Tauki no taukiem atšķiras! No kuriem labāk izvairīties?
Trekns ēdiens daudziem ir sinonīms garšīgam ēdienam vai arī veselībai un slaidam augumam bīstamam ēdienam. Tomēr ne visiem taukains ēdiens šķiet garšīgs vai traucē uzturēt slaidu augumu un labu veselību.
Tauku dažādā izpausme meklējama tauku sastāvā un cilvēka
organisma atšķirīgajā reakcijā uz tiem. Pastāv 4 taukskābju veidi –
piesātinātās taukskābes, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās
taukskābes, un trans-taukskābes. Ko katrs no tauku veidiem dod vai
nodara mūsu organismam un no kādiem taukiem labāk izvairīties,
stāsta veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas Rimi Uztura
speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce.
Tauki organismā ir rezerves enerģijas avots un šūnu uzbūves
sastāvdaļa. Turklāt ar to palīdzību organismā uzsūcas dažādas
vielas, piemēram, taukos šķīstošie vitamīni, tādēļ samazināt tauku
daudzumu uzturā līdz minimumam nav veselīgi. Dienas laikā būtu
jāuzņem aptuveni 1 grams tauku uz kilograma svara. Ja cilvēkam ir
liekais svars, tauku daudzums uzturā būtu jāsamazina, un tas
nedrīkstētu pārsniegt 30% no kopējās dienā uzņemamās enerģētiskās
vērtības. Svarīgi arī zināt, kādus taukus lietot uzturā. Tiek
izšķirti četri tauku veidi – piesātinātās taukskābes,
mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes (reizēm šīs
tiek grupētas kopā un ir zināmas kā nepiesātinātie tauki), un
trans-taukskābes. Visos produktos ir dažādu taukskābju kombinācija,
tomēr vienas ir vairāk nekā otras.
Piesātinātās taukskābes
Piesātinātās taukskābes zināmas arī kā palmitīnskābe un
stearīnskābe. Parasti tās istabas temperatūrā ir cietas un
galvenokārt atrodas augu un dzīvnieku taukos – gaļā, kā arī palmu
eļļā. Pārāk daudz piesātināto taukskābju uzturā palielina sirds
slimību risku, veicina saslimšanu ar vēzi, kā arī aptaukošanos. Tās
paaugstina arī “sliktā” holesterīna līmeni asinīs, kas liecina par
asinsvadu sieniņu iekaisumu, un parasti noved pie izmainīta asins
sastāva.
Polinepiesātinātās taukskābes
Polinepiesātinātās taukskābes atrodamas saulespuķu, sojas,
kukurūzas, kviešu asnu, linsēklu, rapšu un valriekstu eļļā, kā arī
zivīs. Šie tauki tiek uzskatīti par veselīgiem taukiem. Īpaši –
Omega 6 un Omega 3 taukskābes, kas var palīdzēt mums uzturēt labu
veselību, samazinot holesterīna līmeni asinīs, novēršot sirds
saslimšanas un dažus vēža veidus. “Tieši šis taukskābju veids
organismā ir svarīgākais, jo šie tauki ir iesaistīti bioloģiski
aktīvu vielu sintēzē un piedalās šūnas apvalka veidošanā. Savukārt
piesātinātās taukskābes dod koncentrētu enerģiju. Ja piesātinātos
taukus uzturā lieto par daudz, tie pārvēršas taukaudos un veicina
aptaukošanos,” padomos dalās uztura speciāliste, Rimi Uztura
speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce.
Mononepiesātinātās taukskābes
Šīs taukskābes tiek sauktas arī par oleīnskābi, kas atrodas
olīveļļā, rapšu eļļā, zemesriekstu eļļā. Istabas temperatūrā tās
parasti ir šķidrā veidā, bet sasaldējot tās var kļūt cietas. Pastāv
uzskats, ka arī šīs taukskābes var līdzēt dažu vēža un sirds
slimību novēršanā.
Trans-taukskābes
Trans-taukskābes ir nepiesātinātās taukskābes, kas no pārējām
atšķiras ķīmiski. Tās veidojas, kad eļļa tiek cietināta, veidojot
margarīnu (šis tauku veids uz iepakojumiem tiek arī saukts par
„hidrogenātu”). Šos taukus pārtikas ražotāji bieži izmanto dažādos
konditorejas izstrādājumos. Ēdot pārtiku, kas bagāta ar
trans-taukiem, var palielināties kaitīgais holesterīna daudzums
asinīs un samazināties labais holesterīna līmenis. Trans-tauki rada
iekaisumus, kas var izraisīt dažādas sirds slimības, insultu,
diabētu un citas hroniskas slimības. Tie veicina insulīna
rezistenci, kas palielina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.
Pētījumi, kas tika veikti Harvard School of Public Health norādīja,
ka trans-tauki var kaitēt veselībai, palielinot risku saslimt ar
sirds slimībām par 23%.
Sliktie tauki nav vienīgais drauds mūsu organismam. Uztura
speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk sāls
un cukuru, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai
dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski
modificētiem pārtikas produktiem. Šie ir seši vienkārši principi,
kas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos,
tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt mūsu veselību.
Kā rāda SKDS un Rimi pētījums "Kā ēd Latvija?" (2016) 76%
iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, nepievērš uzmanību marķējumā
norādītajam preču sastāvam un norāda, ka viņiem ir grūti
orientēties plašajā piedāvājumā. Lai palīdzētu cilvēkiem vieglāk
orientēties produktu klāstā, mainītu iepirkšanās paradumus un
ilgtermiņā veicinātu iedzīvotāju veselību, ar Veselības ministrijas
atbalstu Rimi veikalos ir uzsākta veselīga dzīvesveida
veicināšanas programma, ko var atpazīt pēc marķējuma zīmes Rimi
Uztura speciālists iesaka. Produkti, kas apzīmēti ar jauno
marķējuma zīmi, atlasīti saskaņā ar sešiem veselīga uztura
principiem.