibiotiku radīto risku, kas īpaši pieaug dzīvnieku augšanas
periodā. Eiropas Zāļu aģentūras dati liecina, ka Eiropas Savienībā
vislielākais visu antibiotiku patēriņš veterinārijā ir Kiprā – 408
miligrami uz vienu dzīvnieka svara kilogramu. Seko Itālija (370),
Vācija (211), Spānijā pirms dažiem gadiem bija 249 miligrami, tagad
šis rādītājs pieaudzis. Igaunijā ir 66 miligrami, Lietuvā – 42,
Latvijā – tikai 35, ja atsevišķi neizdala jaunākās paaudzes
zāles.
Avots: www.kasjauns.lv