Salds, bet nav cukurs. Ar ko saldināt ēdienus cukura vietā?
Dakteris teica, ka jāatsakās no cukura, taču bez salduma iztikt nevari? Ar ko aizvietot cukuru?
Veselīga uztura piekritēji saldumam izmanto stēviju – augu, kas ir teju 300 reižu saldāks par cukuru. Gandrīz katrā lielveikalā var iegādāties stēvijas tabletes vai pulveri kafijas un tējas saldināšanai. Saldajiem ēdieniem stēvija dod mazliet specifisku garšu – it kā vienlaikus būtu pievienotas miecvielas un kaut kas ļoti salds. Šā auga izmantošana ir gaumes jautājums, lai gan daži ražotāji ir iemanījušies samazināt specifisko piegaršu.
Īsts kļavu sīrups piešķir ēdienam patīkamu saldumu
un aromātu. Sīrupu iegūst, tvaicējot kļavu sulu. Tajā ir vērtīgas
minerālvielas, piemēram, kalcijs, dzelzs un cinks. Bet rūpīgi
jālasa informācija uz iesaiņojuma, jo veikalos ar šādu nosaukumu ir
arī cukura sīrups ar aromatizētāju. Lielākā atšķirība ir cenā. 400
ml kvalitatīva kļavu sīrupa maksā 7–12 eiro, bet cukura sīrups ar
kļavu garšu – vien 3 eiro par tādu pašu daudzumu.
Agaves sīrups ir mazliet līdzīgs gaišajam kļavu
sīrupam. Arī tajā ir vērtīgas minerālvielas un inulīns, kas
samazina holesterīna līmeni asinīs. Sīrupu iegūst, karsējot kaktusa
sulu (no auga iegūst arī tekilu). Produkts ir gandrīz pusotras
reizes saldāks par cukuru, tāpēc pievieno aptuveni par 30–40% mazāk
nekā tradicionālo saldvielu. 400 ml maksā vidēji 6 eiro.
Kokosriekstu cukuru iegūst no kokospalmu ziedu sulas, un arī tā ir laba alternatīva, jo satur minerālvielas, B grupas vitamīnus, inulīnu. Garšā jaušamas karameles.
Desertiem saldinātāja vietā var pievienot mīkstās dateles,
žāvētas aprikozes, rozīnes. Pietiek ar dažām datelēm, lai,
piemēram, krēms vai kokteilis būtu patīkami salds. Turklāt rafinēto
cukuru aizstājot ar citām vielām un samazinot salduma koncentrāciju
ēdienā, pamazām veidojas cita garšas sajūta.