Uztura piramīdas pakāpieni samainīti: ēdienkartē 40 - 60% produktu jābūt svaigiem dārzeņiem un augļiem
Garās ziemas nogurdinātais organisms gluži vai brēc pēc kaut kā svaiga un sulīga? Tātad pienācis laiks mainīt ēdienkarti, aizstājot pamatīgos, aukstajiem mēnešiem raksturīgos ēdienus ar vieglāku un vitamīniem bagātāku pārtiku.
Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova mudina iesākt pavasari,
ik dienu lietojot uzturā pēc iespējas vairāk termiski neapstrādātus
dārzeņus un augļus. Turklāt ne vien pamata ēdienreizēs, bet arī kā
uzkodas starp tām.
Vairāk svaigu produktu iekļaušana uzturā palīdzēs uzņemt vairāk
vitamīnus un tādējādi atgūt spēkus.
Vairāk svaigu produktu
«Ideālā pasaulē svaigus augļus un dārzeņus būtu jāēd cauru gadu.
Taču daļa mūsu sabiedrības izaugusi laikā, kad ziemā bija jāpārtiek
no konservētām dabas veltēm, un tas izveidojis cilvēku ēšanas
ieradumus. Citiem ir nepamatoti aizspriedumi pret veikalos
nopērkamajiem ievestajiem produktiem, lai arī šie dārzeņi patiesībā
nemaz nav mazāk vērtīgi. Tā rezultātā aukstākajos mēnešos cilvēki
patērē vairāk gaļas un citus olbaltumvielas un taukus saturošus
produktus. Tieši tādēļ ir ļoti svarīgi pavasarī lietot pēc iespējas
vairāk termiski neapstrādātus dārzeņus un augļus. Tie ir viegli
pieejams vitamīnu un minerālvielu avots, kas palīdz atgūt ziemā
nokavēto un līdzsvaro ēdienkarti,» saka K.Andrijanova.
Daļai sabiedrības – novecojuši uzskati par
uzturu
Uztura speciāliste uzsver, ka daļai Latvijas sabiedrības izpratne
par uzturu ir novecojusi. Ja apskatīsim uztura piramīdu, tad
redzēsim, ka tās pamatā ir pilngraudu produkti un maize, otrajā
piramīdas pakāpienā ierindojas augļi, dārzeņi un to sulas. Šobrīd
notiek diskusijas par to, ka šos divus piramīdas pakāpienus būtu
vēlams samainīt vietām. «Tas pietuvinātu mūsu ēdienkarti zelta
standartam – Vidusjūras diētai, kuras pamatā ir pēc iespējas vairāk
termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu. Tos iesaku arī steidzīgajā
darba dienā aizņemtajiem cilvēkiem, kuriem pašiem trūkst laika ēst
gatavošanai mājās,» skaidro uztura speciāliste.
Izvēlies svaigas un veselīgas uzkodas
Svaigus augļus un dārzeņus iekļaut ēdienkartē ir daudz vieglāk
nekā, piemēram, pirms desmit gadiem. Veikalos ir pieejami vienas
porcijas izmērā safasēti, ērti līdzi paņemami svaigu dārzeņu
salāti, sagriezti augļi un svaigi spiestas augļu sulas. «Ja dienas
laikā māc izsalkums, labāk pastiept roku pēc burkānu salātiem ar
saulespuķu sēklām vai seleriju un ābolu salātiem ar zemesriekstiem.
Organisms būs pateicīgs, ja desertā piedāvāsiet tam sagrieztu kivi,
augļu miksli vai svaigi spiestu apelsīnu sulu. Lai iedvesmotu
cilvēkus ēst veselīgāk un padarītu steidzīgās maltītes
pilnvērtīgākas, Narvesen ieviesis teju 30 svaigus produktus»,
iesaka Narvesen Baltija mārketinga vadītāja Linda Sietiņa.
«Pusdienu pārtraukumā apēdot dārzeņu salātus, ne tikai uzņemsim
pilnvērtīgu uzturu, bet arī uzlabosim veselību. Tie ir bagāti ar
antioksidantiem, visa veida vitamīniem, tajā skaitā arī C vitamīnu,
kalciju, kāliju, magniju, un, ļoti būtiski, šķiedrvielām,»
izvēlēties pēc iespējas vērtīgāku pārtiku aicina K.Andrijanova.